Thailändsk polis: Uigurer bakom bombdåd i Thailand

För en dryg månad sedan inträffade ett bombdåd vid templet Erawan i Bangkok, som kostade minst 20 personer livet och skadade ytterligare ett hundratal.

I samband med detta skrev jag här på InBeijing ett inlägg med rubriken ”Bombdåd i Bangkok misstänks vara hämnd från Kina”, eftersom en del internationell media spekulerade i att aktörer från den etniska minoriteten uigur låg bakom dådet.

Uigur är en muslimsk minoritet med historiska band till Turkiet, som främst hittas i Kinas nordvästra provins Xinjiang. Motivet till bomben kunde vara thailändska myndigheters beslut att i somras utvisa över 100 uigurer till Kina, efter att dessa flytt till Thailand för att undkomma religiös och etnisk diskriminering.

I mitt förra inlägg citerade jag bland annat BBC, och konstaterade själv att bomben hade stora likheter med våldsattacker som utförts av uigurer i Kina på senare år. Nämligen att urskillningslöst döda ett stort antal personer med grundval av etnicitet (en majoritet av de som dog vid Erawan var kinesiska turister).

Själv blev jag kontaktad av en säkerhetspolitisk analytiker vid Totalförsvarets forskningsinstitut som ville att jag skulle förklara mig närmare och kallade mina teori för ”långsökt”.

Myndigheter och polis i Thailand lade nämligen locket på vad gällde utredningen. Dock gick man förra veckan ut med en efterlysning av två kinesiska medborgare vid namn Yusufu Meerailee och Abudusataer Abudureheman, vilket är typiska namn för uigurer.

Nu i veckan släppte så den thailändska polisen slutligen uppgifter om förövarnas nationalitet och motiv. Bland annat New York Times rapporterar:

Nearly a month after the deadliest bombing in recent Thai history, Thailand’s national police chief made his most explicit comments on Tuesday about who carried out the attack here and why.

The perpetrators, he said, were linked to Uighur militants, radical members of an aggrieved ethnic minority in western China, who struck to avenge Thailand’s forced repatriation of Uighurs to China and Thailand’s dismantling of a human smuggling ring.

Varför är detta viktigt då? Jo, det är det första stora bombdådet som utförs av uigurer utanför Kina. Det betyder att framtida dåd inte kan uteslutas, särskilt som människosmugglingen från Xinjiang till Turkiet genom andra länder har blivit en väldigt lukrativ verksamhet i takt med att repressionen mot uigurer i Kina ökat.

Vidare skriver New York Times att den typ av bomb som användes är mer vanlig i Mellanöstern än i Kina, vilket tyder på att uigurerna kan ha fått hjälp av allierade radikala muslimer i regionen.

Om uiguriska grupper har nära band med exempelvis Islamska staten – vilket tidigare påtalats – innebär det större skäl till oro för Kinas myndigheter. Dels kan uiguriska extremister få träning i utlandet, men det är också möjligt att muslimska grupper i framtiden kan hjälpa uigurerna på plats i Kina.