Kina dödar 28 ”utländskt ledda terrorister”

Förra veckan skrev jag här på InBeijing om kinesiska myndigheters svar på terrordåden i Paris. Kina fördömde all form av terrorism, och efterlyste en gemensam front för att bekämpa terrorismen globalt.

Vidare använde myndigheterna dådet som en anledning att trappa upp ”kriget mot terrorism” som man säger sig föra i provinsen Xinjiang, som befolkas av en stor muslimsk etnisk minoritet.

Utrikesminister Wang Yi menade förra veckan att en ”viktig del” av den globala kampen mot terrorism äger rum i Kinas nordvästra delar, och att han inte vill se någon ”dubbelstandard” från omvärlden då det kommer till att bekämpa denna.

Kina har nämligen ofta fått kritik för sin allt mer repressiva politik mot muslimer i Xinjiang, som enligt många har fött en ond spiral av våld med hundratals döda som följd.

Myndigheterna tvekar emellertid dock inte att fortsätta på samma inslagna bana, och rapporterade nu i veckan att man ”dödat 28 terrorister” som sades ligga bakom en dödlig attack vid en kolgruva under september månad.

Lokala myndigheter uppger även att terroristerna kommer från en grupp under ledning av ”utländska extremister”.

Jakten ska ha pågått i 56 dagar, och involverat ”tiotusentals personer varje dag”.

Men, som bland annat Reuters påpekar, så visar Kina sällan eller aldrig bevis för anklagelser om förberedelser till våld bland dessa grupper, och än mindre för att de skulle vara styrda från utlandet:

Rights groups say China has never presented convincing evidence of the existence of a cohesive militant group fighting the government. Much of the unrest, they argue, is due to frustration at controls over the culture and religion of the Uighur people who live in Xinjiang, a charge Beijing denies.

The Xinjiang Daily said two people who appeared to have Uighur names were leaders of the unnamed foreign group.

Beginning in 2008, the Xinjiang group’s members began watching extremist videos and communicated six times with an extremist group outside of China’s borders, requesting tactical guidance, the paper said.

”Members of this foreign extremist group transmitted orders to the gang many times and demanded pledges of loyalty,” it said, without elaborating.

Samtidigt säger Dilxat Raxit, taleskvinna för exilgruppen World Uyghur Congress, att det bland de 28 döda finns kvinnor, barn och gamla.

Även Radio Free Asia har rapporterat om detta, även om Reuters menar att uppgifterna är svåra att verifiera eftersom utländska reportrar inte tillåts åka till området.

Raxit, som är baserad i Stockholm, är också en av många som menar att Kina nu utnyttjar situationen som uppstått efter terrordåden i Paris för att gå ännu hårdare fram i Xinjiang:

”By once more pointing the finger at so-called foreign controllers, Beijing is shirking responsibility for its own policies which are the real reason for Uighur resistance,” [s]he said in an emailed statement.

Under veckans gång avrättades vidare en kines av Islamiska staten, samtidigt som tre kineser fanns bland de döda under gårdagens gisslandrama vid ett hotell i Malis huvudstad Bamako. Räkna med att sista ordet ännu inte är sagt vad gäller Kina och terrorism.