Kinas censurmyndighet plockar bort film som kritiserar luftföroreningar

Tidigare i veckan skrev jag här på InBeijing, och ännu mer utförligt på Finansliv, om dokumentärfilmen ”Under the Dome” som släpptes viralt i Kina i söndags. Filmen handlade om bakgrunden till och hälsofarorna med Kinas ökända luftföroreningar, och sågs av över 200 miljoner kineser på bara ett par dagar.

Filmen skapade vidare en väldig debatt, eftersom det tydligt framgick att det korrupta politiska systemet är i vägen för de åtgärder som skulle kunna förbättra landets luft. Penningstinna tjänstemän intervjuades, och kritiserades sedan av hundratals miljoner internetanvändare.

Många såg filmen som en möjlighet att föra upp denna viktiga fråga på dagordningen, och genom en konstruktiv diskussion lösa delar av detta problem ju drabbar nästan hela landets befolkning.

I dag, för någon timme sedan, kom myndigheternas svar: Censuren har just plockat bort filmen från samtliga kinesiska videodelningssajter, och all media förbjöds tala om eller referera till filmen eller dess upphovskvinna Chai Jing.

Chai Jing spenderade ett års tid och drygt en miljon kronor för att producera ”Under the Dome”, sedan hennes dotter föddes med en tumör som var tvungen att opereras bort omedelbart efter förlossningen. Tumören hängde sannolikt ihop med de luftföroreningar som Chai Jing vistades i under sin graviditet, då hon for mellan Peking och sin om möjligt ännu mer förorenade hemprovins Shanxi.

Att filmen nu helt sonika plockas bort torde vara en oerhörd käftsmäll till alla som hade minsta hopp att Kinas myndigheter kan tolerera i alla fall lite kritik för att komma till rätta med problem som drabbar landet – och hela världen i form av global uppvärmning.

Det ska bli spännande att se om svensk media skriver något om detta!