Veckan som gick: Nyhetsbrev från Kina/Asien vecka 35

2 september, 2013

Veckans nyhetsbrev blir en nerkortad version, med endast två nyheter under varje kategori.

Anledningen är att jag sitter och planerar de föreläsningar jag ska hålla nu under september. Det börjar redan i morgon, tisdag, då jag talar om min bok på Stadsbiblioteket i Stockholm. Välkomna förbi!

Min bok ”Peking – förändringarnas stad” släpps alltså nu i veckan, och fram till 3 september pågår en tävling här på InBeijing, där du kan vinna ett eget exemplar. Och om möjligheten finns, så lämnar jag gärna över den personligen!

Som ett komplement till detta nyhetsbrev, se även till att följa InBeijing på Twitter och Facebook!

VECKAN SOM GICK: NYHETSBREV FRÅN KINA/ASIEN V. 35

EKONOMI & HANDEL

China’s big banks: Giant reality-check – The Economist gav i veckan en Kinas banker en omgång, genom att insuinera att de inte bör ses som riktiga banker, utan som en förlängd arm av statskassan. Subventioner och allmänt fördelaktig politik har fått Kinas banker att bli bland dem största och mest lönsamma i världen, men nu kan det dock vara slut med det. Omställningen av Kinas ekonomi kräver omstrukturering, och i framtiden kommer bankerna få tåla konkurrens och kan inte heller vara helt säkra på att myndigheterna kommer skjuta till lika mycket pengar, särskilt då det gäller lån som inte betalas tillbaka.

Entrepreneurs in Japan: Time to get started – Japansk ekonomi har ju nästan stått still i ett par årtionden, innan landets nya premiärminister Shinzo Abe de senaste månaderna har satt fart på tillväxten. Japanska entreprenörer har lidit mycket under den långa recessionen, och entreprenörer med ambitioner att starta eget har ofta övertalats av familj och vänner att inte göra så. Men nu känner sig japanska entreprenörer, enligt The Economist, bättre till mods än på flera decennier. Börsens ökade värde gör det lättare att locka till sig kapital, och den ökande konsumtionen gör att kundbasen växer. Och det gäller att trenden håller i sig, om Abe ska kunna skapa ordentlig och hållbar tillväxt.

POLITIK & INTERNATIONELLA RELATIONER

Zhou Yongkang: Has Xi Nabbed a “Tiger?” – I veckan kom rapporter om att den kinesiska ledningen har beslutat sig för att utreda landets tidigare säkerhetschef Zhou Yongkang för korruption. Zhou satt så sent som i fjol i politbyråns ständiga utskott, och var därmed en av Kinas sju mäktigaste politiker. Men han är även väldigt bakåtsträvande konservativ, och ses som en nära allierad till Bo Xilai. Därför, menar The Diplomat, passar det utmärkt att sätta dit Zhou, eftersom det även sammanfaller med den nya presidenten Xi Jinpings uttalade syfte att gå hårt åt såväl små som mäktigare korrupta politiker.

Li Tianyi Denies Gang Rape: The Latest Fuerdai Trial – I skuggan av Bo Xilai, har det den senaste tiden även pågått ett rättsfall mot Li Tianyi, en 17-årig son till en kinesisk general som anklagas för att ha våldtagit och misshandlat en berusad kvinna tillsammans med fyra vänner. Fallet har fått stor uppmärksamhet på Kinas mikrobloggar, och skapat stor irritation över de privilegier som många tjänstemäns barn åtnjuter. Li Tianyi har nekat och tack vare sina kontakter finns det risk att han frias, trots att hans fyra vänner redan erkänt brott. Som 15-åring utan körkort, körde Li in i en annan bil med sin BMW, och misshandlade sedan föraren i den andra bilen.

INTERNET, TEKNIK & MEDIA

Microblogs: Big Vs and bottom lines – Som jag skrev i förra veckans nyhetsbrev, så har flera bloggare arresterats i Kina den senaste tiden. Men då kritiska bloggare blir för populära, så är det svårt för myndigheterna att agera mot dessa utan att väcka uppmärksamhet. The Economist skriver därför om hur Kina handskas med de bloggare som kallas ”Big V”, med vilket åsyftas att de nått en viss status på Kinas mikroblogg Sina Weibo, och ofta har flera miljoner följare. Nyligen bjöds dessa in till ett möte med myndigheterna, där man gemensamt satte upp vissa ”regler” för framtida bloggposter.

China orders nation’s journalists to take Marxism classes – Förutom oron för allt mer negativa bloggare, så verkar även en allt friare media ge Kinas myndighet huvudvärk nog att agera. I veckan skrev South China Morning Post om ett beslut som innebär att över 300 000 av Kinas reportrar, redaktörer och tv-producenter kommer få motsvarande två dagars extra utbildning i marxistiska principer. Journalisterna ska bland annat lära sig hur socialistisk media främst bör fokusera på positiva samhällsrapporter.

ENERGI & MILJÖ

Fire and Water: China’s Looming Coal Problem – Trots alla föroreningar som kolkraftverk för med sig, så planerar Kina att ytterligare utöka kapaciteten för denna form av energikälla med 75 procent. Det innebär att över 350 nya kolkraftverk ska byggas i Kina, vilket enligt Bloomberg ytterligare kommer öka problemen med vattenförsörjningen. Kolkraftverk slukar enormt mycket vatten, och över hälften av alla nya kraftverk ska ligga i områden där den redan råder svår vattenbrist. Sammantaget kan kolindustrin komma att kräva 10 miljarder kubikmeter vatten om året redan år 2015.

Beijing water shortage worse than the Middle East – I veckan kom nya uppgifter om att Peking redan ligger på en nivå av vattenbrist som är värre än många länder i Mellanöstern. Staden konsumerar nu 3,6 miljarder kubikmeter vatten årligen, samtidigt som det bara finns 2,1 miljarder att tillgå från närområdena. Enligt China Dialogue har överkonsumtion gjort att stadens tillgängliga grund- och ytvatten de senaste åren minskat med 38 procent. Tillsammans med den ständigt växande befolkningen innebär detta att det endast finns 120 kubikmeter per invånare och år i Peking, vilket placerar staden i en av FN:s värsta varningskategorier.

SAMHÄLLE, KULTUR OCH HÄLSA

60% of Men, 50% Of Women Between 18 And 39 Have No Partner – Japan Crush översätter en artikel från japanska tidningen Yomiuri Shimbun, där en ny undersökning visar att över hälften av alla unga japaner inte har någon partner, och nästan lika många inte ens har någon nära vän av motsatta könet. En ännu högre andel av ogifta unga japaner, nämligen 90 procent, är heller inte intresserade av att gifta sig i framtiden. Ett stort problem för ett land där lågt barnafödande redan i dag skapat en skev demografi.

China moves to chill interest in independent films – Enligt AP har kinesiska myndigheter börja gå allt hårdare åt de filmmakare som med sina produktioner utmanar den positiva bilden av Kina. Bara den senaste månaden har två fristående filmfestivaler stängts, och även en av landets filmskolor har drabbats. Intervjuade kinesiska filmmakare menar att en ny kampanj har påbörjats under Xi Jinping, där myndigheterna vill ge en ”enig” bild av ett framgångsrikt Kina, och därför uppmanar regissörer att göra underhållningsfilmer som inte ska få publiken att tänka.

(Intern länk.)

Kinamedias nya artiklar direkt till din inkorg

Gör som 774 andra, prenumerera du med.

Lyssna på Kinamedia: Nya kalla kriget

App Icon Apple Podcasts

Translate article