Veckan som gick: Nyhetsbrev från Kina/Asien vecka 1

Årets första nyhetsbrev från Kina/Asien försöker undvika för många sammanfattningar och ”listor” över vad som skett eller som spås ske under det kommande året, eftersom dessa listor ju egentligen inte är några nyheter i sig.

För den som ändå är intresserad av listor, kan ni läsa denna om politik (Sinocism), denna om ekonomi (Foreign Policy) och denna om miljö (Wall Street Journal).

Missa heller inte InBeijings egna topplista över förra årets mest lästa artiklar.

Men nu till en samling riktiga nyheter med tillhörande länkar:

VECKAN SOM GICK: NYHETSBREV FRÅN KINA/ASIEN V. 1

EKONOMI & HANDEL

Local-government debt: Counting ghosts – Den senaste tiden har Kina gjort seriösa försök att reda ut de berg av skulder som lokala myndigheter har samlat på sig under de senaste årens tillväxt och byggboom. Under ett halvår har över 54 000 tjänstemän jobbat med detta, och förra veckan kom resultatet; de lokala myndigheternas skulder uppgår till drygt 18 biljoner kronor, eller en tredjedel av hela Kinas BNP. The Economist dyker djupare in i siffrorna, vars storlek och betydelse varierar enligt olika uppskattningar.

China to open high speed rail link to North Korean border in 2015 – I ett försök att öka handel och ekonomiskt utbyte med det isolerade Nordkorea, uppgav Kina förra veckan att man nästa år kommer öppna ett snabbtåg från Shenyang till Dandong, som är en stad just vid gränsen med en bro rätt över till Nordkorea. Redan i dag går över 80 procent av Kinas handel med Nordkorea genom Dandong.

POLITIK & INTERNATIONELLA RELATIONER

Beijing urges Japan’s Shinzo Abe to learn from post-war German leaders – Efter att Japans premiärminister Shinzo Abe just innan nyår besökte den känsliga helgedomen Yasukuni var Kinas reaktioner visserligen inte lika starka som vid många tidigare liknande tillfällen, men statlig media har ändå riktat mycket kritik mot denna handling. Senast i veckan var det nyhetsbyrån Xinhua som rekommenderade Abe att lära från Västtysklands tidigare förbundskansler Willy Brandt, som 1970 besökte ett monument i Warszawa för att hedra offren efter ett upplopp i det judiska gettot under andra världskriget.

Japan and its neighbours: A slap in the face – The Economist spekulerar här i varför starka reaktioner efter Abes besök vid Yasukuni uteblev, och kommer fram till att premiärministern valde att besöka helgedomen vid precis rätt tidpunkt. De senaste månaderna har nämligen många länder i regionen oroat sig över Kinas allt mer aggressiva framtoning, särskilt den flygzon som Kina plötsligt upprättade i sydkinesiska havet, som på ett sätt rättfärdigar att även Abe spelar på nationalism. Oron kring Kina gör att många grannländer är villiga att acceptera dessa handlingar från Abe, eftersom Japan ofta ses som en motvikt till Kina, som heller inte vill dra in USA ytterligare i konflikten.

More Violence in Xinjiang Leaves 8 Dead – Nya våldsdåd lämnade i veckan minst åtta personer döda i Kinas oroliga västra provins Xinjiang. Enligt officiella rapporter ska nio våldsmän attackerat en polisstation med knivar och sprängmedel, och satt eld på en polisbil. Utrikesministeriet sade att det rörde sig om en terroristattack, och att man hantera situationen i enighet med kinesisk lag. Exilgruppen World Uyghur Congress menar dock att någon attack mot polisstation inte ägt rum, och att de ihjälskjutna personerna protesterade mot ett växande förtryck mot religiösa seder och bruk.

INTERNET, TEKNIK & MEDIA

2013, According to the Chinese Communist Party – En läsarundersökning vid statliga Folkets dagblad ger en bra fingervisning över hur kinesisk media ser på året som gått. I ett försök att skapa en tio-i-topp-lista över det gångna årets bästa artiklar, erbjöd man läsarna tretton alternativ. Foreign Policy sammanfattar dessa alternativ, och kommer fram till att kinesisk media bland annat har fokuserat på budgetproblem i USA, den allt bättre vänskapen med Afrika, Japans politiska förskjutning åt höger samt Kinas egna framgångar gällande ekonomiska reformer.

