Protestlägren i Hongkong ska rensas med våld under morgondagen

10 december, 2014

Trots svensk medias närmast totala likgiltighet, så har det hänt en hel del drastiska saker i Hongkong den senaste tiden, där Occupy Central nu går in på dag 73. Denna vecka kan dock bli den sista eftersom polisen i morgon kommer börja utrymma protestlägren med våld.

I början av förra veckan skrev jag här på InBeijing hur 3 000 poliser med tårgas och batonger slog tillbaka demonstranternas försök att storma regeringsbyggnaden i centrala Hongkong. Dussintals studenter arresterades, och såväl demonstranter som polis fördes till sjukhus med skador.

Efter detta påbörjade Joshua Wong – ledaren för Scholarism som i oktober prydde framsidan av Time Magazine – en hungerstrejk tillsamman med en handfull studenter, och mitt i veckan lämnade även de tre huvudpersonerna bakom Occupy Central frivilligt in sig till polis.

Båda dessa gärningar ignorerades av myndigheterna. De tre fick genast lämna polisstationen utan att ens bli häktade, samtidigt som hungerstrejken avbröts efter drygt fyra dagar då regeringschefen CY Leung valt att inte på något vis hörsamma Joshua Wongs krav på samtal.

Man kan konstatera att myndigheterna bytt taktik från att våldsamma och konfronterande, till att helt enkelt vänta ut demonstranterna. Det verkar ha lyckats eftersom konflikt uppstått om hur man bör gå vidare med ockupationen. Vissa i proteströrelsen föredrar mer våldsamma metoder, medan några vill fortsätta med fredlig ockupation och andra överge gatorna helt och hållet.

kina hongkong protesterTidigare våldsamheter mellan polis och demonstranter i Hongkong. Nya sammanstötningar kommer äga rum i veckan.

Klart är i alla fall att många helt enkelt tröttnat och gått hem efter 73 dagars protester. I det centrala protestlägret just utanför regeringsbyggnaden finns nu omkring 1 000 demonstranter, jämfört med 100 000 i början av oktober.

Myndigheterna har givetvis uppfattat dessa svaghetstecken och kommer börja rensa delar av det centrala protestlägret under morgondagen, med vilka metoder som än må krävas.

Enligt ett domstolsbeslut ska fogdar i morgon se till att utrymma en femtedel av det centrala protestlägret, samtidigt som 7 000 poliser i två skift ska rensa ut återstoden av det något mindre protestlägret i Causeway Bay.

Förutom dessa två läger fanns tidigare ett tredje protestläger vid Mongkok, i Hongkongs norra delar. Det rensades dock upp av fogdar och tusentals poliser för två veckor sedan, med nästan 100 arresterade demonstranter som följd.

Nu under morgondagen väntar alltså samma öde för protestlägren i Causeway Bay och centrala Hongkong. Mycket tyder på att nya våldsamheter kommer ta form, då regeringschefen CY Leung nu i helgen sade att myndigheterna ”är beredda på tufft motstånd” då det gäller att köra bort de kvarvarande demonstranterna.

Demonstranterna å sin sida består nu av de mest hårdnackade och övertygade individerna, varav många inte kommer ge upp med mindre än att arresteras eller på annat vis fysiskt föras bort från platsen.

Det är ofattbart att svensk media inte uppmärksammar denna avslutande fas som på ett eller annat vis kommer sätta stopp för Occupy Central. Men jag uppmannar i alla fall er läsare att hålla koll på vad som sker under morgondagen, vilket jag givetvis också kommer uppmärksamma här på InBeijing.

Go toTop