Hundköttsfestival gick av stapeln trots löften om förbud

I fjol präglades den årliga hundköttsfestivalen i Yulin i sydkinesiska provinsen Guangxi av protester och skandaler.

Jag skrev då här på InBeijing om hur cirka 40 000 hundar får sätta livet till varje år vid denna festival, ofta under grymma former:

Enligt SCMP handlar det främst om upprörda känslor kring moralen med att äta hundkött, men även om det utbredda djurplågeri som omger festivalen, samt bristande matsäkerhet då många hundar helt enkelt tas från gatorna i andra städer för att slaktas i Yulin:

(…)

Under den gångna veckan ägde således flera slagsmål och oroligheter rum mellan aktivister och uppfödare eller försäljare av hundar. Inga allvarliga personskador har rapporterats, men fysisk kontakt har ägt rum då flera av aktivisternas plakat förstörts. Säkerhetsstyrkor och polis har även fått gå emellan för att förhindra våldsamheter.

Uppståndelsen ledde samtidigt till en rad nya affärsidéer bland hunduppfödarna. Bilder började cirkulera på en man som plågade levande hundar genom att svinga dem på en påle med nacklås i metall. Han hotade att ”krossa hunden” om ingen i publiken köper den till överpris.

Stadens myndigheter var under fjolåret tveksamma till hur de skulle ställa sig till det hela. De påpekade att man varken stödde eller motsatte sig festivalen, och manade till förståelse mellan de som förtär och handlar med hundkött samt de hundratals aktivister som reste till staden för att visa sitt missnöje.

De lokala myndigheterna lovade dock att sätta stopp för årets upplaga av festivalen sedan en namnlista mot denna som cirkulerade på internet samlat en halv miljon underskrifter.

Men, rapporterar The Guardian, festivalen gick av stapeln i år ändå:

Thousands of cats and dogs have been slaughtered at the Yulin Festival despite government promises to end the practice which has been condemned internationally on grounds of animal cruelty.

Hundreds of traders gathered in China’s southern Guangxi province on Sunday for the annual feast where dogs are served with lychees to mark the summer solstice.

Som en konsekvens av detta ska oroligheter ha uppstått även i år:

On Sunday, campaigners blockaded streets, raided slaughterhouses and bought animals in an attempt to save them from the cooking pot.

“Workers were blow-torching the carcasses to make them shiny and ready for shipment to restaurants,” said Peter Li, a campaigner for the Humane Society China, adding. ”There were some dogs still alive in wire cages, but they looked exhausted, emaciated and dirty.”

One 65 year-old Chinese woman, Yang Xiaoyun, was among the animal lovers who turned up rescue those still alive. Ms Yang paid roughly 7,000 Yuan (£720) to save 100 dogs.

Andrea Gung executive director of the Duo Duo Animal Welfare Project and videographer Eric Peltier stayed up through the night to save the animals and document their conditions but were chased away from by angry locals brandishing sticks had entrails thrown at them.