Börsen i Kina stiger 20 procent på 10 dagar

Sparare i Kina har ofta ratat börsen, som historiskt sett haft en extremt låg omsättning jämfört med storleken och tillväxten på Kinas ekonomi.

Den låga tilltron beror bland annat på utbredd korruption och dålig insyn i de listade företagen. Dessutom har Kinas fastighetsmarknad under det senaste årtiondet gett bättre avkastning för investerare även än de flesta globala index.

Men sedan i somras har något hänt; börsindex i Shanghai är upp med en tredjedel sedan i juni och med 20 procent bara de tio senaste handelsdagarna. Rusningen beror på privata sparare, då 370 000 privatpersoner öppnat nya aktiekonton bara den senaste veckan.

Anledningar till att investerare nu flockat till börsen är flera. Fastighetsmarknaden har stannat av, samtidigt som centralbanken injicerat pengar i ekonomin och sänkt låneräntan. En viss oro finns för att uppgången är spekulativ och bygger på lånade pengar från folk som har bråttom att hoppa på tåget.

Rusningen kommer ju i en tid då tillväxten i Kinas ekonomi de facto har börjat stanna av, och bygger heller inte på några högre vinster eller utdelningar från de listade företagen.

Vidare så har Shanghaibörsen kraschat ordentligt tidigare, som jag skriver i ett inlägg denna morgon för Finanslivs blogg:

Med början i slutet av 2005 steg nämligen Shanghai Composite Index från under 1 100 punkter till över 6 100 punkter i oktober 2007. Sedan föll indexet till drygt 1 700 punkter igen inom loppet av ett år.

För er som vill veta mer om börsen i Kina och de senaste dagarnas uppgång där, så kan ni läsa mitt längre och mer detaljerade inlägg på Finansliv.

(Intern länk: 2021 blev ett mycket dåligt år för kinesiska aktier)