Polis ryker samman med diplomater, journalister och demonstranter vid rättegång i Peking

I dag inleddes rättegången mot Pu Zhiqiang, Kinas mest kända människorättsadvokat, som står åtalad för ”anstiftan till rashat” och för att ha ”startat bråk och provocerat fram trubbel” genom sju stycken tweets(!) som han postade på inhemska mikrobloggen Sina Weibo mellan 2011 och 2014.

Pu har suttit anhållen i 19 månader, och riskerar nu upp till åtta års fängelse för sina tweets. Jag skrev under helgen en längre och mer detaljerad bakgrund om fallet Pu och anklagelserna mot honom.

Stämningen inför rättegången har varit laddad, och under helgen uppmanade människorättsorganisationen Human Rights Watch 36 ambassadörer baserade i Peking att medverka vid rättegången för att visa sitt stöd för yttrandefrihet och mänskliga rättigheter i Kina.

En av de som medverkade var amerikanska diplomaten Dan Biers som – givetvis – inte fick komma in i rättssalen och därför läste upp ett kort ställningstagande från USA på gatan utanför, med uppmaningar till Kina att släppa Pu Zhiqiang fri och sluta förfölja advokater och aktivister.

Biers hindrades då fysiskt av kinesiska polis från att alls läsa upp sitt uttalande, vilket kan ses i videon nedan:

Och det var inte bara Biers som var måltavla för kinesisk polis och civilklädd personal. Rapporter från utanför rättssalen gör gällande att flera av de 50-tal kinesiska demonstranter som dök upp anhölls, samt att journalister hindrades från att tala inför kamera och till och med knuffades ner till marken av polisen:

Under rättegången bedyrade Pu Zhiqiang sin oskuld. Domstolen gav ingen information om när domen kommer falla.

Bland annat The Guardian påpekade att inga av de utländska diplomater som tagit sig rättegången släpptes in i rättssalen med motiveringen att det var ”fullt” i salen

Sveriges ambassadör Lars Fredén var en av de 36 som Human Rights Watch bad medverka vid rättegången, och i går skickade Utrikesdepartementet följande tweet:

Under dagen kom uppgifter om att diplomater från bland annat USA, EU, Storbritannien, Tyskland, Australien och Nya Zeeland dykt upp vid och försökt närvara vid rättegången. Det är oklart vem som representerade svenska ambassaden, eftersom Utrikesdepartementet ännu inte svarat på min tweet nedan: