Bombdåd i Bangkok misstänks vara hämnd från Kina

Under gårdagens bombdåd vid ett hindutempel i Bangkok miste minst 18 personer livet och över 120 skadades. Ingen har hittills tagit på sig dådet och det står ännu inte klart vad motivet var.

Spekulationerna är således i full gång, men i svensk media har man helt missat en förklaringsmodell som figurerar i tidningar i såväl Thailand som Kina.

Som jag skrev här på InBeijing förra månaden, så utvisade thailändska myndigheter fler än 100 uigurer till Kina, varifrån de flytt religiös och politisk förföljelse. Uigur är en muslimsk etnisk minoritet som främst bor i Kinas oroliga nordvästra provins Xinjiang.

Hur hänger då detta ihop med dådet i Thailand? Jo, explosionen skedde vid ett tempel som är särskilt populärt bland kinesiska turister och minst tre kineser miste livet där under gårdagen.

Misstankarna om att detta skulle vara en hämndattack av individer eller grupper som motsätter sig dessa utvisningar började i thailändska tidningar och spred sig sedan till Kina. Även internationella medier har nu anammat detta som en möjlig anledning till bombdådet – se följande kommentar från Jonathan Marcus, BBC:s korrespondent för diplomati och försvarspolitik:

The shrine is popular with Chinese tourists and this raises at least the possibility of a connection to the Uighurs – a Turkic-speaking Muslim minority in the far west of China. They complain of cultural and religious persecution at the hands of the Beijing authorities.

Last month more than 100 Uighurs were deported from Thailand to China – a move that prompted widespread condemnation. But while there are violent elements in the Uighur movement, an attack on this scale outside China would be unusual to say the least.

Marcus noterar även att den muslimska minoritet som i södra Thailand slåss mot myndigheterna aldrig har utfört våldsdåd i Bangkok av denna skala, och att dess aktivitet på senare tid stannat av. Dådet har snarare mer likheter med de som utförts av militanta uigurer i Xinjiang på senare tid.

Efter att Thailand utvisade uigurerna till Kina i augusti, utfärdade Kinas myndigheter en varning till kinesiska turister i Turkiet, där demonstranter brände kinesiska flaggor och attackerade kinarestauranger.

Om det stämmer att dådet utförts som hämnd för utvisningarna, så får kinesiska turister i framtiden även passa sig då de åker till Thailand.