Dussintals journalister kan komma att utvisas från Kina

I dagarna har USA:s vicepresident Joe Biden varit på besök i Peking. Hans planerade 45 minuter långa möte med president Xi Jinping drog över på tiden och höll på i två timmar.

De två hade otvivelaktigen mycket att prata om. Förutom Kinas nya ”defensiva flygzon” vid ögruppen Diaoyu/Senkaku, stod den nya ledningens tuffa tag mot utländska journalister högt på agendan.

För även om många bedömare gärna vill se Xi Jinping som reformvänlig, så har klimatet på internet och media hårdnat betydligt under hans första år vid makten. Kinesiska mikrobloggare har arresterats och förnedrats i tv, som en varning till andra att hålla god ton på nätet.

Vad gäller media så har även utländska journalister drabbats hårt, vilket fick Joe Biden att i veckan ifrågasätta Xi Jinping för Kinas behandling av amerikanska reportrar och medieföretag.

Det är nämligen så att dussintals journalister – bland annat från New York Times och Bloomberg – nu riskerar utvisning från Kina tillsammans med sina familjer, eftersom de ännu inte fått sina visum förnyade.

Journalistvisum i Kina ges endast ett år i taget, och de amerikanska reportrarnas visum går ut 31 december. Washington Post skriver:

China has long denied or held up visas to retaliate for coverage critical of Communist Party officials, but U.S. reporters say the practice has grown more intense under Xi, who assumed the presidency in March. Entire news organizations, rather than individual reporters, are facing threats that they will be kicked out of the country, the journalists said.

Det råder nämligen knappast något tvivel om att detta beror på de amerikanska medieföretagens utredande rapportering om Kina den senaste tiden.

New York Times reporter David Barboza belönades nyligen med Pulitzer Prize för sina artiklar om hur familjemedlemmar till mäktiga kinesiska politiker berikat sig genom korruption, och tidigare i år fick Bloomberg ett liknande pris för sin rapportering om syndapengar inom Xi Jinpings egen familj.

Förutom New York Times och Bloomberg, har även Reuters, Financial Times och Wall Street Journal fått hela eller delar av sina webbsidor blockerade i Kina det senaste året.

Sammantaget fick denna situation Joe Biden inte bara att ta upp frågan med Xi Jinping, utan även träffa journalister och nyhetsorganisationer privat i Peking, och under ett tal här i huvudstaden på torsdag morgon fördöma handlingar som är avsedda att skrämma journalister.

mooneyPaul Mooney, tidigare reporter vid South China Morning Post, har inte fått åka tillbaka till Kina på åtta månader, trots anställning av Reuters

Många journalister hoppas nu helt enkelt ed tre veckor kvar tills deras visum går ut, hoppas journalisterna att det blott handlar om en taktik från kinesiska myndigheter att skrämma yrkeskåren, genom att försena utfärdandet av nya visum.

Men i vissa fall har man redan börjat att rakt av neka tillstånd. Washington Post skriver att alla reportrar från New York Times som sökt presskort efter 13 november har fått nej, även fast presskorten i vissa fall legat helt synliga på skrivbordet framför dem.

Den 13 november var nämligen datumet då New York Times publicerade en artikel som avslöjade skumma kopplingar mellan banken JPMorgan och dottern till Kinas tidigare premiärminister Wen Jiabao.

Vidare har amerikanska journalisten Paul Mooney vägrats visum trots en anställning av Reuters. Ni kan läsa mer här om vilken behandling han har fått av den kinesiska ambassaden i USA, som kallat in såväl honom som hans fru på diverse möten, och kritiserat hans tidigare rapportering från Kina.