Hongkongs demonstrationer blir allt våldsammare

1 december, 2014

Under natten har protesterna i Hongkong gått i sin våldsammaste fas hittills. Tusentals demonstranter gjorde ett försök att storma regeringsbyggnaden, men hölls tillbaka av 3 000 poliser vilka använde såväl tårgas som batonger.

I Mongkok – där poliser och fogdar tidigare förra veckan med våld körde iväg demonstranter och rev barrikader – stationerades 4 000 poliser då nya protester uppenbarat sig på de tidigare rensade gatorna.

Enligt South China Morning Post så gick det under helgen ett rykte bland demonstranterna att en uppmaning skulle komma att samla kraft för att storma regeringsbyggnaden och ockupera ingångarna dit, eftersom myndigheterna ännu inte gjort något för att tillmötesgå demonstranternas krav.

En sådan uppmaning kom vid klockan 21 lokal tid i går kväll, då en inflytelserik fackföreningsledare sade åt folk att marschera mot regeringshögkvarteret.

Våldsamheter pågick sedan under hela natten, och nu fortfarande på morgonen lokal tid postas videor och bilder på Twitter som visar sammanstötningar långt våldsammare än tidigare:


Det har ännu inte kommit några rapporter om antalet skadade, även om slumpvisa tweets har klargjort att sjukvårdare finns på plats och tar hand om flera demonstranter som råkat illa ut. Inga uppgifter finns om skadade polismän.

Den senaste veckans händelseutveckling i Hongkong har varit oroande. Myndigheterna har legat lågt och väntat ut demonstranterna, som blivit ännu mer irriterade för att deras krav nu helt ignoreras.

Situationen har lett till splittringar bland demonstranterna; vissa vill fortsätta med den fredliga ockupationen, andra vill ta till mer våldsamma metoder för att få gehör från myndigheterna, medan ytterligare några helt vill överge gatorna och gå hem.

Klart är i alla fall att det sista ordet ännu inte är sagt mellan polis och demonstranter. Och att protesterna nu verkar ha gått in i en mer våldsam och desperat fas.

Med denna bakgrund i åtanke delar jag här nedan med mig av det 10 sidor långa reportage som jag skrivit i det senaste numret av magasinet Finansliv. Där har jag bland annat intervjuat en finansman som riskerar såväl karriär som sin personliga säkerhet för att stödja demonstranterna.

Jag står för såväl text som bilder i reportaget, som jag skrev klart förra månaden och slutar med meningen: ”Det är svårt att se de båda parterna komma överens – kampen om Hongkong har sannolikt bara börjat”.

Reportaget kan läsas i större version via Scribd. Önskar nu verkligen att övrig svensk media också kommer uppmärksamma denna viktiga kamp!

Kinamedias nya artiklar direkt till din inkorg

Gör som 765 andra, prenumerera du med.

Translate article

Kinamedias nya artiklar till din inkorg helt gratis

Gör som 765 andra, prenumerera du med.