Avhopparen Jang Jin-sung

17 februari, 2015

På senare tid har jag läst allt mer böcker och artiklar om Nordkorea, och boken ”Käre Ledare” står ut som den i särklass mest intressanta litteraturen på ämnet.

Boken är skriven av den nordkoreanska avhopparen Jang Jin-sung. Han skiljer sig från tusentals andra avhoppare genom att han tillhörde Pyongyangs politiska elit och träffade landets diktator Kim Jong-il vid två tillfällen.

Redan innan Jang fyllde 30 blev han nämligen diktatorns favoritpoet efter att ha skrivit en unik dikt om sin store ledare som citerades i tidningar landet över. Han anförtroddes uppdraget efter flera års arbete i propagandamaskineriet, där han var en av åtta författare vars uppgift var att skriva positiva texts om Nordkorea under sydkoreanska pseudonymer.

Tack vare sitt arbete fick Jang tillgång till utländsk litteratur och sydkoreanska tidningar. Detta visade sig ödesmättat då en nära vän råkade tappa bort en bok som Jang lånat ut till honom. De båda männen beslutar sig för att genast fly landet snarare än att möta den arkebusering som väntade.

jang-jin-sungJang Jin-sung har upplevt det nordkoreanska systemet från insidan

Jag ska nästa månad recensera boken för en svensk tidskrift, och kommer därför inte berätta mer detaljerat om händelseförloppet här. Men vad som gör ”Käre Ledare” intressant är Jangs kunskap om den Nordkoreanska maktstrukturen. Han beskriver ingående hur de olika departementen fungerar, mekanismerna bakom det diplomatiska spelet, maktkampen inom partiet och så givetvis sina möten med diktatorn Kim Jong-il.

Vidare finns också dystra skildringar från vardagslivet i Nordkorea; svältkatastrof och summariska avrättningar i Jangs hemstad samt mödrar som försöker sälja sina barn för bara några kronor.

Då Jang 2004 tog sig över floden Tumen som gränsar till Kina jagades han i över en månad av kinesisk säkerhetstjänst som samarbetar med Nordkoreas regim för att hitta och skicka tillbaka avhoppare. Aktuell läsning med tanke på den nordkoreanska flyktingpojke som svenska Migrationsverket nu vill utvisa till Kina.

Efter att Jang nått Seoul jobbade han under några år för Sydkoreas underrättelsetjänst, men slutade sedan för att kunna ägna sig åt att skriva och hålla föreläsningar världen över. ”Käre Ledare” släpptes i fjol och kom ut på svenska i januari i år.

Vidare har Jang bland annat grundat nyhetssajten New Focus International som innehåller mycket värdefull information för den som är nyfiken på Nordkorea.

Han förekommer också ofta i utländsk media. Jang bestrider uppfattningen att Nordkorea håller på att öppna upp sig, och tror samtidigt att regimens fall är nära förestående. Läs några av hans intressanta synpunkter här:

Top defector predicts North Korean regime’s implosion (Deutsche Welle)
Jang Jin-sung: ’If anyone thinks North Korea is opening up, they are mistaken’ (The Guardian)

Kinamedias nya artiklar direkt till din inkorg

Gör som 765 andra, prenumerera du med.

Translate article

Go toTop