Kina tar över kontrollen vid Hongkongs universitet

Anledningen till ”Occupy Central” i Hongkong för precis ett år sedan var att demonstranterna ville protestera mot ökat kinesiskt inflytande, som de ansåg hotade stadens politiska, ekonomiska och akademiska frihet.

Efter att protesterna avslutats har Kina – i likhet med demonstranternas farhågor – på flera vis utökat sitt inflytande ytterligare. Den mest allvarliga incidenten mot Hongkongs akademiska frihet utspelade sig under gårdagen.

skedde nämligen en omröstning angående positionen ”vice-pro-chancellor” vid University of Hong Kong, stadens mest prestigefyllda universitet. (För övrigt också skolan där jag tog min journalistexamen.)

Johannes Chan, professor i juridik som undervisar vid universitetet, hade nominerats av flera aktörer som var ansvariga att fram en kandidat till posten. Han hade också närmast enhälligt stöd bland universitetets studentgrupper, där 7 821 av 9 298 röster stödde rekommendationen av Chan.

Icke desto mindre fälldes Chan under gårdagen av ett särskilt universitetsråd, vilket består av 21 ledamöter som har sista ordet i flera av skoland viktigaste beslut. Rådet röstade ner Chan med siffrorna 12 mot 8.

chanProfessor Chan kan inte stiga i graderna då han inte gillas av ett utomstående universitetsråd.

Anmärkningsvärt med detta råd är att endast åtta ledamöter tillhör universitet. Övriga tretton kommer från intressenter inom politik och näringsliv, varav stadens regeringschef på egen hand utser sex av ledamöterna.

Eftersom regeringschefen Leung Chun-ying är känd för sina nära band till Peking, så menar upprörda röster att rådet domineras av ledamöter som är lojala med den kinesiska regimen.

Anledningen till att Johannes chan röstades ner tros vara att han gjort sig känd som människorättsadvokat, som dessutom visade stöd för och spelade en mindre roll under ”Occupy Central” i fjol.

Teorin får stöd av jargongen i kinesisk statlig media, där Chan under dagen bland annat kallades för ”en ringledare under Occupy Central”. Utöver de väntade anklagelserna om inkompetens beskylldes han även för att vara inblandad i en ”skandal med svarta pengar”.

Nu University of Hong Kong hitta en ny man till posten som Chan skulle ha fått, och detta måste alltså vara någon som faller ledamöterna i universitetsrådet på läppen.

Stor frustration uttrycks i akademiska kretsar över att stadens mest prestigefyllda universitet nu inte ens kan utse sin egna administrativa personal utan inblandning från Kina. Chan själv uttrycker oro för Hongkongs akademiska frihet snarare än personligt missnöje:

Responding to the decision, Prof Chan thanked his supporters. “As I have said many times before, the issue of the appointment of the PVC is really not about me. It is about the threats to the autonomy, values and freedoms that have made HKU a world class, vibrant university, an institution that we love and are proud of.

“It is not about winning or losing. It is about challenges to our values and beliefs, our perseverance and our endurance. The appointment process has come to an end, but the decision of the Council shows that we still have a lot of work to do to preserve academic freedom and protect the autonomy of the University.”

En direkt konsekvens som beslutet kan få är att utländsk personal med särskild kompetens tvekar inför att arbeta vid en universitet där inflytande från en enpartistat växer sig allt större.

Många ställer sig nu frågan hur länge University of Hong Kong kan behålla sin status som ett av Asiens och världens bästa och mest dynamiska lärosäten.

RELATERAD LÄSNING PÅ KINAMEDIA:

Harvards toppforskare fälls för hemligt samarbete med Kina” (dec 2021)
Universitet i Hongkong river dansk staty om massakern vid Himmelska fridens torg” (dec 2021)