Veckan som gick: Nyhetsbrev från Kina/Asien v. 21

Veckans två stora Kina-relaterade händelser har jag redan skrivit om här på InBeijing, nämligen våldsdådet i Xinjiang som kostade minst 39 personer livet, samt gasaffären mellan Kina och Ryssland som är värd 2 600 miljarder kronor.

Ni hittar nyare länkar kopplat till dessa händelser även nedan. Värt att notera annars är hur 25-års-dagen av massakern vid Himmelska fridens torg kryper allt närmare, samt att irritationen fortsätter vara stor över Kinas framfart i sydkinesiska havet.

Följ InBeijing på Twitter och Facebook för att hålla er uppdaterade om dessa och andra händelser under veckorna.

VECKAN SOM GICK: NYHETSBREV FRÅN KINA/ASIEN V. 21

EKONOMI & HANDEL

MAP: What the epic China-Russia natural gas deal looks like – Med hjälp av grafik i form av en karta förklarar Washington Post lite mer ingående den enorma gasaffären mellan Kina och Ryssland. Enligt avtalet som är värt cirka 2 600 miljarder svenska kronor, ska Ryssland transportera 38 miljarder kubikmeter gas till Kina årligen genom ett komplext nätverk av rörledningar som kommer kräva hundratals miljarder kronor i investeringar, och kanske inte står klara innan år 2020.

The heavy burden of Beijing’s cash pile – Kinas utländska valutareserv har mer än tiodubblats i värde det senaste årtiondet, och utgör i dag en tredjedel av världens totala valutareserver. Denna enorma summa pengar har länge setts som Kinas kanske största finansiella styrka, men nu har valutareserven istället blivit så stor att den faktiskt ställer till problem, förklarar China Spectator. Kinas premiärminister Li Keqiang sade nyligen själv att pengaberget exempelvis utgör en ökad risk för inflation.

POLITIK & INTERNATIONELLA RELATIONER

China launches terrorism crackdown after Xinjiang region attack – Attacken som dödade minst 39 personer i Urumqi i veckan, utfördes enligt kinesiska myndigheter av fem personer, varav fyra dog i samband med dådet och en femte arresterats. CNN skriver om hur säkerheten i provinsen höjts betydligt, och hur myndigheterna nu påbörjat en årslång kampanj mot terrorism. President Xi Jinping talar om ”hårda straff” för terrorister, och kontrollen på såväl människor och varor som åker in och ut ur Urumqi ska nu höjas.

I, Too, Will Stand Up for Tiananmen – Artikel i New York Times av en kinesisk författare som för tillfället befinner sig i Australien. Flera av hans vänner har frihetsberövats med den oklara brottsrubriken att ha ”stört samhällsordningen”, efter att ha haft informella och privata möten där de diskuterat massakern vid Himmelska fridens torg. Författaren menar att han i så fall också gjort sig skyldig till brott och kommer lämna in sig själv då han snart återvänder till Kina. Vidare menar han att det inte finns någon chans för myndigheterna att i dagens informationssamhälle fortsätta mörka vad som skett.

Philippines, Vietnam Leaders Meet, Take a Swipe at China – I veckan var Vietnams premiärminister i Manilla för att besöka Filippinernas president. De båda parterna talade om att förbättra de militära relationerna och utöka samarbetet till havs. Vidare deklarerade Vietnams premiärminister att de båda länderna tillsammans är målmedvetna om att motsätta sig vad han kallade ”Kinas territoriella övertramp” i sydkinesiska havet.

The U.S. Is Finally Making a Friend of Vietnam – Intressant artikel från Time om den nya vänskap som uppstått mellan Vietnam och USA. Anledningen är att båda länderna förenas i sin oro angående Kinas allt mer aggressiva utrikespolitisk. Det talas nu till och med om att USA kan komma att upphäva ett 30 år gammalt vapenembargo mot Vietnam.

INTERNET, TEKNIK & MEDIA

Indictment of PLA hackers is part of broad U.S. strategy to curb Chinese cyberspying – I veckan gick USA:s justitiedepartement ut och åtalade fem kinesiska militärer för dataintrång mot amerikanska företag. Enligt Washington Post togs beslutet på högsta politiska nivå i USA, och är ett resultat av att förhandlingar mellan de båda länderna för att förhindra hacking och dataintrång har gått trögt. Åtalet ses av många som en början på en tuffare politik mot Kina på detta område.

Sinica: History of the Internet in China – I Sinicas podcast diskuteras denna vecka vad fenomenet internet egentligen har inneburit för Kina. Tre gäster som alla har erfarit internets möjligheter och begränsningar talar om nätets historia och utveckling i Kina, inklusive övervakning och varför uppkopplingen är så otroligt långsam under känsliga politiska tider.

ENERGI & MILJÖ

China demand fuels illegal timber logging in Guinea-Bissau – Reuters uppmärksammade i veckan hur Kinas ökade behov av vissa träsorter som används till bland annat möbler och ornament, får som resultat att hela skogar i Afrika skövlas. Man intervjuar en bonde i Guinea-Bissau, som berättade hur militär hotar de markägare som vägrar sälja sina skogar. Mycket av skövling sker nämligen i lagens gråzon, där kinesiska företagare betalar inhemska soldater för att sätta press på enstaka bönder.

China opens first environmental court – Kinas första särskilda miljödomstol har etablerats i provinsen Fujian på sydöstkusten. Den består av tolv experter som ska assistera advokater i rättsfall som gäller föroreningar och andra miljöangelägenheter. Enligt Reuters hänger etableringen av miljödomstolar samman med det nya regelverk som från och med januari nästa år ska göra det lättare att fälla så väl företag som chefer och tjänstemän för miljöbrott.

SAMHÄLLE, KULTUR OCH HÄLSA

Watch: Liu Han’s last court statement after receiving death sentence – I den anti-korruptionsvåg som nu pågår i Kina dömdes en före detta chef inom gruvindustrin till döden. I sitt slutförande i domstolen tog denne i ett kraftfullt tal på sig fullt ansvar för sina handlingar, och medgav att han förtjänar att avlivas som straff för organiserad brottslighet. Gruvmagnaten hade nära band till den förre toppolitikern Zhou Yongkang.

23 terror, religious extremism groups busted in Xinjiang – Myndigheterna är övertygade om att Xinjiang svämmar över av terroristgrupper, och har hittills under maj månad arresterat över 200 personer som ska tillhöra 23 sådana organisationer, skriver statliga CCTV på sin hemsida. Många av de arresterade ska ha kollat på filmer online om hur man utför terrordåd eller tillverkar sprängmedel. De anklagas även för att ha spridit vidare dessa uppgifter via internet och ”olagliga böneplatser”.