Peking förbereder jättelik militärparad

Torsdag 3 september ska en militärparad med över 10 000 soldater hållas i centrala Peking för att uppmärksamma 70-årsdagen av Japans kapitulation i andra världskriget.

Militärparader var främst populära under Mao Zedongs styre; de senaste 57 åren har bara tre sådana parader hållits i Peking och alla har ägt rum på jämna årsdagar av folkrepubliken Kinas grundande 1 oktober 1949.

Faktum är att nästa veckas militärparad är den första som inte infaller på årsdagen 1 oktober, och därmed också den första som uppmärksammar Kinas seger mot Japan i andra världskriget.

President Xi Jinping offentliggjorde paraden i juni månad, efter en tid av oroligheter relaterade till territoriella konflikter i Sydkinesiska havet. Förutom att fira minnet av segern i andra världskriget så fyller paraden givetvis ytterligare en funktion – att visa upp den kinesiska arméns växande styrka och allt mer avancerade vapensystem.

Föregående helg genomfördes en repetition av paraden, varpå bland annat AP uppmärksammade vapenarsenalens omfattning:

More than 10,000 Chinese military personnel with more than 500 vehicles and some 200 aircraft took part in the rehearsal, the official Xinhua News Agency reported.

The Chinese military plans to show seven types of long-, intermediate- and short-range missiles at the parade, Xinhua said. It cited a military official as saying 84 percent of armaments to be displayed have not been shown in public previously

Förutom kinesiska trupper ska även cirka 1 000 soldater från ytterligare 17 länder delta i paraden. Bland dessa återfinns trupp från bland annat Ryssland, Vitryssland, Kyrgyzstan, Mongoliet och Kuba.

Vidare har även 30 statsöverhuvuden accepterat inbjudan som publik. Givetvis ska Rysslands president Vladimir Putin besöka parade, men även presidenterna i Sydkorea och Vietnam – som båda har besvärliga relationer med Kina – kommer finnas på plats. Enligt statliga Folkets dagblad har 51 länder bjudits in och bara två tackat nej, nämligen Japan och Filippinerna.

kina militärparadRepetition inför militärparaden på torsdag, som blott är den fjärde att hållas i centrala Peking sedan 1959.

Den nationalistiska framtoningen av militärparaden innebär att arrangemanget är förknippat med stor prestige för såväl Kinas armé som president Xi Jinping själv. Givet den senaste tidens oroligheter i områden som Xinjiang och Tibet så finns även en viss hotbild mot paraden.

Förberedelserna är därför – milt uttryckt – omfattande och bland annat har följande åtgärder vidtagits för att garantera en perfekt parad:

1) En landsomfattande helgdag har införts 3-4 september, då majoriteten av landets invånare är lediga från jobbet samtidigt som varuhus och andra marknader stängs helt i Peking. Också skolorna kommer öppna en vecka senare än vanligt efter sommarlovet.

2) I området kring Himmelska fridens torg var gång- och biltrafik förbjuden under repetitionen 22-23 augusti, och kommer förbjudas återigen då paraden väl hålls.

3) Sedan en tid tillbaka har flygande drönare förbjudits, och under morgonen för paraden tvingas Pekings internationella flygplats att hålla helt stängt under tre timmar.

4) För att garantera ren luft under paraden har mer än 12 000 fabriker i Peking och ytterligare 4 000 fabriker i grannprovinsen Hebei tvingats stoppa eller minska produktionen tillfälligt. Dessutom har hälften av Pekings bilar belagts med körförbud mellan 20 augusti och 3 september.

5) Under perioden 1-5 september tvingas landets tv-kanaler upphöra med sändningar av underhållningsprogram, reality-tv och pratshower. Programtablån ska istället fokusera på program som uppmärksammar Kinas roll i Japans kapitulation.

6) Många av Pekings parker kommer stänga 3 september, samtidigt som Förbjudna staden tvingas stänga helt 22 augusti till 3 september.

Vidare har givetvis polisnärvaron trappats upp betydligt på huvudstadens gator, och då jag cyklat runt här de senaste dagarna har många poliser och militärer stått posterade vid viktiga vägkorsningar eller byggnader med tung beväpning.

Har man dessutom oturen att bo i närheten av Himmelska fridens torg med omnejd så innebär paraden och dess repetition i det närmaste undantagstillstånd. DPA:s korrespondent har talat med invånare i området:

”Don’t invite guests, stay inside, don’t take photos and don’t open the windows otherwise you could be mistaken for terrorists,” the staff of a housing complex’s administration told tenants in the Sanlitun entertainment district.

”There were people standing outside looking up at our apartments with walkie-talkies to make sure we complied,” said one tenant who requested anonymity, although it was unclear what the punishments would be for breaking the rules.

The restrictions were in place for parade rehearsals on the weekend, he said, when columns of tanks thundered down central Beijing, and will be in force again from 5 am to 5 pm next Wednesday and Thursday.