Stort bråk om Xinjiang mellan Kina och Turkiet

Under helgen utfärdade Kinas utrikesministerium en varning till kinesiska turister i Turkiet, efter flera protester runtom i landet där demonstranterna bränt kinesiska flaggor på gatan och attackerat flera turister.

Förra veckan slog ilskna demonstranter sönder en kinesisk restaurang i Istanbul, och marscherade dessutom i hundratal mot Kinas konsulat för att skrika ut sin avsky mot hanteringen av uigurer i Kinas västra provins Xinjiang.

Den etniska minoriteten uigur har nära band till Turkiet, särskilt som de är muslimer och talar ett turkiskt språk. Demonstranterna kallade under helgen uigurerna för sina ”bröder” och rasade främst mot den kinesiska regeringens förtryck under den viktiga fastemånaden ramadan.

Restauranger som ägs av uigurer har förbjudits att stänga under dagtid sedan ramadan startade. Vidare har skolelever tvingats äta mat och dricka vatten, samtidigt som statligt anställda också förbjudits att fasta under dagtid enligt ramadans föreskrifter.

I matsalar vid myndigheter och statliga företag har personalen fört protokoll på vilka som äter eller inte äter lunch. Flera anställda har med hot om uppsägning tvingats skriva på garantier om att inte följa fastemånaden.

Då Turkiets myndigheter tidigare i veckan uttryckte oro för behandlingen av uigurerna under ramadan, svarade Kina att man inte på något vis inskränker religionsfriheten och uppmanade Turkiet att förklara uttalandet närmare.

Som en följd av förtrycket i Xinjiang har turkiska myndigheter bestämt sig för att ta emot uiguriska flyktingar, rapporterar bland annat Reuters:

Turkey vowed on Friday to keep its doors open to ethnic Uighur migrants fleeing persecution in China, a stance likely to exacerbate Ankara’s row with Beijing over its treatment of the largely Muslim, Turkic-language speaking minority.

U.S.-based Radio Free Asia reported that 173 Uighur women and children had arrived in Istanbul this week from Thailand, where they had been detained for more than a year by immigration authorities for illegal entry.

Turkish foreign ministry spokesman Tanju Bilgic declined to comment on the report, but said Ankara would continue to welcome its ”Uighur brothers”, citing ”cultural and historical bonds”.

”Turkey is keeping its doors open for Uighurs who have arrived or want to come to our doors,” he told a news conference.

Enligt en thailändsk advokat som representerat en uigurisk familj i Thailand, flydde 170 uigurer från Thailand till Turkiet med ”ett hemligt charterflyg” som turkarna arrangerade förra veckan.

Tidigare under ramadan skakades staden Kashgar i Xinjiang av våldsamheter med upp till 28 dödsoffer som följd, då en grupp knivmän attackerade en samling trafikpoliser.

Väpnad polis skyndade sedan till platsen och sköt minst 15 misstänkta gärningsmän till döds på fläcken.