Favorit i repris: Japanska politiker förnekar Nanjing-massakern

26 februari, 2012

Nanjing-massakern är en stor orsak till dagens ansträngda relation Kina-Japan.

Massakern ägde rum 1937, under andra världskriget, och resulterade i cirka 250 000 kinesers död under bara ett par veckors tid.

Merparten var civila, många kvinnor och barn.

Den råder skilda uppfattningar om huruvida Japan har gjort nog för att erkänna och be om förlåtelse för denna massaker och många andra grymheter under invasionen av Kina under andra världskriget.

Arkivbild från Nanjing-massakern. Många kineser halshöggs här med japanska officerares svärd.

Hur det än må vara med den saken, så blev relationen knappast bättre av att Nagoyas borgmästare Takashi Kawamura tidigare i veckan förnekade att Nanjing-massakern någonsin ägt rum.

Kawamura sade att någon massaker ”förmodligen inte ägt rum”, och talade om ”mindre strider” utanför Nanjing innan japanerna erövrade staden.

Kawamuras argument var att hans egen far hade blivit ”varmt mottagen” av Nanjings invånare under ett besök i staden 1945.

”Varför var Nanjings invånare så snälla mot japanska soldater bara åtta år efter incidenten? Jag är beredd att åka till Nanjing och medverka i en debatt om stadens historia”, sade Kawamura.

Han passade på att fälla dessa uttalanden då en kinesisk politiker från Nanjing var på officiellt stadsbesök i Nagoya.

Reaktionerna lät inte vänta på sig i Kina. Nanjing sade genast upp relationen som systerstad till Nagoya, och statlig media föreslog besöksförbud till Kina för alla stadens invånare.

Kawamura vägrade dessutom be om ursäkt, och upprepade i stället återigen sin ståndpunkt genom att säga ”Den så kallade Nanjing-massakern har aldrig existerat, och jag tänker inte ta tillbaka vad jag sagt”.

Det hela blev sedan inte bättre av att Tokyos borgmästare – en av Japans mäktigaste politiker – gick ut och försvarade Nagoyas borgmästare i sitt uttalande.

”Vad borgmästare Kawamura säger är korrekt. Jag försvarar honom”, sade Tokyos borgmästare till journalister i helgen.

Hans inte så vackra argument är att det vore ”fysiskt omöjligt” för den japanska armén att ”döda så många människor på så kort tid”.

Detta skadar redan ömtåliga relationer mellan regionens två ekonomiska supermakter. Varför säger de japanska politikerna så här då?

Vi talade om det i dag över middagen, och förmodligen beror det på dåliga ekonomiska tider i Japan, då extrema politiker försöker öka sin popularitet genom klassisk missnöjespolitik.

Såväl Kawamura som Tokyos borgmästare är kända för att politiskt stå långt ut på högerkanten.

Kinas utrikesministerium stödjer Nanjings diplomatiska avståndstagande från Nagoya och vill ha en ursäkt från japanskt håll.

Japan utrikesministerium menar att dispyten bör lösas mellan de två städerna, och inte med diplomati på nationell nivå.

”Fuck Japanese!” sade min kinesiska vän upprört; han hade inte hört talas om nyheten innan middagen i dag.

Det tråkiga är att skamlösa uttalanden som detta, från enstaka politiker, drabbar många kinesers uppfattning av hela Japan och alla japaner.

Relationen länderna emellan är fortfarande så pass ansträngd.

Kinamedias nya artiklar direkt till din inkorg

Gör som 765 andra, prenumerera du med.

Translate article

Kinamedias nya artiklar till din inkorg helt gratis

Gör som 765 andra, prenumerera du med.