Veckan som gick: Nyhetsbrev från Kina/Asien vecka 14

7 april, 2014

Det har varit en minst sagt turbulent vecka för min del, då faktumet att jag sumpade ett jobb på Dagens industri lett till flera intervjuer intervjuer och uppmärksamhet i bland annat Aftonbladet, Dagens media samt Mattsson och Helins podcast (med början minut 33).

All information värt att veta om denna händelse kan läsas i mitt tidigare blogginlägg, och det finns egentligen inte så mycket att tillägga, förutom att reaktionerna faktiskt till stor del varit positiva, samt att jag nu vet vem det är som ringt och skvallrat.

Av alla kommentarer och inlägg som denna berättelse renderat, kommer den mest klarsynta från min flickvän. Hon sade: ”Sverige måste vara ett riktigt tråkigt land, eftersom en sådan här händelse hamnar på framsidan av er största tidning. I Kina händer liknande saker hela tiden och passerar oftast obemärkta”.

Sant så sant.

Nu är jag i alla fall hemma i Peking igen, och det missade jobbet på Dagens industri innebär att jag kommer fortsätta skriva här på InBeijing som vanligt!

Missa inte att följa InBeijing på Twitter och Facebook för de senaste nyheterna från Kina/Asien.

VECKAN SOM GICK: NYHETSBREV FRÅN KINA/ASIEN V. 14

EKONOMI & HANDEL

China ”Mini-Stimulus” Is Maxi Mistake – I onsdags offentliggjorde premiärminister Li Keqiang Kinas första ekonomiska stimulansåtgärder för i år, som bland annat innefattar skattesänkningar för småföretag, byggnation av allmännyttiga bostäder och utbyggnad av infrastruktur med fokus på järnväg. Detta stimulanspaket var dock relativt litet i omfattning, och fick de facto börsindex i Shanghai att sjunka under torsdagen. Forbes menar att Kinas ekonomi fortfarande brottas med negativa följder av det enorma stimulanspaket på över 4 biljoner kronor som den gamla administrationen sjösatte 2008.

About 20% of China’s economy is shrinking: Economist – Stimulanser ser sannerligen ut att behövas, eftersom så mycket som 20 procent av Kinas ekonomi håller på att krympa, och resterande 80 procent endast växer marginellt. Det menar i alla fall fristående ekonomen Andy Xie, som också varnar för att en pysande kreditbubbla bidrar till Kinas långsammare ekonomiska tillväxt. CNBC påpekar att Kina fått en dålig ekonomisk start på det nya året, och att ny statistik denna vecka över inköpschefernas aktivitet visade att Kinas tillverkning kan fortsätta minska.

China’s Volvo Romance Rolls On, With Xi’s Backing – Volvos image blir allt bättre i Kina, och under veckan passade president Xi Jinping på att besöka Volvo-fabriken i Belgien, tillsammans med sin fru och Belgiens kungapar. Wall Street Journal skriver att ”myndigheternas romans med Volvo fortsätter blomstra”, särskilt sedan märket tagits med på en lista över bilar som landets politiker och tjänstemän tillåts köpa. Det var jag som först skrev om den lista i svensk press, för magasinet Fokus i november i fjol.

POLITIK & INTERNATIONELLA RELATIONER

China’s fifteen-billion-dollar purge – The New Yorker uppmärksammar de tillslag som gjorts mot korruption i Kina på sistone, med fokus på landets tidigare säkerhetschef Zhou Yongkang. Han har kallats ”Kinas mäktigaste man”, och är den högsta politiker som någonsin åkt dit för korruption i Kina. Tillgångar värda 15 miljarder dollar, lika mycket som Albaniens BNP, har beslagtagits från Zhou, hans familj, allierade och affärspartners.

Chances of war between China and Japan increasing, says ex-PLA officer Luo Yuan – Före detta arméofficer Luo Yan, i dag verksam vid en tankesmedja i Peking, varnar för att risken för krig mellan Kina och Japan ökat betydligt på sistone. Han menar att Kina måste vara mer förberedda på krig, eftersom Japan har en ”historia av att göra små incidenter till ursäkt för krig”. Dessutom menar Luo Yan att Kina skulle kunna vinna ett krig mot Japan, vilket dock inte alla militära experter håller med om, med tanke på teknisk underlägsenhet och den brist på erfarenhet som råder inom Kinas militär.

