Philippines' president-elect Rodrigo Duterte speaks during a press conference in Davao City, in southern island of Mindanao on May 26, 2016. Explosive incoming Philippine president Rodrigo Duterte has launched a series of obscenity-filled attacks on the Catholic Church, branding local bishops corrupt "sons of whores" who are to be blamed for the nation's fast-growing population. / AFP / MANMAN DEJETO (Photo credit should read MANMAN DEJETO/AFP/Getty Images)

Filippinernas nya president om Sydkinesiska havet och Haagtribunalen

26 juli, 2016

Jag har tidigare skrivit här på InBeijing om hur Haagtribunalen för ett par veckor sedan förkastade Kinas territoriella krav i Sydkinesiska havet. Beslutet gällde sandbanken Scarborough Shoal utanför den filippinska kusten som Kina belägrat sedan 2012.

Kina har gjort allt de kunnat för att ogiltigförklara såväl domen som Haagtribunalens auktoritet i frågan. Innan beslutet gjorde Kina en grovt felaktig lista på länder som menade delade den kinesiska ståndpunkten i frågan.

Genom att nyligen bevilja Kambodja ett biståndspaket på 600 miljoner dollar just efter beslutet, så har Kina sett till att kambodjanerna effektivt stoppat ett gemensamt uttalande från ASEAN. Hälften av organisationens tio medlemsländer har territoriella konflikter med Kina i Sydkinesiska havet, men på grund av Kambodjas hållning fick ASEAN efter någon veckas överläggningar inatt endast till ett urvattnat uttalande som varken nämnde havet eller Kina vid namn.

Vidare har Kina även satt press på Filippinernas nya, oberäkneliga president Rodrigo Duterte. Tidigt uppstod farhågor att Duterte – som visade stora inslag av populism i sin valkampanj – skulle föredra bilaterala förhandlingar med Kina i utbyte mot fördelaktiga handelsavtal eller annan ekonomisk hjälp.

Men under måndagen visade Duterte för första gången i klarspråk att han inte ämnar gå kineserna till möte, vilket noterades av bland annat Xinhua:

In his first state of the nation address on Monday, newly-inaugurated Philippine President Rodrigo Duterte made a wrong political judgment over the South China Sea issue by eulogizing the recent illegal and invalid arbitral award against China.

In the address, Duterte hailed the recent South China Sea arbitral award given by the unlawfully established temporary tribunal ”a key contribution” to peaceful resolution to maritime disputes between the Philippines and China.

Den statliga kinesiska nyhetsbyrån går vidare med att förklara varför man anser detta vara ett misstag, och uttrycker hopp om att Filippinerna ska ”komma tillbaka på rätt bana” genom att förklara Haagtribunalens dom som hotande för regionens stabilitet.

Det vore dock osannolikt, särskilt som Taipei Times rapporterar om att de båda ländernas utrikesministrar träffats och inte kommit någon vart i frågan. Detta trots – eller kanske på grund av – illa förtäckta hot från utrikesminister Wang Yi riktade till sin filippinska kollega Perfecto Yasay:

Following the decision, Beijing asked Manila, which brought the case, “to open ourselves for bilateral negotiations, but outside of and in disregard of the arbitral ruling,” Yasay told broadcaster ABS-CBN.

“This is something that I told him was not consistent with our constitution and our national interest,” he said.

(…)

Yasay and his Chinese counterpart, Wang Yi (王毅), discussed the possibility of talks on the sidelines of an Asia-Europe summit in Ulan Bator last weekend, but made no headway, Yasay said.

He quoted Wang as telling him: “If you will insist on the ruling, discussing along those lines, then we might be headed for a confrontation.”

Direct talks were unlikely soon in the light of Beijing’s refusal to accept the ruling, Yasay said.

Även Taipei Times påpekar att såväl president Duterte som utrikesminister Yasay denna vecka levererat mer bestämda och klara besked än tidigare om att man avser följa Haagtribunalens dom och inte förhandla bilateralt med Kina angående Scarborough Shoal.

Kinamedias nya artiklar direkt till din inkorg

Gör som 765 andra, prenumerera du med.

Translate article

Kinamedias nya artiklar till din inkorg helt gratis

Gör som 765 andra, prenumerera du med.