Xi Jinping rasar mot Japans krigsbrott under andra världskriget

13 december, 2014

I dag var det exakt 77 år sedan massakern vid Nanjing ägde rum, då japanska soldater 1937 ockuperade denna Kinas dåtida huvudstad med cirka 300 000 dödsoffer som följd, det stora flertalet civila.

Under morgonen hölls en minnesceremoni över detta i Kina, där president Xi Jinping yttrade några av sina starkaste fördömanden hittills mot Japan och deras sätt att hantera historien på.

Xi kallade massakern för ”ett ofattbart brott mot mänskligheten och ett väldigt mörkt kapitel i människans historia”, och fortsatte sitt tal med att förklara hur ”historia inte ska ändras med tiden, och fakta ska inte tillintetgöras genom förnekande”.

Han syftar på att Japan i modern tid har haft vissa svårigheter att erkänna vidden av sina krigsbrott. Forskare och politiker har bland annat ifrågasatt massakern samt faktumet att japanska soldater under krigets gång använde sig systematiskt av sexslavar.

Flera högt uppsatta japanska politiker – exemplevis presidenten Shinzo Abe – har också upprepade gånger besökt minnestemplet Yasukuni som hedrar miljontals döda japanska soldater. Bland de som hedras finns flera dömda krigsförbrytare, bland annat tre befälhavare som avrättades för sin inblandning i just massakern vid Nanjing.

Jag har tidigare skrivit följande inlägg på InBeijing i detta ämne:

Om Okinawa och japanska sexslavar (23 maj 2013)
Favorit i repris: Japanska politiker förnekar Nanjing-massakern (26 feb 2012)
Japans nya premiärminister möts av skepsis från Korea och krav från Kina (26 aug 2011)

South China Morning Post tycker sig nu se en upptrappad retorik, och menar att morgonens tal från Xi Jinping innehöll några av ”hans skarpaste ordval till dags datum” angående Japans övergrepp i Kina som trots allt skedde för över sju årtionden sedan.

Vad ska man då tycka om det här då? Själv blir jag i alla fall lite smått äcklad varje gång som kinesiska politiker avkräver ursäkter eller kritiserar Japan för att inte ha kommit till botten med sin våldsamma historia.

Kina styrs ju nämligen av ett parti som i det närmaste är världsmästare på att förfalska sin egen historia, och definitivt inte har utträtt sina egna historiska misstag (det stora språnget, kulturrevolutionen) på något förtjänstfullt vis alls, trots att de lett till långt fler dödsoffer än Japans aggression.

Och samtidigt som man slår på stora trumman vad gäller massakern vid Nanjing, så är ju massakern vid Himmelska fridens torg som skedde för blott 25 år sedan helt tabubelagd i Kina.

Så även om det utan tvivel finns mer att önska gällande japanernas hantering av sina historiska övertramp, så bör Kinas ledare städa på sin egen bakgård innan de höjer kritiska röster mot andra länder. Lustigt att detta argument inte förekommer oftare i debatten.

Kinamedias nya artiklar direkt till din inkorg

Gör som 764 andra, prenumerera du med.

Translate article

Go toTop