Zhou Yongkang slutligen arresterad och utesluten ur kommunistpartiet

6 december, 2014

Zhou Yongkang var chef för Kinas interna säkerhet under förre presidenten Hu Jintaos administration, och kallades för drygt två år sedan för ”Kinas mäktigaste man” av Financial Times.

Zhou har dock suttit häktad sedan april i år, och vid midnatt i går lokal tid blev det officiellt att han blivit utesluten ur kommunistpartiet och arresterad misstänkt för en hel rad brott att ha tagit mutor, läckt statshemligheter samt hjälpt familj och bundsförvanter att förskingra statliga pengar.

För bara något år sedan ansågs Zhou vara orubblig, dels på grund av sin makt men även för att en oskriven regel gör gällande att tidigare medlemmar av politbyråns ständiga utskott inte kan åtalas.

President Xi Jinping har nu brutit mot denna regel. Zhou kommer utredas och en rättegång mot honom så småningom påbörjas. Sannolikt kommer han dömas till livstids fängelse likt den tidigare avsatte toppolitikern Bo Xilai.

För den som vill veta mer om fallet kan ni läsa inlägget ”Kinas mäktigaste man häktad, tillsammans med familj och bundsförvanter” som jag skrev i april då Zhou alltså först häktades.

I oktober i år skrev jag också en artikel för tidningen Fokus med rubriken ”Utrensning pågår”, som handlar just om Xi Jinpings anti-korruptionskampanj med fokus på behandlingen av Zhou Yongkang:

Redan innan Xi blev president underströk han i flera tal vikten av att bekämpa Kinas epidemiska korruption genom att sätta dit såväl »flugor« som »tigrar«, kinesiska epitet på låga respektive höga tjänstemän. Detta är ett mantra som också föregående presidenter rabblat till förbannelse – skillnaden med Xi var att han tydligen menade allvar.

I augusti i år blev det nämligen officiellt att den största tigern av dem alla arresterats och nu utreds för korruption. Det handlar om Zhou Yongkang, landets tidigare säkerhetschef som satt i politbyråns stående utskott – Kinas högsta politiska församling – mellan 2007 och 2012. Han hade under dessa år full kontroll över bland annat polis, säkerhetsstyrkor, domstolar, fängelser och rättsväsende. Zhous departement för inre säkerhet hade större budget än landets militär, vilket fick Financial Times att 2012 kalla honom för »Kinas mäktigaste man«.

Hela artikeln kan läsas gratis här via Fokus hemsida.

Kinamedias nya artiklar direkt till din inkorg

Gör som 765 andra, prenumerera du med.

Translate article

Kinamedias nya artiklar till din inkorg helt gratis

Gör som 765 andra, prenumerera du med.