Kina bygger en tredje landningsbana i Sydkinesiska havet

Bara någon vecka efter Kinas ”fredliga militärparad” visar satellitfoton att landet håller på att bygga en tredje landningsbana i Sydkinesiska havet.

Under gårdagen uppmärksammade Reuters att foton som tagits på uppdrag av en tankesmedja i Washington med största säkerhet visar hur en 3 000 meter långt landningsbana är under konstruktion på Mischief Reef, en av de sju konstgjorda öar som Kina har byggt vid en grupp atoller som kallas Spratly, just utanför kusten till Vietnam och Filippinerna.

Satellitfoton från juni månad visade att Kina nästan färdigställt ytterligare en 3 000 meter lång landningsbana vid Fiery Cross, ytterligare en konstgjord ö vid Spratly. Det var också här som ett amerikanskt spaningsplan i somras varnades upprepade gånger av kinesisk militär, trots att flygningen skedde över internationellt luftrum.

Trots uppmaningar från det internationella samfundet att upphöra med sin aggressiva utrikespolitik i Sydkinesiska så har Kinas militär alltså trappat upp byggnationen av faciliteter på vad som enligt alla gällande konventioner är internationellt vatten.

Men enligt Reuters har inte Kinas myndigheter mycket till över för dessa konventioner:

Asked about Mischief Reef on Monday, China’s Foreign Ministry spokesman Hong Lei repeated China’s claim to ”indisputable sovereignty” over the Spratly islands and its right to establish military facilities there.

Security experts say 3,000-meter airstrips would be long enough to accommodate most Chinese military aircraft, giving Beijing greater reach into the heart of maritime Southeast Asia, where it has competing claims with several countries.

(…)

A new airstrip at Mischief Reef would be particularly worrying for the Philippines, a rival claimant in the South China Sea. It would allow China to mount ”more or less constant” patrols over Reed Bank, where the Philippines has long explored for oil and gas, Poling said.

Three airstrips, once completed, would allow China to threaten all air traffic over the features it has reclaimed in the South China Sea, he said, adding that it would be especially worrying if China were to install advanced air defenses.

Denna oroande utveckling äger dessutom rum bara en vecka innan Xi Jinpings första statsbesök i USA, där Sydkinesiska havet lär ligga högt upp på agendan under samtalen med Barack Obama.

För den som vill läsa mer om konflikten i Sydkinesiska havet rekommenderar jag inlägget ”Ett steg närmare krig i Sydkinesiska havet” som jag skrev för Finansliv i maj i år.