Hemliga kärnvapenanläggningar hittade i Nordkorea

Något har skett som innebär att jag inte kommer kunna resa in i Kina på ett tag. Omständigheterna kring detta är fortfarande oklara, så istället för att utveckla vad som har hänt skriver jag i dag om en oroväckande nyhet från Nordkorea.

Det var Reuters som under dagen först rapporterade om hur hemliga kärnvapenanläggningar nyligen hittats i Nordkorea, av en amerikansk tankesmedja med det olyckliga namnet ISIS (Institute for Science and International Security).

Enligt ISIS kan anläggningarna ha använts redan på 1990-talet för att utvinna den uran som Nordkorea behövt till sitt kärnvapenprogram. Det anmärkningsvärda med nyheten är att landets regim lyckats hålla anläggningarna hemliga under alla dessa år.

Under förhandlingar 2010 medgav Nordkorea att man hade möjlighet till likartad utvinning vid sina kärnvapenanläggningar vid Yongbyon, men förnekade samtidigt misstankarna om att liknande faciliteter fanns på andra platser i landet.

De nyligen funna anläggningarna tros ligga under marken vid en flygvapenbas 45 kilometer sydost om Yongbyon, och kan ha huserat 200-300 centrifuger som använts för utvinning av uran.

Upptäckten försvårar givetvis möjligheterna till ett avtal med Nordkorea som innefattar bistånd i utbyte mot avveckling av dess kärnvapenprogram, eftersom misstankarna nu stärks om att flera hemliga faciliteter finns gömda runtom i landet.

Det ökar risken för ytterligare isolation, vilket vore tufft särskilt som Sydkoreas centralbank i dag uppgav att Nordkoreas ekonomi backade med 1,1 procent i fjol. Det är den första tillbakagången på fem år; Sedan 2011 har landets ekonomin de facto vuxit med cirka 1 procent om året.

Banken baserar sin uppskattning på en nedgång elframställning och tillverkningsindustri. Även Nordkoreas utvinning av järnmalm och andra råvaror föll i fjol, liksom utrikeshandeln som backade med 18 procent jämfört med 2014.