Veckan som gick: Nyhetsbrev från Kina/Asien v. 23

25-årsdagen av massakern vid Himmelska fridens torg drog utan tvekan störst uppmärksamhet under den gångna nyhetsveckan här i Kina.

Flera veckor i förtid har myndigheternas oro märkts genom allt från utökad censur på nätet till spontana arresteringar av aktivister och människorättsadvokater.

Årsdagen passerade utan några större rapporterade incidenter. Det beror säkert delvis på de tusentals extra polismän och militärer som patrullerade Pekings gator, och nu tillfälligt pusta ut i alla fall för denna gång.

Om ni vill ha en ordentlig sammanfattning av vad som egentligen skedde på Himmelska fridens torg 1989 så rekommenderar jag denna digitala sammanställning från South China Morning Post, innehållandes såväl filmer som bilder och intervjuer.

Själv skrev jag om årsdagen för Axess, Finansliv, Filminstitutet och Arbetet (ännu ej publicerat).

Skrev även här på InBeijing en längre förklaring om en ledarartikel i Folkets dagblad den 26 april 1989, som ledde fram till massakern 4 juni samma år.

Något kortare länkbeskrivningar denna vecka på grund av tidsbrist. Glöm för den sakens skull inte att följa InBeijing på Twitter och Facebook.

VECKAN SOM GICK: NYHETSBREV FRÅN KINA/ASIEN V. 23

EKONOMI & HANDEL

China’s economic boom leaves a trail of ghost cities – Marketplace skriver denna vecka en artikel om Kinas omtalade ”spökstäder”, det vill säga områden av bostäder som köpts på spekulation snarare än efter behov. Med avstamp i en del av Tianjin som reportern Rob Schmitz besökte för ett år sedan, berättar han vidare om områden som Kangbashi i staden Ordos, där bostäder för en halv miljon människor står tomma. Gällande området i norra Tianjin, så sades det för något år sedan att det skulle bli ett av världens största finanscenter. Men i dag har många investerare dragit sig ur och områdets lyftkranar står stilla.

Priming China’s economy: Don’t say stimulus – Kinas inbromsande fastighetssektor riskerar att minska landets totala tillväxt till obehagligt låga nivåer, skriver The Economist. Men samtidigt är ordet ”stimulanspaket” numera tabu i Kina, eftersom myndigheterna länge sagt att man varken behöver eller vill se ett nytt stimulanspaket, särskilt som följderna från stimulanserna 2009 fortfarande är kännbara. Men efter att fastighetssektorns inbromsning blivit tydlig, har dock Kina dock de facto stimulerat ekonomin i form av skatteavdrag och ökade investeringar i järnvägen. Man vägrar dock kalla det ”stimulanspaket”, utan på sin höjd ”ministimulanser”.

POLITIK & INTERNATIONELLA RELATIONER

Hong Kong’s politics: Marking the past, fearing the future – Medan årsdagen av massakern vid Himmelska fridens torg inte alls uppmärksammades i Kina, så samlades över 100 000 demonstranter i Hongkong för att minnas och hedra de kineser som satte livet till för 25 år sedan. The Economist skriver en längre artikel om varför det nu har blivit extra viktigt för invånarna i Hongkong att försvara demokrati och mänskliga rättigheter. Ett allt större kinesiskt inflytande har de senaste åren nämligen resulterat i inskränkningar av såväl fri media som fria politiska val.

Nine sentenced to death in mass trials of 81 terror suspects in Xinjiang – I veckan har 81 personer dömts för kopplingar till terrorism i provinsen Xinjiang, varav nio till döden. Domarna är en del av den kampanj som kinesiska myndigheter tagit sig för i syfte att hantera de allt mer allvarliga våldsamheterna som plågat regionen på sistone. Enligt South China Morning Post ska rättegångarna bara tagit 48 timmar, vilket enligt intervjuade är på tok för kort tid att gå genom bevis och förhör på.

Premier Li Keqiang gets tough with officials of failure to implement top leaders’ directives – I en rapport av sällan skådat slag, uttryckte premiärminister Li Keqiang i veckan missnöje med att kinesiska politiker på lokal nivå ignorerar de krav som den nya ledningen ställer på högsta nivå. Att inte hörsamma de förändringar som Kinas nya ledare vill se på lokal nivå är också en sorts korruption, menar premiärministern. Kraven gäller främst att effektivisera Kinas tröga och omfattande byråkrati, vilket samtidigt skulle betyda minskade befogenheter för många tjänstemän.

