Arresteringar i Xian efter protester mot Kinas luftföroreningar

För några dagar sedan skrev jag om hur dokumentären ”Under the Dome” – som kritiserar Kinas luftföroreningar – raderades från kinesiska videodelningssajter av landets censurmyndighet. Filmen går nu inte att se på Kinas internet utan att ta sig runt landets effektiva brandvägg.

Men innan filmen togs bort sågs den av över 200 miljoner kineser, varav i alla fall några verkar ha tagit stort intryck av innehållet. I mångmiljonstaden Xian gav sig nämligen en mindre grupp invånare ut på gatan med munskydd och plakat angående myndigheternas ansvar att förbättra Kinas luft.

Den lilla demonstrationen ägde rum just efter att premiärminister Li Keqiang vid nationella folkkongressen kallat Kinas smog för ”en tragedi”, och lovat att myndigheterna ska göra allt för att lösa problemet. Också president Xi Jinping sade att man ”utan undantag” ska straffa aktörer som förstör miljön eller det ekologiska systemet ”med järnhand”.

Ironiskt nog är de enda som straffas med järnhand just nu de som protesterar för en bättre luft. Två av deltagarna vid demonstrationen i Xian arresterades nämligen snart av stadens polis.

Arresteringarna visar givetvis att Kinas myndigheter fortfarande inte accepterar någon kritik från allmänheten – men också hur rädda de är för det stora genomslag som ”Under the Dome” hann få i det breda folklagret under den knappa vecka som filmen var tillgänglig.