Veckan som gick: Nyhetsbrev från Kina/Asien vecka 2

13 januari, 2014

I veckans nyhetsbrev vill jag passa på att tipsa om att Laurella & Wallin förlag just har sänkt priset på min bok ”Peking – förändringarnas stad”, från 200 till 150 kronor.

Som vana läsare av InBeijing redan vet, så handlar boken om Pekings utveckling och förändringar, med särskilt fokus på samtida kultur och samhälle. Boken bygger på ett dussintal intervjuer med Pekingbor i olika åldrar och yrken; ni kan läsa mer om innehållet samt recensioner i flera svenska tidningar här.

För er som gillar InBeijing och läst mina nyhetsuppdateringar och artiklar gratis under de senaste fyra åren, fundera gärna på att köpa boken för att visa er uppskattning! Tack!

I övrigt så kommer nästa veckas nyhetsbrev att utgå. Jag ska nämligen på en av mina första semestrar på väldigt länge, nämligen en skidresa i Sydkorea.

Därför blir det sparsmakat med uppdateringar här under de kommande två veckorna. Dock kommer jag lägga upp en hel del bilder från Sydkoreas skidbackar och Seouls skyline på Twitter, Facebook och Instagram!

VECKAN SOM GICK: NYHETSBREV FRÅN KINA/ASIEN V. 2

EKONOMI & HANDEL

China auto market seen cruising to another strong year – I veckan kom nya siffror angående Kinas bilförsäljning för 2013, som visade en ökning på 13,9 procent från året innan. 21,98 miljoner bilar såldes i Kina under fjolåret, vilket gör att landet behåller sin position som världens största bilmarknad. Ökningen är ett rejält uppsving från den marginella tillväxten på 2,45 och 4,33 procent för 2011 respektive 2012. Thomson Reuters citerar källor som tror att tillväxten på Kinas bilmarknad kommer vara tvåsiffrig även under 2014.

POLITIK & INTERNATIONELLA RELATIONER

Latest China-Japan Spat: Who’s Voldemort? – Kina och Japan har tagit sitt diplomatiska bråk till en ny lagom barnslig nivå genom att kalla varandra för Voldemort, med anspelning på den onda trollkarlen som alla räds för i sagan om Harry Potter. Det började med att Kinas ambassadör i Storbritannien slängde sig med termen efter att Shinzo Abe just innan nyår besökte den känsliga helgedomen Yasukuni. Japans ambassadör i samma land var inte sen med sitt svar, och menade att Kina nu står inför ett vägval, där man riskerar blir regionens Voldemort. De båda ambassadörernas texter publicerades i brittiska tidningen The Telegraph.

Is China Losing Hong Kong? – Bloomberg uppmärksammar det allt mer högljudda motstånd som vissa grupper och individer i Hongkong för mot ökat kinesiskt politisk inflytande. Denna gång gäller det ett inofficiellt referendum för den fria rösträtt som Hongkongs lag och konstitution garanterar ska gälla i staden senast år 2017. Röster från Kina föreslår dock att de politiker som ska kunna ställa upp i val i Hongkong först måste godkännas av kinesiska myndigheter. Under nyårshelgen köade över 60 000 hongkongeser för att genom detta referendum uttrycka sitt motstånd mot att Peking försöker styra Hongkongs politiska sfär.

INTERNET, TEKNIK & MEDIA

Guardian Website Unblocked in China (Updated) – Under veckan blev plötsligt brittiska tidningen The Guardians webbsida blockerad på internet i Kina. Givetvis kom ingen förvarning, men eftersom tidningen heller inte publicerat något särskilt känsligt material den senaste tiden, så var inte anledningen till blockeringen lika solklar som i fallet med Bloomberg eller New York Times. Kina utrikesministerium förnekade vid en presskonferens sin kännedom om att sidan blockerats, och efter ett par dagar gick det under helgen återigen att komma åt sidan i Kina. Det har spekulerats i om blockeringen blott var en maktdemonstration, eller varning inför en framtida nyhetsartikel.

Chinese journalists face tighter censorship, Marxist retraining – Washington Post uppmärksammade i veckan de allt hårdare kraven som ställs på kinesiska reportrar att utöva en ”marxistisk journalistik”, det vill säga rapportera om saker med nationens intresse i första åtanke. Under årets gång kommer Kinas alla journalister tvingas till marxistisk utbildning, och få nya riktlinjer vad gäller censur. I denna artikel talar tidningen med ett par kinesiska journalister oms beskriver den oroliga stämning som nu råder i yrkeskåren.

ENERGI & MILJÖ

Ex-health minister endorses finding China’s smog kills 350,000 a year – Enligt en ny rapport författad av bland annat Kinas före detta hälsominister, orsakar Kinas luftföroreningar 350 000-500 000 dödsfall i förtid varje år. Uppskattningen ska bygga på fakta från bland annat Världsbanken och Världshälsoorganisationen. Vidare uppmärksammar rapporten att kinesiska myndigheter under de fem kommande åren ska satsa nästa två biljoner kronor på att motverka dessa föroreningar, vilket kan få antalet tidiga dödsfall att minska med 200 000 om året. Rapporten publicerades i The Lancet, där en annan artikel från 2010 uppskattade antalet dödsfall till 1,2 miljoner.

Study shows how China’s air quality affects its global competitiveness – Ytterligare en ny rapport fastslog i veckan att Kina har världens näst allvarligaste luftföroreningar efter Indien. Uppgifterna kommer från en statlig kinesisk tankesmedja, som samtidigt placerar Kina på plats 87 av 133 länder vad gäller tillståndet för miljön som helhet. South China Morning Post uppmärksammar samtidigt att 92 procent av Kinas alla städer i nuläget inte når upp till landets nationella standard vad gäller luftkvalité.

China sets targets for curbing air pollution – I veckan kom även en rad nya direktiv från kinesiska myndigheter till landets provinser, om att minska luftföroreningarna med 5-25 procent årligen. I området Peking-Tianjin-Hebei är kravet en minskning av skadliga partiklar med 25 procent årligen. I områden som Shanghai, Shandong, Jiangsu och Zhejiang gäller 20 procent. Reuters påpekar dock syrligt att många liknande direktiv utfärdats de senaste åren, men att resultaten ofta uteblivit.

Central Hong Kong Sees Near-Record Pollution Levels in 2013 – Även Hongkong upplevde under fjolåret svåra luftföroreningar, och enligt Bloomberg var 2013 det näst värsta året någonsin för stadens luftkvalité. Detta beror inte så mycket på utsläpp i Kina som politiker i Hongkong ofta vill ge sken av, utan snarare av utsläpp från stadens allt tyngre trafik. Myndigheterna har därför bestämt sig för att satsa nästan 10 miljarder kronor på att byta ut bussar och lastbilar av modell äldre.

SAMHÄLLE, KULTUR OCH HÄLSA

Chinese fiction: Learning to live – The Economist uppmärksammar i veckan en ny bok från den kinesiska författaren Yu Hua, som tillhör en ny generation kinesiska författare vars verk ofta tar upp de grymma baksidorna och nackdelarna med Kinas moderna utveckling. Yu Hua växte upp under Kulturrevolutionen och gick nästan helt miste om möjligheten till utbildning, vilket samtidigt gv honom en cynisk syn på det samtida samhället. Den nya boken heter också mycket passande ”Boy in the Twilight: Stories of Hidden China”.

Kinamedias nya artiklar direkt till din inkorg

Gör som 765 andra, prenumerera du med.

Translate article

Kinamedias nya artiklar till din inkorg helt gratis

Gör som 765 andra, prenumerera du med.