Rättegång mot människorättsadvokaten Pu Zhiqiang på måndag

På måndag börjar rättegången mot Pu Zhiqiang, en av Kinas mest kända aktivister, som själv är advokat och ofta tagit sig an känsliga rättsfall samt försvarat andra aktivister i domstolen.

Vidare har Pu också gjort sig känd för att vara väldigt frispråkig på internet, och åtalas nu för ”anstiftan till rashat” samt för att ha ”startat bråk och provocerat fram trubbel” genom sin tweets på Kinas inhemska mikroblogg Sina Weibo.

Pu anhölls i maj i fjol under en privat minnesstund för offren under massakern vid Himmelska fridens torg – där han själv medverkade – och har nu suttit arresterad i 19 månader utan formella anklagelser eller ens häktningsförhandlingar.

Trots att myndigheterna kan antas ha letat bevis inför rättegången under denna långa tid, så består dessa bevis nu endast i sju stycken av Pu Zhiqiangs tweet.

I dessa har han bland annat ifrågasatt en tjänsteman i samband med en tågolycka i östra Kina 2011. Han har också uttalat sina tvivel angående kompetensen hos främst två stycken parlamentsledamöter, varav en är Mao Zedongs barnbarn generalen Mao Xinyu, som antasta ha nått sin post främst på grund av sin familjebakgrund.

pu zhiqiang ai weiweiPu Zhiqiang tillsammans med en av sina klienter, den kände konstnären Ai Weiwei.

Vidare har Pu på internet även uttryckt sin uppfattning om att Kinas hårdhänta politik mot den muslimska minoriteten uigur i provinsen Xinjiang blott föder ännu fler våldsamheter – därav åtalspunkten ”anstiftan till rashat”.

The Guardian ger en bra bakgrund till Pu Zhiqiangs fall, och intervjuar även analytiker som anser det vara häpnadsväckande att en rättegång av denna kaliber väcks med bara en handfull tweet som bevis:

The decision to try Pu on the basis of seven sarcastic tweets has appalled freedom of speech activists and those close to the lawyer. “The idea that those tweets were actually going to somehow incite unrest or violence is rather absurd,” said Dobson, the author of The Dictator’s Learning Curve. “I haven’t asked Pu Zhiqiang but I highly doubt that he suspected those tweets were going to land him in trouble in the first place.”

(…)

Link, whose criticism of Beijing has seen him banned from entering China, said Chinese authorities had tried – but failed – to uncover more serious offences to justify Pu’s politically motivated jailing. “They were trying to find that he was sexually promiscuous, or that he had avoided taxes or was corrupt [or] a traitor,” he said. “But I think what we learn now when we see that there is only seven tweets as the evidence, is that they essentially came up empty on all of that.”

Link said he suspected there was considerable embarrassment, even within the Communist party itself, “at the prospect of putting a man away for tweeting”.

Icke desto mindre riskerar Pu upp till åtta års fängelse för sina tweets. Fallet är ett av de mest uppmärksammade sedan president Xi Jinping påbörjade sin vidlyftiga kampanj mot inhemsk regimkritiker, och ses av många som en måttstock över det framtida klimatet vad gäller internet och yttrandefrihet i Kina.

En kinesisk advokat säger att Pu har många vänner inom rättssystemet i Kina, och att detta borgar för ett mildare straff. Samtidigt fruktar andra att myndigheterna kommer ge Pu ett strängare straff för att statuera exempel, och menar att detta skulle få en ”stor avskräckande effekt” bland Kinas internetanvändare och förespråkare för yttrandefrihet inom andra områden.

Under gårdagen uppmanade människorättsorganisationen Human Rights Watch 36 ambassadörer i Peking att infinna sig tillsammans vid Pu Zhiqiangs rättegång för att visa sina sympatier för rättsväsende, yttrandefrihet och mänskliga rättigheter i Kina. Bland de 36 fanns även Sveriges ambassadör Lars Fredén:

But there is at least one simple, evocative step these three dozen ambassadors and other concerned diplomats can take to show their displeasure at Pu’s treatment: gather together at 9 o’clock Monday morning at the Beijing Municipal No. 2 Intermediate courthouse. It is unlikely they will be allowed into the courtroom, and it is possible authorities might even try to block access to the building entirely.

But at a trial that will be closely watched across the country and the globe, what better way to demonstrate high-level concern and solidarity than by appearing together? Not only would this significantly raise the price for Beijing as it calculates just how long to lock Pu away, it would also send a powerful message of support to those facing similar reprisals as Pu – people who work on issues these governments say they support, like independent media, environmental protection, anti-corruption, women’s rights, and legal reform.

It would be an extraordinary gesture of solidarity and support for human rights to see these ambassadors at the courthouse:

Austria: Irene Giner-Reichl
Australia: Justin Hayhurst (interim)
Belgium: Michel Malherbe
Bulgaria: Plamen Shukyurliev
Canada: Guy St. Jacques
Croatia: Nebojša Koharović
Cyprus: Agis Loizou
Czech Republic: Libor Secka
Denmark: A. Carsten Damsgaard
Estonia: Toomas Lukk
European Union: Hans-Dietmar Schweisgut
Finland: Marja Rislakki
France: Maurice Gourdault-Montagne
Germany: Michael Clauss
Greece: Vassilios Kostis
Hungary: Cecilia Szilas
Ireland: Paul Kavanagh
Italy: Ettore Francesco Sequi
Japan: Masato Kitera
Latvia: Ingrida Levrence
Lithuania: Ina Marciulionyte
Luxembourg: Paul Steinmetz
Malta: Bernard Hamilton (interim)
Netherlands: André Driessen (interim)
New Zealand: John McKinnon
Norway: Svein Sæther
Poland: Miroslaw Gajewski
Portugal: Jorge Torres-Pereira
Romania: Doru Romulus Costea
Slovakia: Zigmund Bertok
Slovenia: Marija Adanja
Spain: Manuel Valencia
Sweden: Lars Freden
Switzerland: Jean-Jacques de Dardel
United Kingdom: Barbara Woodward
United States: Max Baucus

Ska bli spännande att se vilka, om någon, av ambassadörerna som vågar följa Human Rights Watchs uppmaning med risk att uppröra kinesiska myndigheter.