Kinesiska turister bryter ut i nationalsång då plan från Thailand är försenat

En märklig rubrik på detta inlägg – men själva situationen är ganska märklig den också.

De senaste åren har kinesiska turister varit inblandade i flera skandaler som gett dem dåligt rykte. I december i fjol kastade kinesiska passagerare kokande vatten och nudlar på en flygvärdinna för att de inte fick sitta bredvid varandra på planet.

Efter de har flera incidenter rapporteras där resenärer från Kina öppnat nödutgångarna till flygplanen då de varit försenade – ibland av missnöje, och ibland för att få lite ”frisk luft”.

I Thailand, dit den kinesiska turismen ökat kraftigt, har mycket missnöje uttryckts med deras beteende, bland annat då en hord av turister från Kina välte en staket just intill en målning vid ett gammalt tempel.

Vidare har personalen vid templet Wat Rong Khun i Thailand infört separata badrum för kinesiska turister, sedan dessa lämnat toaletterna ”oanvändbara” för andra besökare. Bland annat hade de lämnat avföring på golvet, urin på väggarna utanför badrummet och bindor på väggarna inne i badrummet.

I ett annat badrum har kinesiska turister setts tvätta fötterna i handfatet, varpå en skylt sattes upp med förbud om detta. Inom en halvtimme efter att skylten satts upp så kunde samma turister ses tvätta fötterna i samma handfat igen.

Vidare har kinesiska turister i olika länder gjort sig ökända för att hög ljudvolym, nedskräpande och spottande. Kinas myndigheter upplever problemet så pass allvarligt att de nyligen gett ut en 64 sidor lång instruktionsmanual om ”civiliserad turism”. Turister som beter sig illa utomlands riskerar också förbjudas att lämna landet på nytt.

Också i Schweiz har man nyligen beslutat att ge kinesiska turister särskilda tågvagnar på en känd linje genom alperna, sedan de flera gånger blockerat korridorerna och spottat på golvet inne i vagnarna.

Men på flygplatsen i Bangkok kunde en ny sorts beteende ses under förra veckan. Då ett plan var försenat svarade dussintals ursinniga kinesiska turister med att börja skrika ut sjunga Kinas nationalsång inne i väntrummet.

En bisarr kombination av nationalism och icke-civiliserat beteende, som säkert delvis har sin grund i den nationalistiska propaganda som kinesiska medier och tv-kanaler öst ur sig den senaste tiden.

För inte var det väl en slump att incidenten ägde rum samma kväll som en enorm militärparad gick av stapeln i Peking för att visa upp landets allt mer avancerade militära utrustning?

Ejinsight beskriver händelseförloppet därefter närmare:

A Chinese woman booked on the flight said airline staff did bring food to the affected passengers and arranged hotel rooms for them, but some of the Chinese passengers did not want to leave.

They demanded an apology as well as compensation of 1,000 yuan (US$157.39) each, the Chengdu paper said.

The woman said they also shouted at other passengers of the flight for accepting the airline’s arrangements and called their tour group leader a “national traitor”.

An video clip posted online showed the emotional tourists singing the Chinese national anthem to show their discontent.

Finally, when it was time to board the flight, some Chinese tourists refused to embark and held hands, singing the national anthem while Thai police tried to drag them aboard.

Se en video över spektaklet här nedan:

[youku id=”XMTMyNzYzMjE5Ng”]