Video: Nordkoreas kommunistparti firar 70 år med storslagen militärparad

Förra månaden höll Kina en militärparad av sällsynt omfattning i Peking, för att fira 70-årsdagen av japanernas kapitulation under andra världskriget. I dag var det Nordkoreas tur, då landets diktator Kim Jong-un översåg en liknande parad i Pyongyang, på 70-årsdagen av det nordkoreanska arbetarpartiets grundande.

En betydande skillnad mellan de båda paraderna var den internationella närvaron; inga utländska trupper marscherade i Nordkoreas militärparad och det fanns heller inte många närvarande statsöverhuvuden eller andra höga utländska tjänstemän på plats.

Kina utgör undantaget, då Liu Yunshan intog hedersplatsen på podiet bredvid Kim Jong-un. Liu sitter i den kinesiska politbyråns ständiga utskott, och är därmed en av landets sju mäktigaste politiker. Hans har särkilt ansvar för ideologi och propaganda i Kina.

Liu ska ha haft med sig ett brev till Kim från Kinas president Xi Jinping, med lyckönskningar och ett budskap om närmare samarbete mellan de två länderna. Har ser själv dock inte särskilt lycklig ut – närmast obekväm – på en kort video från paraden via Kinas officiella nyhetsbyrå Xinhua:

Nordkorea kände förmodligen en viss press att landets militärparad skulle matcha eller överträffa den som Kina höll förra månaden, och på förhand spekulerades det därför i huruvida Kim Jong-un skulle ta vara på tillfället genom att skjuta iväg några missiler eller genomföra ytterligare ett kärnvapentest. Detta verkar ännu inte ha skett.

I samband med jubileet har det skrivits en hel del om Nordkorea i media världen över – undantaget Sverige, så klart – och framför allt vill jag rekommendera The Guardians specialserie ”North Korea at 70” med lite längre, analyserande artiklar:

Tourism or propaganda: how ethical is your North Korean holiday?
How the China model could help North Korea – and save Kim Jong-un
How should the world engage with North Korea?
Ping pong, beach trips and intermittent Wi-Fi: life in privileged Pyongyang
Forget nuclear tests, look at our football: North Korea dreams of World Cup glory
How do I get … to North Korea
Costly and complicated – why many Koreans can’t face reunification

Om någon mot förmodan skulle vilja se hela den cirka två timmar långa paraden, så finns den att ta del av via Russia Today: