Kraftigt börsfall i Kina

I början av juni varnade jag här på InBeijing för en annalkande börskrasch i Kina. I slutet av maj skrev jag en längre artikel med samma varning för Finansliv.

Något som börjar likna en krasch har sedan dess tagit form. I dag sjönk börsindex i Shanghai med 7,4 procent, och därmed har Shanghai Composite sedan 12 juni minskat från 5 166 punkter till 4 192. Det innebär en femtedels värdeminskning på något tiotal handelsdagar.

Samma trend ses på Kinas näst största börsindex i Shenzhen, som i dag sjönk 7,9 procent och sedan 12 juni fallit från 3 140 till 2 502 punkter.

Chinext, den del av börsen i Shenzhen som ofta jämförs med Nasdaq, har under samma tid förlorat nästan en fjärdedel av sitt värde genom att gå från 3 899 till 2 920 punkter. I dag dök Chinext med 8,9 procent.

Vidare sade Morgan Stanley i dag att ”toppen är nådd” vad gäller den kinesiska börsen för denna gång, och bedömer att index i Shanghai under de kommande året kan falla med ytterligare upp till 30 procent.

Vad ligger bakom kraschen? För den som vill veta mer om mekanismerna på Kinas börser rekommenderar jag en läsning av min tidigare varning på Finansliv som en bra ingång.

Vidare är det viktigt att förstå hur signaler från myndigheterna i Kina spelar en långt mycket större roll än i väst vad gäller börsens utveckling.

Bloomberg framhöll i dag den statliga nyhetsbyrån Xinhua som Kinas viktigaste röst vad gäller landets aktiemarknad. Börsrallyt startade med uppmaningar till sparare att köpa, och nedgången har sammanfallit med den allt mer negativa ton som Xinhua antagit gällande börsen de senaste veckorna:

But analysts agree that Xinhua, a ministry-level government department, is too powerful to ignore. If nothing else, reports and commentary by state media sway investor psychology and can turn a rout into a rally — or vice versa.

“Investing in China stocks means you have to follow state media,” said Nelson Yan, the chief investment officer at the Hong Kong unit of Changjiang Securities Co. Government policy, after all, has been largely behind the world-beating 124 percent market gain of the past 12 months.

(Intern länk: 2021 blev ett mycket dåligt år för kinesiska aktier.)