Veckan som gick: Nyhetsbrev från Kina/Asien vecka 45

Under föregående vecka har nyhetsrapporteringen från Kina främst kretsat kring det tredje plenumet; ett politiskt möte där det väntas bestämmas om stora ekonomiska reformer.

Mötet i fråga öppnades under lördagen, och når sitt slut i morgon. Tidigare i veckan skrev jag ett långt inlägg för Finansliv om förväntningarna inför det tredje plenumet – senare i veckan kommer jag sammanfatta mötet för ett svenskt magasin, och lägga upp ett utdrag även här på InBeijing.

Med anledning av det tredje plenumet har internet under helgen varit otroligt långsamt i Kina, precis som var fallet under partikongressen i november i fjol. Därför blir veckans nyhetsbrev något kortare än vanligt.

I veckan skrev Resia en recension av min bok ”Peking – förändringarnas stad”. Om ni är nyfikna så kan ni läsa ännu mer om denna bok inklusive en handfull tidigare recensioner här.

Ni kan också följa InBeijing på Twitter och Facebook för att hålla er uppdaterade om Kina under veckans gång!

VECKAN SOM GICK: NYHETSBREV FRÅN KINA/ASIEN V. 45

EKONOMI & HANDEL

As Plenum Starts, an Economist Sees Crisis Ahead – Alla är inte positiva inför vilka förändringar tredje plenumet i själva verket kommer innebära. Sinosphere uppmärksammar den 83-årige kinesiska ekonomen Wu Jinglian, som menar att de ekonomiska reformerna måste ackompanjeras av utökad demokrati och etablering av ett fristående rättsystem. Annars, menar Wu, riskerar Kina att bli fast i sin nuvarande ekonomiska modell, där tillväxten utgörs av statliga investeringar och kortsiktiga lösningar. På förhand talas det inte särskilt högt om några betydande politiska reformer under det tredje plenumet.

China needs 7.2pc economic growth, Premier Li Keqiang says – Länge sågs 8 procents ekonomisk tillväxt som en magisk gräns hos den tidigare kinesiska administrationen, men landets nya premiärminister Li Keqiang menar nu att 7,2 procents ekonomisk tillväxt är nödvändig för att hålla Kina igång. På den tillväxtnivån skulle 10 miljoner arbeten skapas varje år, vilket innebär att arbetslösheten i städerna skulle kunna hållas nere till 4 procent. Årets tillväxt beräknas bli 7,5 procent, vilket är den lägsta på 23 år, skriver South China Morning Post.

POLITIK & INTERNATIONELLA RELATIONER

Chinese Attacks Ignite Terrorism Debate – Våldsdådet på Tiananmen för snart två veckor sedan, följdes av en annan liknande händelse nu i veckan, då en man satte av en hemmagjord bomb utanför kommunistpartiets lokaler i staden Taiyuan, med en död och flera skadade som följd. Till en början misstänkte många att den etniska minoriteten uigurer låg bakom även denna händelse, men det visade sig senare vara en kinesisk man som ville uttrycka sitt missnöje över samhället. De båda händelserna har startat en debatt om terrorism i Kina, och säkerheten har höjts på flera olika vis, bland annat med mer poliser på Pekings gator.

Exclusive: Supporters of China’s disgraced Bo Xilai set up political party – Mer oro i Kinas politiska sfär kan ses genom Reuters rapporter om att anhängare till den avsatte före detta toppolitikern Bo Xilai har bildat ett eget parti. Wang Zheng – en av partiets grundare och tillika docent vid Beijing Institute of Economics and Management – menar att partiet håller sig inom ramen för kinesiska lagar, och hoppas undvika att bli arresterad. Bo Xilai har utsetts till ”ordförande på livstid”.

INTERNET, TEKNIK & MEDIA

All the facts and figures on China’s smartphone users in 2013 (INFOGRAPHIC) – Tech in Asia publicerar här grafik över allt man kan tänkas behöva veta om den kinesiska marknaden för smartphones. Smartphones står nu för 73,2 procent av alla mobiltelefoner som säljs i Kina, och under 2013 kommer det här säljas fler än 300 miljoner smartphones. 75,9 procent av dessa tillhör det billiga segmentet med en kostnad under 2 000 kronor, medan endast 4,5 procent kostar mer än 4 000 kronor. Samsung är marknadsledande med en andel på 24,5 procent, men bland de åtta största aktörerna finns fem kinesiska; Lenovo, Huawei, Coolpad, ZTE, HTC (Taiwan).

Bloomberg News Is Said to Curb Articles That Might Anger China – Under veckan har det kommit uppgifter om att det amerikanska medieföretaget Bloomberg skrotat ett par känsliga artiklar om Kina, bland annat om banden mellan landets rikaste personer och Kinas politiskt mäktiga familjer. Beslutet ska ha kommit från redaktören, i och med en rädsla över att företaget ska sparkas ut helt från Kina. Uppgifterna kommer från Bloombergs reportrar, men redaktören i fråga förnekar detta inför New York Times, och menar att man fortfarande jobbar med dessa känsliga artiklar.

ENERGI & MILJÖ

China in the Antarctic: Polar power play – The Economist uppmärksammar i veckan Kinas snabba framfart i Antarktis, där landet nästan har tredubblat sina investeringar jämfört med för två år sedan. Det handlar dels om politisk prestige och påstådda historiska rättigheter om att Kina har rätt till stora delar av kontinenten. Men oro väcks också bland miljöaktivister, då Antarktis är jordens sista outforskade kontinent, där man nyligen funnit stora fiskbestånd och oljefält.

Battling Pollution, Beijing to Cut New Car Quota By 90,000 – I veckan deklarerade Pekings myndigheter att man drastiskt kommer minska antalet nya bilar som tillåts komma ut på huvudstadens vägar varje år. I år utfärdar man 240 000 nya registreringsplåtar, nästa år ska antalet minska till 190 000 och till år 2017 ska man endast tillåta 90 000 nya bilar om året, skriver Wall Street Journal. I Peking finns i dag 5,4 miljoner bilar, och snitthastigheten i trafiken ligger på cirka 15 kilometer i timmen.

SAMHÄLLE, KULTUR OCH HÄLSA

China beats Hong Kong and Singapore to be ranked best destination for expats – Enligt en årlig undersökning av banken HSBC, har Kina nu passerat Hongkong och Singapore som den destination där expats trivs bäst. I stort visar undersökningen att Asien blir allt mer attraktivt för anställda utlänningar; lönerna är höga, det finns relativt mycket fritid och därmed tid till idrott eller att lära sig det lokala språket. Sammanlagt intervjuades 7 000 expats i 37 länder.

Guangzhou Evergrande and the making of Asia’s first ’superclub’ – I helgen vann det kinesiska fotbollslaget Guangzhou Evergrande Asiens motsvarighet till Champions League; en sällsynt liksom välbehövlig framgång för kinesisk fotboll. Inför matchen skrev The Guardian en lång artikel om Guangzhous ambition att skapa ett kinesiskt superlag, för att framöver dominera såväl den inhemska ligan som de asiatiska cuperna. Förutom den italienska världscoachen Marcelo Lippi, har man lagets rika ägare även värvat en rad argentinska och brasilianska spelare.