Kina hyllar sitt censurerade internet med bombastisk sång

Liksom flera kinesiska internetanvändare tappade jag andan då jag i dagarna för första gången såg låten ”Internet Superpower” (网络强国) framföras av en jättelik statligt sponsrad orkester.

Låten upphöjer ”renheten av Kinas unikt välskötta internet” – alltså det internet som är bland världens hårdast censurerade för att hålla borta kritik mot myndigheterna.

Sångens bombastiska marschtoner påminner om Kulturrevolutionen. Det gör även texten som bland annat innehåller passager om att Kinas internet är ”en stråle av okorrupt sol” som ”sammanför livskraften från alla skapelser”. Det sjungs vidare att Kinas fantastiska internet ”skapar en gryning i öst”.

Eventuellt kommer videon från en repetition inför den nyårsgala som vid varje kinesiskt nyår ses av över en halv miljard människor, och vanligtvis innehåller mängder av mer eller mindre undangömda politiska budskap.

Den påkostade produktionen med en touch av Nordkorea är helt i linje med vad vi kan vänta oss från Kinas kultursektor så länge staten har monopol på den. Monopolet säkras genom att satsa stora summor pengar på propaganda samtidigt som man hotar straffa dem som inte rättar in sig i ledet.

Det handlar alltså om stenhårda tumskruvar genom klassisk ”morot och piska”, vilket icke desto mindre fick svenska ambassadens tidigare kulturråd Eva Ekeroth att förundras över hur ”Kulturlivet i Kina går på högvarv”.

Produktioner som ”Internet Superpower” sker alltså samtidigt som talangfulla regissörer likt guldbjörnsvinnaren Zhang Yimou rutinmässigt censureras, och författare likt nobelpristagaren Gao Xingjian landsförvisas. Snacka om högvarv.

”Internet Superpower” har fått ett ljummet mottagande på Kinas sociala medier. Ett stående skämt bland sarkastiska mikrobloggare är att ändra titeln ”网络强国” till ”网络墙国”, vilket ungefär betyder ”landet med väggar kring internet”.

Nedan kan ni se videon med engelsk text, finns också tillgänglig via Youtube: