Militärparaden i Peking genomförd

Under förmiddagen hölls en militärparad i Peking till minnet av Japans kapitulation i andra världskriget. Mer än 10 000 soldater deltog tillsammans med en rad nya stridsvagnar, stridsflygplan och flera kärnvapen.

Militärer från ytterligare 17 länder var inbjudna att delta i paraden. Följaktligen kunde trupper från bland annat Ryssland, Vitryssland och Kuba ses marschera på Himmelska fridens torg.

Jag skrev mer om paradens utformning och förberedelser här på InBeijing under förra veckan.

Militärparaden genomfördes utan problem och med perfekt precision. President Xi Jinping övervakade det hela från första parkett från Himmelska fridens port, tillsammans med övriga ledamöter från politbyråns ständiga utskott.

Under ett tal i samband med paraden så underströk han Kinas fredliga ambitioner och deklarerade att arméns storlek ska minskas med 300 000 man – samtidigt är det dock sannolikt att själva försvarsbudgeten kommer fortsätta öka snabbare än BNP.

Vid hans sida, som för att visa kommunistpartiets enhetlighet, fanns också tidigare presidenterna Jiang Zemin och Hu Jintao.

Även Li Peng – känd som ”slaktaren av Peking” för att ha beordrat massakern vid Himmelska fridens torg 1989 – fick en central plats i första raden av tjänstemän.

Det är svårt att bedöma vad gemene man i Kina känner inför paraden. I mitt grannskap har kinesiska flaggor hängts upp över dörrarna, samtidigt som folk gnäller på att butiker och affärsverksamheter har tvingats stänga ner för en parad som bara några få utvalda får se.

På Wechat, en av Kinas mest flitigt använda sociala medier, kunde jag i mitt flöde bland cirka 200 vänner se ett dussintal inlägg från folk som var stolta och beundrade paraden, samt en handfull sarkastiska inlägg om paradens överdrivna storlek eller kostnad.

De flesta brydde sig dock inte över huvudtaget, utan postade bilder på dem själva då de var ute och reste eller klättrade i bergen under den ledighet som infallit i samband med militärparaden.

Det finns många reflektioner att göra kring paraden. Se några urval från Twitter här nedan: