Veckan som gick: Nyhetsbrev från Kina/Asien vecka 10

Ett plan från Malaysia Airlines, som tros ha kraschat utanför Vietnams kust i helgen, har dragit stor uppmärksamhet här i Kina, eftersom det var på väg från Kuala Lumpur till Peking, och majoriteten av de 239 passagerarna var kineser.

Spekulationerna har gått vilda i media och på Twitter, bland annat angående att det kan röra sig om ett terroristdåd, eftersom två av passagerarna uppgetts ha gått ombord med falska pass. Mer information om detta lär följa under veckan.

I veckan påbörjades även ”liang hui” här i Peking; termen betyder rakt översatt ”två möten”, vilket syftar i att Kinas nationella folkkongress, samt folkets rådgivande konferens, sammanträder samtidigt i en dryg vecka.

Detta möte är av största vikt var femte år, då landets nya toppledning utses. Det skedde i fjol, då det blev officiellt att Xi Jinping tog över som landets nya president, samtidigt som medlemmarna i politbyråns ständiga utskott presenterades.

Annars kallas den nationella folkkongressen ofta för ett ”rubber stamp parliament”, som blott godkänner de beslut som tagits bakom lyckta dörrar under årets gång. Icke desto mindre är ”liang hui” en tid då tillväxtmål och prioriteringar för det kommande året offentliggörs.

I övrigt vill jag påminna om att ni fortfarande har möjlighet att köpa min bok ”Peking – förändringarnas stad” till det rabatterade priset av 120 kronor. Den signeras då av mig och postas senare denna månad till valfri adress inom Sverige eller Kina.

Glöm heller inte att följa InBeijing på Twitter och Facebook för de senaste nyheterna från Kina/Asien.

VECKAN SOM GICK: NYHETSBREV FRÅN KINA/ASIEN V. 10

EKONOMI & HANDEL

China sets 7.5% growth target – Under nationella folkkongressen sattes Kinas ekonomiska tillväxtmål för det kommande året till 7,5 procent, vilket är ungefär vad som väntades, även om vissa analytiker hade tippat några decimaler lägre. Tillväxten under fjolårets sista kvartal låg på 7,7 procent men var i en sjunkande trend, vilket får Financial Times att spå att Kinas ledare snart kommer presentera en rad nya stimulanser för att säkra årets tillväxtmål. Det senaste årtiondet har ekonomin ofta vuxit med 10 procent eller mer, även om målet satts till 8 procent. I år är det dock ytterst sannolikt att tillväxten kommer hamna på mellan 7 och 8 procent.

China Forecasts Military Spending to Rise 12.2% This Year – Även om Kinas ekonomiska tillväxt saktar ner något, så kommer militärbudgeten öka med 12,2 procent, vilket är något snabbare än fjolårets dryga 10 procent. Den snabba ökningen av försvarsbudgeten kan naturligtvis ses med bakgrund mot de allt fler territoriella konflikterna mellan Kina och flera av dess grannländer, och fick framför allt Japan att uttrycka oro. Dock ska det sägas att Kinas militära utgifter i dag utgör cirka en femtedel av USA:s, och är mycket lägre per capita än såväl Japan som världsgenomsnittet.

POLITIK & INTERNATIONELLA RELATIONER

Caixin Explains: The ’Lianghui’ Meetings – För den som vill grotta ner sig i semantik, erbjuder Caixin en artikel som förklarar funktionen av och skillnaden mellan den nationella folkkongressen och folkets rådgivande konferens, alltså de två organ som sammanträder under pågående ”liang hui” här i Peking. Vi får bland annat veta hur hierarkin ser ut i dessa organ, samt hur de fungerar under årets gång mellan de stora årliga mötena i Peking.

Disturbance and smoke in Tiananmen Square amid tight security for NPC meeting – Under onsdagen florerade rykten om att en person tände eld på sig själv vid Himmelska fridens torg, förmodat som en missnöjesyttring under de möten som ju nu drar mycket uppmärksamhet till huvudstaden. Händelsen har inte kunnat bekräftats, även om bilder av rök har publicerats på internet, och vittnen gjort gällande att de sett rester från brandsläckare då röken skingrats. Polisen ska också har tvingat närvarande personer att radera bilder från sina mobiltelefoner. För ett par år sedan skedde en liknande incident vid samma torg, som blev känd först när en brittisk turist återvände hem och gav sina turistbilder till pressen.

Nickled, Dimed, and Renminbi’ed – Foreign Policy uppmärksammar i veckan de låga löner som Kinas högsta politiska ledare officiellt tjänar, för att ge sken av att vara folkets frugala tjänare. President Xi Jinping tjänar officiellt 130 000 kronor om året, vilket betyder att han måste spara hela sin lön i 50 år för att ha råd med en hyfsad lägenhet i Pekings innerstad. Lönen är mycket lägre än statsöverhuvuden tjänar i USA eller Sverige, men givetvis innefattar Xis förmåner fri bostad, sjukvård, mat, chaufför och en hel del annat. Dessutom har hans kontakter och ställning gjort att familjen kunnat berika sig nog för att stoppa undan otaliga miljoner kronor i utländska skatteparadis.

