Veckan som gick: Nyhetsbrev från Kina/Asien vecka 7

17 februari, 2014

En något senare nyhetsuppdatering denna måndag än vanligt, på grund av en upptagen eftermiddag och kväll.

Föregående vecka har varit händelserik på den politiska fronten i Kina. Dels utrikes, i och med det första formella mötet mellan Kina och Taiwan, sedan Kinas nationalistparti Kuomintang 1949 flydde till Taiwan och satte upp sina myndigheter där.

Mötet ägde rum i Nanjing mellan två politiker som sköter respektive lands myndighet för relationen med sin granne: Kinas ”Taiwan Affairs Office” samt Taiwans ”Mainland Affairs Office”.

Det verkar ha gått hyfsat, eftersom det senare under veckan bestämdes att president Xi Jinping nu i dagarna ska träffa Kuomintangs ”hedersordförande” Lien Chan i Peking. Det spekuleras också i huruvida de båda ländernas presidenter ska mötas, något som Kina dock för tillfället ”inte finner passande”.

Inrikes har det också varit turbulent, med ännu ett ”terrordåd” som kostade elva personer livet i den allt mer oroliga västra provinsen Xinjiang.

Vidare gjorde över 6 000 poliser under föregående helg ett stort tillslag mot den ökända sexindustrin i staden Dongguan i söder, som resulterade i ett dussintal stängda bordeller och cirka 70 arresteringar. Ett liknande tillslag gjordes även i veckan av 5 000 poliser i nordkinesiska Harbin.

Förresten så har ni fortfarande chansen att köpa ett exemplar av min bok ”Peking – förändringarnas stad” för det rabatterade priset av 120 kronor (Pris i handeln cirka 200 kronor). Jag har en bunt hemma som jag kommer signera och skicka iväg i mars, då jag förmodligen återvänder till Sverige i någons dryg vecka.

Under veckan har InBeijing även nått 900 följare på Twitter, och 300 likes på Facebook. Häng med du också!

VECKAN SOM GICK: NYHETSBREV FRÅN KINA/ASIEN V. 7

EKONOMI & HANDEL

Canada scraps millionaire visa scheme, ‘dumps 46,000 Chinese applications’ – Sedan 1986 har Kanada haft en migrationslag som möjliggör för rika investerare att förvärva kanadensiskt medborgarskap. Men antalet sökande har de senaste åren skjutit i höjden, främst på grund av att allt fler rikare kineser vill emigrera till landet. Kanadas myndigheter deklarerade därför i veckan att man skrotar den ovan nämnda lagen, vilket innebär att cirka 46 000 kinesiska mångmiljonärers tänkta migration går i sank, och att dessa förmodligen kommer söka sig till platser som USA, Europa och Australien.

Plan Drafted for $36b Undersea Tunnel – Kinas byggboom har under de senaste åren slagit en rad rekord, och nu är det dags för nästa, nämligen världens längsta undervattenstunnel. Den 123 kilometer långa tunneln kommer länka samman städerna Dalian och Yantai. Det kommer få endast ta 40 minuter att färdas mellan städerna, jämfört med åtta timmars färja eller 1 400 kilometers bilfärd som är fallet i dag. Enligt Caijing ska en plan för tunneln, som beräknas kosta över 200 miljarder kronor, presenteras inför Kinas statsråd i april i år. Bygget tros sedan påbörjas senast år 2016, och färdigställas år 2026.

POLITIK & INTERNATIONELLA RELATIONER

Cross-strait relations: Symbolism as substance – Sin vana trogen så levererar The Economist en noggrann och förklarande artikel i samband med det möte som i veckan ägde rum mellan Kina och Taiwan. Det påpekas att mötet framför allt är formellt, och inte kommer leda till några konkreta resultat. De politiska förhandlingarna försvåras betydligt av att de båda parterna inte vill erkänna varandra; exempelvis kan vare sig flaggor eller skyltar med ländernas namn användas. Sedan 2008 har dock stora framsteg gjorts mellan parterna var gäller handel och logistik.

China says religious extremists behind latest Xinjiang unrest – Efter veckans oroligheter i Xinjiang, där åtta ”terrorister” sköts till döds då de satt av en sprängladdning som dödade tre personer, talas det återigen om religiösa extremister från Kinas håll. Politiker och media menar att det rör sig om en organiserad grupp som tränats under minst ett halvårstid. I vanlig ordning menar dock företrädare för en självständigt Xinjiang att våldet snarare är ett resultat av repressiv kinesisk politik, som hindrar provinsens muslimska invånare från att utöva seder och bruk.

Local government threatens severe punishments for families of Tibetan self-immolators – Även i Tibet är det fortsatt oroligt, även om ”bara” två fall av tibetaner som satt eld på sig själva dokumenterats i år, jämfört med över 120 sådana fall under de senaste två åren. I ett försök att avskräcka från sådana handlingar, har ett län i provinsen Sichuan nu bestämt sig för att straffa anhöriga till individer som tänder eld på sig själva. Såväl partner som familj till en person som sätter eld på sig själv ska nu förbjudas att resa, bedriva affärsverksamhet, ta lån eller ta del av allmän välfärd.