Smartphone Maker Xiaomi’s Sales More Than Doubled in 2013 – I förra veckans nyhetsbrev skrev jag om hur världens största PC-tillverkare Lenovo har ambitionen att bli världsledande även vad gäller smartphones. En annan kinesisk tillverkare att hålla koll på är Xiaomi, som sålde nästan 19 miljoner telefoner under fjolåret, och därmed överskred även sina egna högt satta förväntningar. Xiaomi har tagit stora marknadsandelar från Samsung och Apple i Kina, och har redan börjat expandera utomlands i närområdet.

ENERGI & MILJÖ

China says more than 3m hectares of land too polluted to farm – En ny officiell uppskattning gör gällande att 3,3 miljoner hektar av Kinas jordbruksland är så förorenat att det inte går att odla på. Det rör sig främst om områden i närheten av industrier som förgiftat marken med tungmetaller. Myndigheterna ska nu spendera tiotals miljarder kronor på olika pilotprojekt för att sanera denna jordbruksmark. Under tiden tvingas man upphöra med odlingar på en yta som är ungefär lika stor som Belgien.

Shanghai paying price of China’s campaign against industrial pollution – Denna vinter har luften i Peking varit betydligt bättre än tidigare år, samtidigt som luften i Shanghai varit sämre än vanligt. Reuters spekulerar i huruvida detta kan bero på ett medvetet val från myndigheterna att flytta flera skitiga industrier bort från Peking med omnejd. Exempelvis ska Hebei minska sin stålproduktion med 40 procent till år 2020. Redan förra året minskade Hebeis tillverkning av stål, men samtidigt steg tillverkningen i provinser som Anhui, Zhejiang och Jiangsu, som alla ligger i närheten av Shanghai.

China pledges further support for solar industry – Kinesiska tillverkare av solpaneler har de senaste åren kämpat för att undvika gå bankrutt, då ökad tillverkning och minskad efterfrågan har inneburit ett konstant prisras. Men till skillnad från andra industrier där det råder överproduktion, lovar kinesiska myndigheter att man ska fortsätta subventionera solceller. Kina har nämligen som mål att fyrdubbla sin kapacitet av solkraft fram till år 2015, och ska nu på allvar se till så att industrin ”utvecklas på ett rationellt vis”.

SAMHÄLLE, KULTUR OCH HÄLSA

Drug raids seize 3 tonnes of crystal meth in single Guangdong village – Under veckan gjorde kinesisk polis ett av de största tillslagen någonsin mot produktion av metamfetamin. I en enda by i södra Kinas provins Guangdong, beslagtogs tre ton av drogen och 182 personer arresterades. 3 000 poliser deltog i tillslaget, där ytterligare 23 ton råmaterial för produktion av den i Kina och Hongkong allt mer populära drogen hittades. Sammanlagt har polis i Guangdong arresterat över 10 000 personer och beslagtagit över 8 ton av metamfetamin, sedan en kampanj lanserades i somras för att bekämpa utbredningen av denna drog.

China Orders Officials to Stop Smoking in Public – Kinesiska myndigheter har återigen bestämt sig för att stoppa landets tjänstemän från att röka på offentliga platser, dels som ett försök att förbättra luftkvalitén. Vidare ska allmänna medel inte spenderas på att köpa cigaretter som gåvor, och tobaksbolag ska inte få sponsra myndighetsaktiviteter. New York Times påpekar dock att det råder stort tvivel kring hur effektivt detta initiativ kommer vara, eftersom liknande förbud införts flera gånger tidigare, men knappast hörsammats.

China’s Tobacco Addiction – Med anledning av den ”nya” lagen som ska hindra tjänstemän från att röka offentligt, sammanfattar The Diplomat hur utbredd rökning som företeelse är i Kina. Här produceras nu 1,7 biljoner cigaretter varje år, för att förse landets 350 miljoner rökare med tobak. En tredjedel av alla världens rökare är kineser, vilket säkert också har bidragit till att cancer nu är det vanligaste dödsorsaken i Kinas städer. Stor lönsamhet, mäktiga egenintressen och korruption gör det svårt att minska produktion eller försäljning.