INTERNET, TEKNIK & MEDIA

Xinjiang leader says online videos spark China separatist attacks – Kommunistpartiets högsta tjänsteman i provinsen Xinjiang, sade i veckan att den dödliga knivattacken i Kunming kunde äga rum endast på grund av internet. Han menar att gärningsmännen inspirerats av videos och annat terrormaterial, samt att 90 procent av all terrorism som sker i Xinjiang äger rum efter att VPN använts för att kringgå Kinas internetcensur. Financial Times påminner om att internet stängdes av i hela provinsen under 10 månader 2009, vilket mycket väl skulle kunna upprepas igen.

Chinese police arrest 45 for ’spreading rumours’ online after knife attack – Kinas myndigheter arresterade även 45 personer i samband med knivmorden i Kunming, för att dessa ”spridit rykten” på internet, i syfte att skapa panik efter dådet. De misstänkta anklagas för att ”störa samhällsordningen”, och kommer ”hanteras i enighet med lagen”.

14 Charts to Profile China Internet in 2013 – China Internet Watch har sammanfattat året för internet i Kina med hjälp av en rad grafer. Just dessa grafer visar främst på hur fort mobilt internet växer. Betalningar som görs online med mobila enheter kommer mångdubblas de närmaste åren. Dessutom uppskattas det att antalet mobila internetanvändare kommer uppgå till 700 miljoner år 2016, och därmed passera antalet kineser som har en internetuppkoppling via dator.

ENERGI & MILJÖ

China to ’declare war’ on pollution, premier says – Under den nationella folkkongressen i veckan, sade Kinas premiärminister att Kina nu startat ett ”krig” mot luftföroreningar, med fokus på att minska antalet skadliga partiklar i luften med en mikrometer av 2,5 eller mindre (PM 2,5). För att åstadkomma detta ska bland annat fabriker med en produktionskapacitet av 27 miljoner ton stål och 42 miljoner ton cement stängas i år, liksom 50 000 mindre anläggningar som eldas med kol. Li hoppas att kampen mot smogen kan bli lika framgångsrik som Kinas tidigare kamp mot fattigdom.

China is so bad at conservation that it had to launch the most impressive water-pipeline project ever – En lång och utförlig artikel om problemen med Kinas nya vattenledningsprojekt från söder till norr, som består av kanaler och viadukter av en sträcka lika lång som London-Istanbul. Redan i dag är Kinas vattentillgång per capita bara en tredjedel av världsgenomsnittet, och behovet av vatten räknas dubblas till 2040, samtidigt som flera floder redan torkat ut. Men detta projekt, som ska ordna Kinas vattenproblem, riskerar att skapa mer problem än det löser.

China Outsourcing Smog to West Region Stirs Protest – Ännu en otäck artikel angående miljöns framtid denna vecka, handlar om företeelsen att Kinas myndigheter flyttar koleldade kraftverk västerut, för att förbättra luften i storstäderna längs med östkusten. Konsekvensen blir givetvis att befolkningen i de fattiga och glesbefolkade provinserna i väst får stå ut med föroreningarna istället. Bloomberg besöker ett samhälle i provinsen Xinjiang, där invånarna klagar på illamående och förstört ekosystem, då en enorm kraftstation just förts upp i närheten. Xinjiang kommer få stå ut med majoriteten av något hundratal planerade nya kraftstationer i Kina.

Nuclear power in Japan: Start ’em up – The Economist uppmärksammar denna vecka hur Japan är i färd med att återstarta merparten av sina 48 kärnkraftverk, bara tre år efter det att olyckan i Fukushima resulterade i att alla dessa tillfälligt stängdes ner. Den 25 februari presenterade regeringen en ny energiplan, där kärnkraft beskrevs som kärnan i landets framtida energiindustri. Den främsta anledningen till detta är helt enkelt att det blivit för dyrt för Japan att importera olja, kol och gas som behövs för att ersätta den energi som behöver ersätta kärnkraften.

SAMHÄLLE, KULTUR OCH HÄLSA

China Remodels an Ancient Silk Road City, and an Ethnic Rift Widens – Med anledning av knivdådet i Kunming, är New York Times artikel i veckan om staden Kashgar i Xinjiang extra intressant. Kashgar var en av sidenvägens viktigaste städer, och stadens gamla delar en källa till stolthet för många uigurer. Under de senaste åren har kinesiska myndigheter dock rivit nästan hela gamla Kashgar, för att ersätta de månghundraåriga byggnaderna där med nya bostadshus. Man hoppas även kunna göra en turistattraktion av de delar som får stå kvar.

Young mainland women ’marrying elderly Hong Kong men to get residency’ – South China Morning Post uppmärksammar denna vecka trenden att allt fler äldre män i Hongkong gifter sig med yngre tjejer från Kina, som sedan får rätt att vistas i staden. Efter giftermålet är det inte ovanligt att de yngre kineserna trakasserar de äldre männen till den grad att skilsmässa blir oundviklig, varpå kvinnan i fråga kan lägga beslag på såväl lägenhet som pengar. Tidningen intervjuar en 83-årig man som råkat ut för just detta, och enligt uppgifter ska antalet liknande fall stigit med 44 procent under fjolåret.