Veckan som gick: Nyhetsbrev från Kina/Asien vecka 34

De senaste dagarna har rättegången mot Kinas tidigare toppolitiker Bo Xilai upptagit en stor del av mediers rapportering från Kina.

Rättegången avslutades under måndagen, efter att ha pågått under fem dagar, vilket är ovanligt långt för att vara en rättegång i Kina, särskilt på denna nivå. Spektaklet kommer sammanfattas närmare på InBeijing då domen väl har fallit.

Förutom detta så publicerade The Economist i veckan ett par långa artiklar om den mediokra ekonomiska och politiska situationen i Indien. Kinas gränsfiende blir allt mer sårbart, vilket inte minst beror på klumpig politik och korruption.

Tidigare i veckan lanserade jag en ny tävling, där du återigen har chansen att vinna ett exemplar av min nya bok ”Peking – förändringarnas stad” som släpps 3 september. För att vara med i utlottningen är allt du behöver göra att prenumerera på InBeijings artiklar till din email.

Till slut vill jag även uppmärksamma att en intervju med mig och en kinesisk vän i helgen publicerades i Hongkong-tidningen South China Morning Post. Det handlar om vårt crowdfunding-projekt för att dokumentera Pekings hutonger, och ni kan fortfarande fram till fredag vara med och stödja projektet och få en egen fotobok över dessa Pekings urgamla bostäder.

Nedan följer som vanligt veckans nyhetsbrev. Glöm inte heller att följa InBeijing på Twitter och Facebook mellan uppdateringarna!

VECKAN SOM GICK: NYHETSBREV FRÅN KINA/ASIEN V. 34

EKONOMI & HANDEL

China 7.5% Target Seen in Reach as U.S. Demand Picks Up: Economy – Enligt en enkät som Bloomberg genomfört med 52 ekonomiska analytiker, så har dessa en positiv bild på Kinas ekonomiska tillväxt i år. En närmast samstämmig bild ges att Kina kommer klara nå sitt mål på 7,5 procents BNP-ökning i år. En stor anledning till optimismen är att framförallt USA men även Europa börjar återhämta sig ekonomiskt, vilket gynnar Kina i egenskap av världens största exportör. Det är också en klar skillnad mot en liknande enkät som Barclays genomförde förra månaden, där analytiker varnade för att Kinas ekonomiska tillväxt kunde falla till nivåer kring 3 procent bara tre år från nu.

Exclusive: China’s banks to take next step in rate reform push – sources – Enligt Reuters källor är Kina nu redo för nästa steg i proceduren att reformera landets klumpiga banksystem. Redan nästa månad kan landets banker få tillstånd att utfärda tiotals miljarder kronor i lån som inte är bundna till internbankräntan, som är den ränta som sätts av landets centralbank. Således kan bankerna ge och få lån till en ränta som reflekterar marknadsläget, snarare än att denna ska kontrolleras av centralbanken. Det skulle i så fall kunna resultera i ett mer stabilt och säkert system för utlåning mellan landets banker.

Multinationals in China: Guardian warriors and golden eggs – Den senaste tiden har klagomål varvat med oro hörts från utländska företag i Kina, sedan aktörer inom områden från medicin till mjölkpulver har ansatts hårt av landets medier och tjänstemän. The Economist menar dock att Kina i dag är mer tillgängligt än vad Japan och Sydkorea var under respektive lands motsvarande utvecklingsfas, och att även inhemska företag inom flera sektorer har rannsakats hårt på sistone. Man menar att det säkerligen kommer bli svårare att verka i Kina för internationella företag, men att dessa knappast kommer kastas ut ur landet.

India’s economy: How India got its funk – För bara fem år sedan var Indien en framtidens ekonomi. Den allmänna uppfattningen var att landets BNP skulle börja växa med 8-9 procent årligen, vilket bland annat skulle betyda slutet för hunger och onödiga sjukdomar hos befolkningen. Men Indien har drabbats hårt av att tillgången på kredit och billiga pengar världen över har strypts sedan dess. Såväl valutan som börsen har störtdykt, samtidigt som byråkrati och oeftertänksamma politiska beslut har fått utländska investerare att fly. Enligt The Economist står nu Indiens ekonomi inför sin svåraste utmaning sedan landets senaste kris 1991.

POLITIK & INTERNATIONELLA RELATIONER

Trial of Disgraced Chinese Politician Concludes as Public Feasts on Details of His Alleged Excesses – Time Magazine sammanfattar rättegången mot Bo Xilai, som alltså avslutades i dag, och vars straff kommer delas ut vid ett senare, ännu icke utsett datum. Man anser det särskilt värt att uppmärksamma hur stor roll sociala medier spelat i denna rättegång, samt till vilken utsträckning detaljer om våld och sex har förekommit. Rättegången kallas den mest dramatiska i Kina på flera årtionden.

