”Kinas mäktigaste man” häktad, tillsammans med familj och bundsförvanter

Hur skulle det ha sett ut om Barack Obama under sitt första år som president häktat Al Gore med familj samt hundratals affärsmän som stod Gore nära, och sedan beslagtagit alla deras tillgångar, från bostäder ner till bilar och konstföremål.

Den jämförelsen gör The New Yorker med utredningen om korruption som nu pågår mot Zhou Yongkang, Kinas tidigare säkerhetschef och av Financial Times för två år sedan kallades för ”Kinas mäktigaste man”.

Det är känt att Kinas nya president Xi Jinping inte drar jämt med Zhou Yongkang. Som tidigare medlem i politbyråns ständiga utskott, är Zhou den högsta politiker som någonsin åtalats för korruption i Kina. Därmed har Xi brutit mot ett tabu, en oskriven lag om att politiker på denna nivå inte ska kunna röras.

Förutom Zhou själv, har enligt olika rapporter minst tio släktingar häktats, bland annat hans son, fru och bror. Sammantaget har över 300 bundsförvanter och affärspartner till den tidigare säkerhetschefen häktats under de senaste fyra månaderna.

Deras bankkonton har frysts, hundratals bostäder har beslagtagits, tillsammans med allehanda guldföremål och antikviteter. Enligt Reuters uppgår de beslagtagna tillgångarna till nästan 100 miljarder kronor, vilket är större än hela Albaniens BNP.

zhou kinaKinas tidigare säkerhetschef Zhou Yongkang har all anledning att se bekymrad ut

Under Xi Jinping har det även rensats upp rejält i Kinas korrumperade armé på sistone. Sedan nyåret har en av Kinas mäktigaste generaler och chefen för arméns logistik båda gått samma öde till mötes som Zhou Yongkang. Fyra fordon behövdes för att köra iväg rikedomarna från logistikchefens ena bostad, som bland annat innehöll en staty av Mao i rent guld.

Förutom säkerhetstjänsten och militären, har Xi Jinpings anti-korruptionsvåg även nått in i Kinas lika mäktiga som icke-transparenta oljebolag.

Hur ska man då läsa denna våg av tillslag mot otvivelaktigt korrumperade tjänstemän? En version är att Xi Jinping verkligen tar i med hårdhandskarna mot korruption, men en vanligare uppfattning är att det handlar minst lika mycket om en maktkamp. The New Yorker skriver:

For President Xi Jinping, Zhou’s downfall serves both practical and strategic purposes. The Zhou network runs powerful entities, including oil, gas, and security, and Xi’s maneuver means that he can shore up his authority by replacing Zhou’s allies with his own loyalists, as well as scare low-ranking fence-sitters into something closer to coöperation.

Detta blev tydligt i veckan, då South China Morning Post rapporterade om ytterligare två höga tjänstemän – chef i ett statligt oljebolag och en högt uppsatt tjänstemän i organisationsdepartementet – som står Zhou Yongkang nära häktades, anklagade för korruption.

Och samtidigt som Xi Jinping slår till mot ljusskygga säkerhetschefer och militärer, har även behandlat såväl människorättsaktivister som bloggare på ett hårdare vis än den tidigare administrationen.

Vidare så verkar inte samma hårda principer gälla för presidenten själv. Medieorganisationen Bloombergs hemsida är fortfarande blockerad i Kina, sedan man för två somrar sedan avslöjade korruption hos Xi Jinping själv, inklusive dennes familj och vänner.

Xi verkar alltså rikta anti-korruptionkampanjens udd mot de tjänstemän som inte ligger honom i fatet. Men de stora tillslag som nyligen gjorts, påminner om vad partiveteranen Chen Yun en gång sade: ”Om vi tar korruption för lättvindigt så förstörs landet, men om vi går fram fört hårt mot korruption, så förstörs partiet”.

Meningen är tvådelad; dels så faller majoriteten av kommunistpartiets höga tjänstemän inom ramarna för vad som skulle kallas korrumperade, och dels så finns risken att allmänhetens vrede väcks om en allt för utbredd korruption avslöjas.

Med anledning av detta, är det intressant att notera att de som utreder korruptionen själva också verkar korrumperade. The Telegraph publicerade i veckan en artikel med rubriken: ”Chinese protesters ambush anti-corruption team at luxury hotel”.

Där uppdagades det att de tjänstemän som sänts ut för att bekämpa korruptionen, själva inte nöjer sig med något mindre än det bästa boendet och den bästa servicen.