Bokrecension: Pekingsyndromet

27 februari, 2015

Pekingsyndromet (2014), av Ola Wong

En rad utlÀndska korrespondenter har av olika anledningar lÀmnat Kina det senaste Äret. I Ola Wongs fall handlar det hÀlsoproblem. SÄvÀl han som flickvÀnnen led sÄ pass av Pekings luftföroreningar att de packade vÀskorna.

”Hur blev det sĂ„ hĂ€r?”, frĂ„gar sig Wong dĂ„ han i molnet av smog ocksĂ„ upprörs av Kinas epidemiska korruption samt kulturella och moraliska utarmning. För att svara pĂ„ frĂ„gestĂ€llningen sammanfattar han Kinas moderna politiska historia samt tio Ă„rs journalistiska erfarenhet i nya boken Pekingsyndromet.

UpplĂ€gget Ă€r lika vanligt som effektivt; historiska fakta och ofattbara statistiska uppgifter blandas med intervjuer varpĂ„ en rad slutsatser dras. Samma metod har anvĂ€nts av flera före detta Kinakorrespondenter, bland annat Evan Osnos (Age of Ambition) och Louisa Lim (The People’s Republic of Amnesia).

Wong Àr en av fÄ svenska journalister som kan göra en bok likt denna. LÄng erfarenhet frÄn Kina tillsammans med sprÄkkunskaper och slÀktband har gett Wong tillgÄng till platser och intervjuer som Àr fÄ andra svenskar förunnat.

Detta mÀrks ocksÄ i boken, som skildrar mÀnniskoöden frÄn Kinas alla hörn och samhÀllets alla skikt. Wongs kompromisslösa prosa gör med sitt rappa tempo dessutom Pekingsyndromet till en lÀsupplevelse dÀr brutala fakta blandas med en stor dos svart humor.

Men dÄ jag lÀser om en middag dÀr Wong mÄste supa med en lokal tjÀnsteman för att fÄ intervjua en professor sÄ stannar jag plötsligt upp. Jag kÀnner igen texten; den har tidigare publicerats i Svenska dagbladet.

Samma sak gÀller för kapitlet om en hÄrt pluggande student i Shandong, en regional finanskris i Henan och ett besök i en förorenad stad vid namn Shengfang för att nÀmna nÄgra exempel. Allt har tidigare publicerats i svenska tidningar.

ola wong pekingsyndromet

Förvisso Ă€r det logiskt – ja till och med önskvĂ€rt – att en journalist skriver om sina mest fascinerande möten Ă€ven i sin bok. Men det hade kĂ€nts betydligt frĂ€schare om mer energi lagts pĂ„ att skriva om upplevelserna för att sĂ€tta dem i ny kontext.

I kapitlet med professorn Àr över tre sidor text i stort sett helt identisk med en av Wongs tidigare kolumner i Svenska dagbladet. En lÄng intervju i smutsiga Shengfang Äterges ordagrant frÄn ett gammalt reportage i Sydsvenskan, och Àven delar av kapitlets fortsÀttningen har kopierats rÀtt av.

DÄ Wong beskriver politikern Bo Xilais vÀg till makten och ledarskapets vÄldsamma arv frÄn kulturrevolutionen, anvÀnds exakta formuleringar och stycken som han tidigare publicerat i sÄvÀl Svenska dagbladet som Fokus.

Detta fÄr mig att fundera över huruvida jag lÀser en ny bok eller en gammal krönikesamling. Det fÄr mig ocksÄ att kÀnna att Wong hade sÄ brÄttom med att fÀrdigstÀlla boken att klippa och klistra blev en framtrÀdande arbetsmetod.

Vidare tar Pekingsyndromet ibland formen av en biografi med mĂ„nga personliga inslag. Visst kan Wongs fysiska reaktioner frĂ„n Pekings smog vara intressanta att följa – Ă€ven om de inte pĂ„ nĂ„got vis Ă€r representativa för hur denna smog pĂ„verkar gemene man. Det Ă€r dock inte lika intressant med mail frĂ„n hans flickvĂ€n som Ă„terges i sin helhet – pĂ„ danska!

Men bokens huvudtes Àr dÀremot högintressant. Pekingsyndromet Àr en ordlek av Stockholmssyndromet, med anspelning pÄ att Kinas ledare (och i viss mÄn Àven dess befolkning) ursÀktar och försvarar det system som förtrycker dem alla. MÄnga av det moderna Kinas problem spÄras till vansinniga politiska kampanjer och allehanda vÄldsamma utrensningar som Àgde rum under Mao Zedongs tid.

Denna nattsvarta skildring har fĂ„tt andra recensenter att kritisera Wong för en otillrĂ€cklig förklaringsmodell eller för att mĂ„la upp Kinas ledarskap som en ”slags fjĂ€rrhypnostiserad slĂ€kt”.

HĂ€r vill jag dock försvara Wong, dĂ„ jag sjĂ€lv till stora delar hĂ„ller med om det fruktansvĂ€rda avtryck som kommunistpartiet satt i dagens Kina. Författare som den prisbelönta Frank Dikötter – eller för den delen Johan Lagerkvist vars nya bok jag tidigare recenserat hĂ€r pĂ„ InBeijing – ger en precis lika Ă€rlig och negativ bild av detta fenomen.

Det finns ingen anledning att likt katten kring het gröt inte angripa dessa punkter. Wongs angrepp Àr trÀffsÀkra och stundtals provocerande. Detta gÀller Àven de vÀlbehövliga kÀngor som ges till det svenska etablissemanget angÄende allt frÄn tÄgtrafik till en naiv instÀllning om att rÀdda vÀrldens miljö utan att involvera Kina.

Pekingsyndromet hade sĂ€kerligen kunnat bli ett snĂ€pp vassare om mer tid lagts pĂ„ att redigera innehĂ„ll och disposition. ÄndĂ„ borde boken vara obligatorisk lĂ€sning för alla svenskar som Ă€r nyfikna pĂ„ Kina bortom de grova generaliseringar och den ogripbara statistik som annars prĂ€glar svensk medias rapportering frĂ„n vĂ€rldens största land.

OMDÖME: KÖP

InBeijing bedömer böcker enligt en skala med tre olika omdömen. De verk som Ă€r intressanta och inspirerar pĂ„ ett vis som litteratur bör göra fĂ„r betyget ”KÖP”.

Fascinerande böcker som sticker ut nĂ„got alldeles extra fĂ„r omdömet ”MÄSTERLIG”, medan alster som utmĂ€rker sig sĂ€rskilt negativ fĂ„r nöja sig med etiketten ”UNDVIK”.

VÀnligen maila tips pÄ böcker med koppling till Kina eller Asien som du tycker bör recenseras hÀr. LÀngden pÄ InBeijings recensioner kommer alltid ligga pÄ mellan 3 000 och 5 000 tecken, oavsett vilken lÀngd eller kvalité boken i frÄga hÄller.

Tidigare recensioner:

The Last Days of Old Beijing, av Michael Meyer (MÄSTERLIG)
China’s Second Continent, av Howard French (MÄSTERLIG)
Tiananmen Redux, av Johan Lagerkvist (KÖP)
The Search for a Vanishing Beijing, av M.A. Aldrich (UNDVIK)

Kinamedias nya artiklar direkt till din inkorg

Gör som 765 andra, prenumerera du med.

Translate article

Kinamedias nya artiklar till din inkorg helt gratis

Gör som 765 andra, prenumerera du med.