Are Ethnic Tensions on the Rise in China? – China Digital Times sammanfattar en diskussion på China File, som handlar om just den senaste tidens oroligheter mellan olika kinesiska folkgrupper. Förutom de straff för anhöriga tibetaner som nämns ovan, så planerar Kina även spendera över 60 miljarder extra i Xinjiang för att förse befolkningen där med bostäder och arbeten. I diskussionen sägs bland annat att de flesta bedömare är överens om att Kinas hårda hållning mot etniska minoriteter är ett misslyckat koncept, och att det kan komma att gå riktigt illa om myndigheterna snart inte byter inställning.

In Beijing, Kerry Focuses on North Korea, Climate Change – I skuggan av Taiwan och Xinjiang, så besökte USA:s utrikesminister John Kerry i veckan Peking, där han främst talade om nödvändigheten att samarbeta kring global uppvärmning och situationen i Nordkorea. Enligt The Diplomat nämndes visserligen även det ansträngda läget mellan Kina och dess grannländer gällande territoriella konflikter, men det var inget som Kerry lade större vikt vid. Verkar alltså som att man (för tillfället) ser mellan fingrarna vad gäller Kinas aggressiva utrikespolitik, i hopp om att kunna samarbeta gällande miljö och Nordkorea.

INTERNET, TEKNIK & MEDIA

Reporters Without Borders Releases 2014 World Press Freedom Index, And It’s Bleak For China – Beijing Cream sammanfattar Reportrar utan gränsers senaste pressfrihetsindex, där Kina parkerar sexa från botten, bakom länder som Vietnam, Kuba och Iran. Man är därmed – återigen – sämst i Asien efter sin käre granne Nordkorea. Särskilt oroande anser Reportrar utan gränser det vara att Kina nu börjar exportera övervakning och censur.

Chinese PC maker Lenovo posts record profits and sales – Kinesiska Lenovo, som är världens största PC-tillverkare och även siktar på att bli störst inom smartphones, rapporterade i veckan rekordhög vinst och försäljning för fjolårets tredje kvartal. Intäkterna ökade med hela 30 procent jämfört med samma period året innan, och vinsten med 15 procent, vilket främst beror på ökad försäljning på hemmamarknaden. Lenovo köpte nyligen såväl Motorola som en avdelning av IBM:s tillverkning av dataservrar, vilket kan få vinsten att minska i kommande kvartalsrapporter, men företaget att växa i det långa loppet, påpekar BBC.

ENERGI & MILJÖ

China smog makes capital ”barely suitable” for life: report – Kritiken mot Kinas föroreningar har den senaste tiden ökat betydligt även i de egna leden, vilket var tydligt i veckan då en officiell rapport menade att Pekings luft ”knappt är lämplig att leva i”. De två akademiska instituten som tillsammans stod för denna tämligen nedslående rapport, rankade Peking som näst värst av 40undersökta städer globalt, gällande tillståndet för miljö.

China’s Most Polluted Cities of 2013 – Ännu en rapport under veckan kom från Greenpeace, som listade de städer i Kina där luftföroreningarna är som allra värst. Ingen av de 74 listade städerna når Världshälsoorganisations rekommendationer för antalet skadliga partiklar i luften, och allra värst var Xingtai i Hebei, som under det föregående året hade ett snitt på 155,2 vad gäller PM 2,5. Kinas sex mest förorenade städer ligger alla i provinsen Hebei som gränsar till Peking, och vars tunga industrier även bidrar till huvudstadens dåliga luft. Peking kommer på en trettonde plats, med ett snittvärde på 90,1.

SAMHÄLLE, KULTUR OCH HÄLSA

Police crackdown on Chinese ‘sex capital’ Dongguan prompts surprising outpouring of sympathy – Ett av veckans stora samtalsämnen på Kinas internet är tillslaget mot sexindustrin i Dongguan, där cirka 70 personer arresterades efter räder utförda av över 6 000 poliser. På sociala medier har dock tillslagen väckt tvivel. Man frågar sig bland annat hur 6 000 poliser kan arrestera så få personer i en stad som är känd som Kinas syndigaste. Man vänder sig även mot statlig medias högtravande ton om ”avslöjandet” samt polis och myndigheters goda arbete.

China film noir ’Black Coal, Thin Ice’ wins Berlin Golden Bear – Asiatisk film skördade under veckan stora framgångar vid Berlins filmfestival, främst genom kinesiska ”Black coal, thin ice”, som tog hem festivalens mest prestigefyllda pris ”guldbjörnen”, samt även en ”silverbjörn” för bästa skådespelare genom huvudrollsinnehavaren Liao Fan. Ytterligare en silverbjörn gick till filmfotografen Zeng Jian för filmen ”Blind Massage”, och japanska Haru Koroki fick priset som bästa skådespelerska för sin roll i ”The Little House”.

Mao And Money: The Evolution Of The Chinese Banknote – Rolig fördjupning i samband med det kinesiska nyåret, om hur kinesiska sedlar och mynt utvecklats med tiden. I dag finns ju Mao Zedong ensam på samtliga Kinas sedlar med en valör av 1 yuan eller mer, men så har det inte alltid varit. Tidigare ackompanjerades exempelvis Mao på 100-yuan-sedeln av Zhou Enlai, Liu Shaoqi och Zhu De. Men efter att de hamnat på tvären med Mao så togs de bort från sedlarna.

Relaterat: SR, SR, DN, SvD, SvD

Kinamedias nya artiklar direkt till din inkorg

Gör som 765 andra, prenumerera du med.

Translate article

Kinamedias nya artiklar till din inkorg helt gratis

Gör som 765 andra, prenumerera du med.