Senaste pressmeddelandet om nordkoreanske flyktingpojken

Historien om den nordkoreanske flyktingpojken som Migrationsverket vill utvisa till Kina har rört upp mycket känslor här på InBeijng, då flera läsare hört av sig och undrat om de kan göra något för att hjälpa till. Många av er har också skrivit på den namninsamling jag länkade till förra veckan.

Insamlingen renderade i 17 000 namn och används nu för att sätta press på myndigheterna att ändra sitt beslut. Fick under dagen det senaste pressmeddelandet från pojkens advokat som jag återger i sin helhet här nedan. Där framgår det även att fallet nu uppmärksammas av utländska människorättsgrupper och internationell media. Här kan ni läsa en bakgrund till fallet.

SVERIGES HANTERING AV ASYLFALL UTSÄTTS FÖR INTERNATIONELL KRITIK

Sveriges rykte som rättsstat håller på att få sig en knäck. Att Migrationsverkets bristfälliga resurser inte åtgärdas utan leder till att tjänstemännen gömmer sig bakom kryphål i lagen för att slippa ompröva fall som har gått fel blir föremål för växande internationell publicitet. Mer än 17 000 personer har skrivit på en appell , men får detta någon effekt?

http://skiftet.org/kampanj/radda-kim

Att utlämna en flykting till ett annat land där han/hon riskerar att utsättas för omänsklig eller nedsättande behandling är förbjudet enligt FN-konventionen om flyktingar. Det är också förbjudet i en av Europa-parlamentet och kommissionen gemensamt antagen lag, liksom enligt svensk lagstiftning. Kina säger öppet att nordkoreanska flyktingar inte ges skydd utan regelmässigt skickas tillbaka till Nordkorea.

Kinas uppträdande att sända tillbaka nordkoreanska flyktingar har bl.a. kritiserats av USA:s dåvarande utrikesminister Hillary Clinton, FN:s generalförsamling, Europaparlamentet och FN:s högkommissarie för flyktingfrågor.

Nu har fallet med den nordkoreanske papperslöse pojken som verket påstår vara kines tagits upp av den välkända sydkoreanska människorättsorganisationen Citizens´Alliance for North Korean Human Rights (NKHR) och idag uppmärksammas detta för Sverige så pinsamma fall av världspressen, med artiklar i USA, Asien och Europa.

NKHR meddelade i en press release häromdagen att man har underkänt en utredning av det svenska migrationsverket. Den utredningen ligger till grund för ett beslut att utlämna en 17-årig nordkoreansk pojke till Kina, där han riskerar att vidare utlämnas till Nordkorea och bestraffas med långvarig vistelse i arbetsläger eller till och med döden.

NKHR har gått igenom materialet och ger hård kritik mot hela utredningen och dess slutsatser. NKHR anser att verket använder så kallad expertis som helt saknar kompetens att avgöra identiteten hos nordkoreanska flyktingar och kräver tillsättande av en oberoende expert: https://eng.nkhumanrights.or.kr:444/board/bbs_view.php?no=918&board_table=bbs_active_news

Om inte Sverige ändrar beslutet att utvisa pojken till Kina kräver NKHR att Sydkoreas regering ingriper och kräver att han i stället utvisas till Sydkorea. Flera andra människorättsorganisationer rapporteras underhand stödja detta krav i informella kontakter med Sydkoreas regering.

Igår överklagade pojkens advokat Migrationsverkets beslut att inte ta upp ärendet på nytt. Processreglerna i den svenska asyllagen gör det dock ytterst osäkert om det leder till en ny prövning. Sker det inte kommer pojken med största sannolikhet att utlämnas.

Sveriges fortsatta politik at utlämna nordkoreanska flyktingar till Kina där de löper en stor risk att utlämnas till Nordkorea och dömas till hårda straff, i värsta fall till och med döden, utsätts nu för växande internationell kritik. Några exempel:

•         Teenager says he escaped North Korea and made it to Sweden, claims asylum (REUTERS)  http://www.reuters.com/article/2015/01/21/us-northkorea-sweden-idUSKBN0KU2L420150121

 •         Teenager says he escaped North Korea and made it to Sweden, claims asylum (STRAITS TIMES) http://www.straitstimes.com/news/world/europe/story/teenager-says-he-escaped-north-korea-and-made-it-sweden-claims-asylum-201501?page=1
 
•         Teenager says he escaped North Korea and made it to Sweden, claims asylum (YAHOO NEWS) http://news.yahoo.com/teenager-says-escaped-north-korea-made-sweden-claims-211620322.html

•         Teen Makes Amazing Escape From North Korea To Sweden, Now Fighting Deportation
(THE INQUISITR) http://www.inquisitr.com/1776545/teen-makes-amazing-escape-from-north-korea-to-sweden-now-fighting-deportation/#zUEkeow0KcHMa4xo.99

•         Teenager says he escaped North Korea and made it to Sweden, claims asylum (CNBC) http://www.cnbc.com/id/102357703

•         Epic escape? Teenager says he fled North Korea then made it 7000km overland to Sweden (SOUTH CHINA MORNING POST) http://www.scmp.com/news/world/article/1688952/epic-escape-teenager-says-he-fled-north-korea-then-made-it-7000km

•         Teen’s amazing ‘escape’ from North Korea to claim asylum in Sweden (STUFF.CO.NZ) http://www.stuff.co.nz/world/asia/65296990/teens-amazing-escape-from-north-korea-to-claim-asylum-in-sweden

För ytterligare information kontakta:

Arido Degavro
arido@advokatnk.se
Tel. 0760-50 39 29
Lawfirm NK

Erik Brunnegård
erik.brunnegard@gmail.com
Tel. 0733-547253