Kina utvisar ännu en utländsk journalist

I dag bekräftade kinesiska utrikesministeriet att franska journalisten Ursula Gauthier inte kommer få något nytt presskort vid årskiftet. Hon blir därmed tvungen att lämna landet, och kan inte fortsätta arbeta härifrån för sin franska arbetsgivare L’Obs.

Anledningen till beslutet är en artikel som Gauthier skrev i samband med terrordåden i Paris i november i år. Hon menade att kinesiska myndigheter använder attackerna som ursäkt för att gå hårdhänt fram mot den muslimska minoriteten uighur i Kinas nordvästra provins Xinjiang. (För övrigt samma sak som jag själv skrev här på InBeijing i november.)

Enligt Kinas utrikesministerium ”förolämpade” och ”sårade” Gauthier ”det kinesiska folket” med sin artikel. Därmed anses hon inte vara lämpad att fortsätta jobba här om hon inte ”ber hela det kinesiska folket om ursäkt”.

Bland annat AFP har talat med Gauthier:

If Gauthier’s press card is not renewed, she cannot apply for a new visa, forcing her to leave China.

”They confirmed that if I did not make a public apology on all the points that had ’hurt the Chinese people’… my press card would not be renewed and I would have to leave on December 31,” Gauthier told AFP Friday.

En hake med myndigheternas uttalande är dock att majoriteten av alla kineser aldrig hört talas om vare sig Gauthier eller hennes artikel. L’Obs ger inte ut någon kinesisk version av sina texter vare sig online eller i pappersform. Dessutom är dess franska internetsida censurerad på Kinas internet.

Gauthier har gjort klart att hon inte tänker be om ursäkt, och blir därmed sannolikt den första utländska journalisten som utvisas från Kina sedan Melissa Chan från Al-jazeera förvägrades visum här 2012.

Se nedan för statliga nyhetsbyrån Xinhuas kommentar i samband med beslutet:

reporter