South Korea fires back at North after artillery shells land in disputed waters – Nord- och Sydkorea sköt för någon dryg vecka sedan mot varandra med artilleri, efter att Nordkorea varnat för att de planerar utför ”en ny slags kärnvapenprov”. Efter varningen avfyrade Nordkorea även 500 artilleripjäser mot Sydkorea, av vilka cirka 100 landade söder om en omstridd nationsgräns till havs. Sydkorea svarade med att avfyra 300 pjäser norr om samma linje. Inga pjäser ska ha träffat några landområden, med Sydkorea såg ändå till att evakuera boende på ägarna i närheten.

Taiwan’s Protests Point to a Deeper Crisis – Protesterna fortsätter på Taiwan mot det handelsavtal som skulle öppna landets marknad inom flera områden för kinesiska företag. Bloomberg skriver i veckan att demonstrationen är ett tecken på den djupa kris som Taiwan upplevt de senaste åren, med långsam ekonomisk tillväxt och en större oro för Kinas allt mer högljudda ambition att införliva Taiwan i folkrepubliken. För en dryg vecka sedan demonstrerade hundratusentals taiwaneser på gatorna i huvudstaden Taipei, varpå jag skrev ett inlägg som förklarar situationen närmare.

INTERNET, TEKNIK & MEDIA

Alibaba’s CEO Jack Ma On Fortune Top 50 Greatest Leaders in 2014 – Jack Ma, grundare och vd för kinesiska näthandelsföretaget Alibaba, valdes i veckan in som nummer 16 på Fortune Magazines lista över världens bästa ledare. Detta i fint sällskap, då påve Francis upptar förstaplatsen och Dalai Lama kom nia. Jeff Bezos, som är vd för Amazon, kom med sin tionde plats högst av alla ledare inom IT och data, alltså bara sex platser innan Jack Ma. Apples vd Tim Cook fick nöja sig med plats 33.

ENERGI & MILJÖ

China’s war on smog will be won or lost in polluted Hebei – Provinsen Hebei, som omgärdar Peking, är en av de viktigaste platserna i Kinas nyförklarade ”krig” mot förorenad luft. Reuters uppmärksammar att sju av Kinas tio skitigaste städer finns i Hebei, och att provinsen står för 75 procent av landets ståltillverkning. Således är också kraven på minskade utsläpp som högst just vad gäller Hebei, och bland annat förväntas provinsen minska sin konsumtion av kol till hälften. Denna process kommer dock drabba Hebeis ekonomi och sysselsättningsgrad negativt, och flera höga politiker i provinsen kräver nu ekonomisk hjälp för att klara av omstruktureringarna.

SAMHÄLLE, KULTUR OCH HÄLSA

Pensions and retirement: Paying for the grey – Kinas pensionsålder har inte ändrats sedan 1950, och ligger fortfarande kvar på 50 eller 55 år för kvinnor, och 60 år för män. Samtidigt har medellivslängden sedan 1950 ökat från 45 till 75 år, samtidigt som landets demografi innebär att en allt mindre arbetsstyrka i framtiden måste försörja ett allt större antal gamla. Inom tio år kommer antalet pensionärer i Kina att öka från 200 till 300 miljoner, vilket gör det nödvändigt för myndigheterna att höja pensionsåldern inom de kommande åren. Undersökningar visar dock att 70 procent av kineserna är emot en sådan höjning, särskilt som man anser att landets välfärdssystem inte ger tillräckligt tillbaka för skattepengarna.

Japan braces for era of higher taxes as costs of ageing society rise – Även Japan står inför en demografisk tidsinställd bomb som på många vis är ännu värre än Kinas. Här har myndigheterna redan skridit till verket genom skattehöjningar, och förra veckan höjdes momsen från 5 till 8 procent, med en ytterligare höjning till 10 procent nästa år. Höjningen har fått många japanska hushåll att köpa såväl varor och kuponger i förtid, vilket alltså innebär en tillfällig ökning av konsumtionen. Men om momsökningen i långa loppet hämmar konsumtionen, riskerar den att hota hela den japanska planen för ekonomisk återhämtning, skriver South China Morning Post.

Christians form human shield around church in ’China’s Jerusalem’ after demolition threat – Tusentals kinesiska kristna har arrangerat ett dygnet-runt-försvar där de själva agerar mänskliga sköldar för att rädda en kyrka i staden Wenzhou som myndigheterna vill riva. Denna nya kyrka har tagit sex år och kostat 30 miljoner kronor att bygga. Myndigheterna menar dock att saknar tillstånd, och har märkt fasaden med ord som ”olaglig” och ”rivningsobjekt”. Wenzhou kallas enligt The Telegraph för ”österns Jerusalem”, och stadens många underjordiska kyrkor gör att kommunistpartiet ser på de kristna med stor misstänksamhet.

Kinamedias nya artiklar direkt till din inkorg

Gör som 764 andra, prenumerera du med.

Translate article

Go toTop