China cracks down on ‘naked officials’ – Den nya ledningens krafttag mot korruption fortsätter, och den senaste tiden har siktet varit inställt på så kallade ”nakna tjänstemän”. Dessa har använt myndigheternas pengar för att skicka sina partners eller barn till andra länder, vilket dessutom underlättar överföringen av svarta pengar till utländska konton. Financial Times skriver att över 1 000 ”nakna tjänstemän” haffats bara i provinsen Guangdong, och att många av dessa nu blivit degraderade.

INTERNET, TEKNIK & MEDIA

China disrupts Google services ahead of Tiananmen anniversary – Under veckan blockerades Google tjänster helt och hållet i Kina. Plötsligt och utan förvarning gick det inte alls att använda Googles karttjänst, bildsökfunktion eller ens Gmail. Enligt Reuters är det första gången Googles tjänster blockeras på detta vis sedan 2012, och då varade censuren i bara 12 timmar. Denna gång verkar det längre, eftersom det fortfarande inte går att använda många av Googles funktioner i Kina utan att använda sig av utländsk IP-adress genom exempelvis ett VPN.

64 Tiananmen-Related Words China Is Blocking Online Today – Censuren i media och på internet har som sagt varit värre än vanligt i samband med 25-årsdagen av massakern vid Himmelska fridens torg. Det märks inte minst på Kinas mikrobloggar. Wall Street Journal listar här 64 söktermer som varit blockerade nu i veckan. Några av dem är ord så långsökta som ”tänt ljus” och ”tre dagar efter 1 juni”.

One Legacy of Tiananmen: China’s 100 Million Surveillance Cameras – I ett Kina där såväl myndigheter som allmänheten blir allt mer paranoid, har efterfrågan på bevakningsutrustning av alla slag ökat fort. Wall Street Journal besökte i veckan en mässa för övervakningskameror, som öppnades samma dag som årsdagen av massakern på Himmelska fridens torg inföll. I dag finns cirka 100 miljoner övervakningskameror installerade runtom i Kina, och antalet väntas öka med 15 procent årligen. Myndigheterna sägs ha spenderat över 100 miljarder kronor på cirka 20 000 system av kameror landet över.

Xiaomi’s Phones Have Conquered China. Now It’s Aiming for the Rest of the World – Bloomberg Businessweek skrev i veckan en lika lång som utförlig rapport om kinesiska mobiltillverkaren Xiaomi, som är ett av Kinas populäraste märken vad gäller smartphones. Med vinden i ryggen och erfarenheterna från den tuffa konkurrensen på hemmamarknaden, siktar Xiaomi nu på att expandera utomlands.

ENERGI & MILJÖ

China’s water, air, soil in serious situation – Kinas vice minister för miljöskydd målade i veckan upp en negativ bild av tillståndet för miljön i landet, särskilt vad gäller luft och vatten. Över hälften av Kinas grundvatten är av dålig kvalité, och flera floder är så skitiga att vattnet där klassas som det den värsta kvalitén i en skala 1-5. Dessutom är ungefär en tredjedel av landets jordbruksmark sur. Ministern menar att visa förbättringar gjorts de senaste åren, men i en mycket långsammare takt än vad som vore önskvärt.

SAMHÄLLE, KULTUR OCH HÄLSA

China Detains Five ‘Cult Members’ for McDonald’s Murder – I veckan misshandlades en anställd på McDonalds i provinsen Shandong till döds, efter att hon vägrat ge sitt telefonnummer till sektmedlemmar som var i färd med att värva nya medlemmar. Fallet har skapat stor uppmärksamhet i Kina, och startat en debatt om de ljusskygga sekter som tydligen växer sig större i såväl antal som medlemmar. Att folk söker sig till dessa sällskap tros delvis bero på brister i utbildningssystemet, skriver Bloomberg.

Contemporary art in China: Cultural Revolution – Många kinesiska museum är helt enkelt så ointressanta att de inte drar några besökare, trots subventioner från myndigheterna. Undantaget är de allt fler konstmuseum som poppar upp runtom i landet, som ofta är välbesökta trots höga inträdespriser. The Economist skriver i veckan om ett par av dessa, men noterar även att innehållet ofta är så känsligt att dessa museum riskerar åtgärder från myndigheterna. En svår balansgång i ett informationshungrigt Kina där myndigheterna försöker behålla sitt monopol på kulturen.