Kinas reaktion på terrordåden i Paris

Efter helgens förskräckliga terrordåd i Paris, stämde Kinas president Xi Jinping in i kören av utländska statschefer som fördömt attackerna. Redan i fredags kväll erbjöd Xi sina kondoleanser och avfärdade dådet som ”barbariskt” å hela det kinesiska folkets vägnar.

Xi sade också att Kina konsekvent motsätter sig all form av terrorism, och är villigt att samarbeta med Frankrike och det internationella samfundet för att stärka säkerheten och rädda människoliv i världens alla länder.

Dådet används nu också som en ursäkt för att trappa upp det ”krig mot terrorism” som kinesiska myndigheter för i nordvästra Kinas provins Xinjiang. De senaste åren har hundratals människor där dött som en följd av terrordåd eller de summariska avrättningar som följt på dessa.

Således använde Kina även attackerna i Paris för att uppmärksamma den egna konflikten med etniska muslimer i Xinjiang, och till och med för att begära internationell hjälp och erkännande.

Landets utrikesminister Wang Yi sade vid G20-mötet i Turkiet i helgen att Kina kommer stärka sin roll i den internationella konflikten mot terrorism, men belyste samtidigt att en ”viktig roll” av denna konflikt äger rum i nordvästra Kina.

Därför vill Wang inte se någon ”dubbelstandard” då det kommer till terrorism, och åberopade en ”gemensam front” för att bekämpa terrorismen. Bland annat Shanghaiist citerar ministern:

Wang is asking for more international support in Beijing’s fight against Uighur separatists, who they say are led by a group called the East Turkestan Islamic Movement (ETIM) with ties to al Qaeda.

”China is also a victim of terrorism, and cracking down on ETIM should become an important part of the international fight against terrorism,” Wang added.

Hundreds of people have died in Xinjiang over the past few years due to unrest. Uighurs have been executed for last year’s deadly Kunming Train Station attack, as well as rumored to be connected with this summer’s bombings in Bangkok.

En utländsk journalist sade på Twitter att hon hoppas avskaffandet av ”dubbelstandard” även gäller kineserna själva, och att Kinas myndigheter börjar tillåta utländsk media att rapportera från Xinjiang, liksom media från hela världen nu fritt tillåts intervjua och rapportera om vad som sker i Paris.

Men Kinas reaktion ses av många snarare som ett försök av landets myndigheter att rättfärdiga de övergrepp mot den muslimska minoritetsbefolkningen uigur, som utgör en stor del av förklaringen till den våldsspiral som eskalerat i Xinjiang sedan Xi Jinping kom till makten.

Händelsen kommer som sagt också att tjäna till att öka repressionen ytterligare mot Kinas egen muslimska minoritet. Under helgen deklarerade statlig media att landets säkerhetsministerium kommer trappa upp förebyggande åtgärder mot terrorism, bland annat genom att öka sin närvaro vid allt från allmänna platser till skolor.

Reuters påpekade också hur statlig media i helgen lade ut en ovanlig bildserie på landets säkerhetsstyrkor som utfört en 56 dagar lång kampanj i Xinjiang där de ”följt efter och attackerat” terrorister i Xinjiang med goda resultat.

Statliga China Daily citerade också en inhemsk anti-terroristexpert säga ”Kina står inför precis samma slags hot från Islamiska staten och måste förbereda sig för liknande terroristattacker”.

Med tanke på allt detta så ter det sig lustigt vad Mats Fogelmark, Sveriges försvarsattaché i Peking och Pyongyang, sade i helgen då vi som hastigast talade om frågan på en bar i Peking.

Tv-kändisen Filip Hammar var en del av samtalet, och sade till Fogelmark att han var överraskad över att Kina var så pass repressivt som jag själv just berättat för Hammar.

Då svarade Fogelmark att saker och ting blivit bättre i Kina under Xi Jinpings tid vid makten, samt att landet inte har några problem med terrorism(!)