Bråk då 10 000 hundar slaktas under årlig ”hundköttsfestival”

I vissa delar av världen ses hundar inte bara som ett husdjur, utan även som en delikatess på middagsbordet. Så är utan tvekan fallet i staden Yulin, provinsen Guangxi, där en särskild hundköttsfestival äger rum varje år med början 21 juni.

Under festivalen brukar staden slakta cirka 10 000 hundar – en siffra som enligt lokala aktörer snarare ligger runt 40 000 – för att avnjutas tillsammans med frukt och vin.

Denna tradition som pågått i årtionden har de senaste åren dock dragit på sig allt mer uppmärksamhet och kritik. I år blev det dock större rabalder än någonsin tidigare kring festivalen, då hundratals aktivister och hundälskare tog sig till Yulin för att försöka stoppa eventet.

hund6Hundar till salu i Yulin

Enligt SCMP handlar det främst om upprörda känslor kring moralen med att äta hundkött, men även om det utbredda djurplågeri som omger festivalen, samt bristande matsäkerhet då många hundar helt enkelt tas från gatorna i andra städer för att slaktas i Yulin:

”A large number of lawyers, scholars and activists from more than 60 animal rights associations have visited the city to investigate the festival. It has already raised a nationwide debate on whether people should call for an end to the practice, citing cruelty, local customs, the black market and food safety,” said Zhang Yuanyuan, China director of Act Asia, an animal protection organisation based in the UK.

Under den gångna veckan ägde således flera slagsmål och oroligheter rum mellan aktivister och uppfödare eller försäljare av hundar. Inga allvarliga personskador har rapporterats, men fysisk kontakt har ägt rum då flera av aktivisternas plakat förstörts. Säkerhetsstyrkor och polis har även fått gå emellan för att förhindra våldsamheter.

Uppståndelsen ledde samtidigt till en rad nya affärsidéer bland hunduppfödarna. Bilder började cirkulera på en man som plågade levande hundar genom att svinga dem på en påle med nacklås i metall. Han hotade att ”krossa hunden” om ingen i publiken köper den till överpris.

Flera hundar köptes för hundratals kronor styck, varpå mannen stolt viftade med sedlarna inför dussintals åskådare. En äldre kvinna som bad om nåd för hundarna uppgavs ha hotats med stryk av mannens kumpaner.

manhund1Man som plågar hundar och hotar döda dem om åskadarna inte betalar överpris..

manhund2..enligt rapporter från platsen krävde han motsvarande 400 kronor per hund.

Enligt South China Morning Post ska aktivisternas handlingar dock haft en viss inverkan på konsumtionen av hundkött under årets festival.

Såväl restauranger som försäljare av hundkött säger till tidningen att affärerna är sämre i år än i fjol. Försäljningen ska i vissa fall ha minskat med så mycket som en tredjedel, och flera slakthus varit stängda då aktivisterna åkt dit på besök.

Men enligt andra rapporter ska uppståndelsen ha gjort försäljningen av hundkött blivit mer lönsam än någonsin tidigare. Wall Street Journal talar med invånare i Yulin som under veckan betalat 40-50 kronor för ett kilo rått hundkött, vilket är ungefär dubbelt så mycket som i fjol.

Vidare säger lokalinvånare till Wall Street Journal att konsumtionen av hundkött i själva verket inte minskat, utan att allt fler familjer istället valt att avnjuta sin festmåltid i hemmet, för att undvika all uppmärksamhet ute på stan.

hund4Hundgryta med frukt och vin på ett bord i Yulin

Dessutom ska aktivisternas handlingar ha lett till ökat intresse bland invånare utanför Yulin.

En aktivist som Vice talar med, konstaterar ledsamt att fler nyfikna kineser okringliggande provinser i år tagit sig till Yulin för att prova hundkött. Aktivisten hade själv just köpt fyra hundvalpar till överpris, då ägaren till dessa hotat med att genast skära upp och tillaga dem.

Shanghaiist rapporterar att nyfikna utlänningar för första gången besökte hundköttsfestivalen, varpå de applåderades av lokalbor.

hund2Hund tillreds på en gata i Yulin

Det råder också tveksamheter hos myndigheter och inhemsk media om hur man bör ställa sig till hundköttsfestivalen. De lokala myndigheterna i Yulin är noga med att påpeka att de varken organiserar eller stödjer hundköttsfestivalen.

Men de säger sig heller inte kunna göra något för att stoppa den, eftersom den anordnas av allmänheten varje år och att folk son äter faktiskt inte bryter mot någon lag. Myndigheterna har därför nöjt sig med att uppmana lokala tjänstemän att hålla sig borta från festivalen.

Även statliga Folkets dagblad vägrar ta parti. I en ledare säger tidningen att hunden ”både kan vara en vän och en maträtt”, och att olika uppfattningar bland folk skapar konflikt.

Man manar till ”tolerans och förståelse” mellan aktivister och hundköttsätare, och föreslår vidare att aktivisterna istället kan arrangera en egen festival till försvar för hundens rättigheter.

hund5Hundar på väg mot okänt öde

Statliga nyhetsbyrån Xinhua uppmanar på liknande manér till en ”balanserad bild” av den kinesiska vanan att äta hundkött, eftersom hunden inte har någon lång historia som husdjur i Kina.

Vidare påpekar man även att hunden traditionellt ses som en ”negativ symbol” i Kina. Samtidigt talar Xinhua dock om nödvändigheten att utbilda hundätare till att ”se hunden som en vän snarare än en middag”.

Det råder alltså delade meningar om festivalens vara eller icke vara, samt huruvida aktivisternas protester leder till minskad eller ökad konsumtion av hundkött.

Vad tror ni läsare, och vad tycker ni om att äta hund? Är det något som bör få fortsätta eller ska det förbjudas?

hund1Hundar skärs upp i samband med festivalen i Yulin