Folkets dagblad filmar utlänningar som hyllar Xi Jinping

Under gårdagen landade Kinas president Xi Jinping i USA för att inleda sitt första amerikanska statsbesök.

Kinesisk media och censurmyndighet jobbar övertid för att filtrera bort eventuella negativa aspekter av mötet, och framställa Xi i bästa dager framför allt för den inhemska opinionen.

Som ett steg i detta led intervjuade Folkets dagblad i veckan flera utländska studenter i Peking, som på olika vis uttryckte sin uppskattning för Kinas president. Intervjuerna filmades och klipptes sedan ihop till en tre minuter lång video.

I videon syns ett tjugotal studenter från flera olika länder. En av dem hyllar Xi Jinpings utrikespolitik, och en annan önskar att det egna landets president var precis som Xi.

Vidare berättar någon av de intervjuade hur ”alla klasskamrater” gillar denne folkets ledare, och en amerikansk student i kostym uttrycker sin längtan efter att läsa Xi Jinpings bok ”The Governance of China”.

Mot slutet av videon säger en kvinnlig student att hon skulle vilja gifta sig med en man som Xi Jinping, och en manlig student menar att Xi är ”söt”.

Denna video visar med all tydlighet hur Kinas propagandamaskineri har tagit ett steg närmare den slags persondyrkan som förknippas med kulturrevolutionen. Ingen av Xi Jinpings föregångare – från Hu Jintao till Jiang Zemin eller ens Deng Xiaoping – förekom i några liknande videoinslag.

Se på videon en gång till, och föreställ er Stefan Löfven eller Barack Obama i Xi Jinpings ställe. Nej, det funkar inte. Formatet är förbehållet diktaturer och enpartistater.