Nya begränsningar på internet i Kina

17 juli, 2010

NY Times rapporterar i dag hur kinesiska mikrobloggsajter som liknar Twitter den senaste veckan har begränsats, samtidigt som många privata bloggar har stängts ner. Också Reuters kallar de senaste veckornas nedstängningar för en ”clampdown” mot landets internetanvändare.

I Kina finns en rad webbtjänster som liknar Facebook och Twitter, delvis för att underlätta regeringens kontroll av landets nätanvändare. Facebook och Twitter är båda helt blockerade i Kina sedan förra året.

Under torsdagen upptäckte användare av Kinas största nätportal Sina, med 20 miljoner medlemmar, att det inte gick att posta utländska länkar på bloggarna. Portalen Sohu gick ännu längre och stängde helt ner sin sida under föregående veckoslut, för att åter öppna i måndags utan sökfunktion bland bloggarna eller möjlighet att posta länkar som alls går utanför den egna sajten.

Advokaten Liu Xiaoyuan, känd för att vara kritisk och frispråkig, hävdade i veckan att hans blogginlägg på Sohu togs bort efter mindre än fem minuter. En annan bloggare vid samma portal postade en lista på 61 bloggar som tagits bort av Sohu, och kallade händelsen för 14 juli-massakern.

Ansvariga för portalerna säger till NY Times att sajterna har stängts ner för underhåll, och att de fortfarande bara är i ”test mode” och därför behöver justeras. Samtidigt säger två av de anställda under anonymitet att den senaste veckans åtgärder beror på direkta direktiv från myndigheterna.

– Jag kan inte ge några detaljer, men ni vet om hur situationen ser ut i Kina. Dessa tjänster är fortfarande nya i Kina, och då problem uppstår som påverkar pålitligheten så måste vi justera dem för att förbättra stabiliteten, säger en anonym redaktör vid nätportalen Sohu till NY Times.

Reuters talar om de senaste veckornas skärpta kontroll som något av det mest omfattande sedan myndigheterna i mitten av 2009 trappade upp övervakningen av internet i Kina. Då tillkom nya regelverk mot bland annat onlinespel, e-handel och kartsajter.

BBC har tidigare uppskattat antalet internetpoliser – statligt anställda i Kina med uppgift att övervaka internet – till 50 000. Även om majoriteten aldrig märker av denna tysta ordningsmakt, så kan upprepade regeringsfientliga uttalanden i chattrum eller bloggar leda till böter eller i värsta fall fängelse.

Antalet internetanvändare i Kina nådde tidigare i veckan 420 miljoner, och det blir allt svårare för myndigheterna att kontrollera innehåll och aktiviteter online.

Kinamedias nya artiklar direkt till din inkorg

Gör som 764 andra, prenumerera du med.

Translate article

Go toTop