How Bo Xilai Split the Party and Divided the People – I samband med rättegången intervjuas Pin Ho av China File. Pin är författare till en ny bok om Bo Xilai, och berättar här om hur den tidigare toppolitikern orsakat delningar i såväl kommunistpartiet som bland allmänheten. Han talar bland annat om vilka som är Bos fiender och vänner i det kinesiska politiska landskapet, samt hur detta fall skiljer sig från tidigare rättegångar mot politiker som Chen Xitong och Chen Liangyu. Pin menar även att detta fall inte kommer lösa motsättningarna som finns inom kinesisk politik, utan att ”det kinesiska samhället kommer fortsätta vara delat” även efter rättegången.

’Insincere’ Tokyo not ready for serious talks – Kinesiska myndigheter av avfärdat vad man anser vara en japansk mediahype för att försöka få till ett separat möte mellan de båda ländernas premiärministrar under nästa månads G20-möte i Sankt Petersburg. China Daily citerar en anonym källa som talar å kinesiska myndigheters vägnar, och menar att Japan ännu inte har visat upp seriösa ambitioner att verkligen vilja förbättra relationen med Kina. Detta eftersom japanerna under de senaste månaderna vid upprepade tillfällen har ”orsakat problem” gällande konflikter om ö-grupper och historierelaterade frågor.

Prostitution is Key to Reducing Corruption in China – The Diplomat sammanfattar olika medierapporter som alla tyder på att prostitution har varit den mest effektiva vägen att sätta dit korrupta kinesiska politiker på, sedan landets nya president Xi Jinping började sin kampanj med att slå ner på dessa. Från november i fjol, har ungefär hälften av alla avslöjade fall av korruption bland tjänstemän skett genom sexskandaler. Intervjuade akademiker menar att trots kampanjer mot prostitution i Kina, så har denna företeelse ökat varje år sedan 1982.

A Korean thaw?: Bordering on comradely – Det är som mörkast före gryningen. Nord- och Sydkorea har nämligen gjort stora steg för att närma sig varandra den senaste tiden; industrizonen Kaesong har öppnats åter, fler familjer ska nu få chansen att återförenas tillfälligt, och nordkoreaner ska få möjligheten att göra turistresor till det heliga berget Kumgang. The Economist citerar positiva röster som menar att detta är början på nya sexpartssamtal, medan mer negativa analytiker misstänker att Nordkorea nu går mjukare fram för att fiska ekonomisk hjälp.

India’s malnourished: A mess of pottage – Bland annat The Economist höjer kritiska röster mot den indiska regeringens beslut om ett enormt program för att subventionera mat till landets fattiga. Tidigare under sommaren beslutades att 800 miljoner indier ska få köpa fem kilo billigt ris eller vete varje månad, vilket innebär att Indien kommer spendera mer pengar på matsubventioner än på exempelvis sjukvård. Kritikerna menar att detta främst har med röstfiske inför det kommande valet att göra, och att mer hälsoproblem hade kunnat lösts om man istället satsade på rent dricksvatten eller en möjlighet att ge alla barn en balanserad diet snarare än endast kolhydrater. Många kommer dessutom förlora dessa på grund av diarré.

INTERNET, TEKNIK & MEDIA

China web users arrested over posts on Sina Weibo – I veckan arresterades fyra användare av en kinesisk mikroblogg, för att ha ”insuinerat missnöje med myndigheterna”, skriver BBC. De fyra ska ha postat inlägg som negativt drabbat ryktet av Lei Feng, en sedan länge avliden soldat som myndigheterna brukar använda som förebild då det gäller självuppoffring och moral. Det hävdas även att de fyra ska ha tjänat pengar på smutskastningen.

Beijing’s New Tough Security Boss Cracks Down on Internet Rumors – Ovanstående arrester är inte unika, och är enligt Caixin relaterade till en ny och tuffare inställning bland myndigheterna vad gäller att kontrollera innehållet på Kinas internet. En ny, hårdare säkerhetsminister har nyligen utsätts i Peking, och statlig media har flera gånger den senaste tiden understrukit vikten av att slå ner mot den allmänna fara som ryktesspridning på internet sägs utgöra.

With iPhone C, Apple Could Take Smartphone Lead in China – Apples planer att släppa en ny, billigare iPhone hänger nästan enbart ihop med att företaget vill återta marknadsandelar i Kina, skriver AllThingsD. Apples intäkter i Kina rasade senaste kvartalet med 14 procent jämfört med samma kvartal i fjol, och hela 43 procent jämfört med förra kvartalet. Genom att nu lansera en telefon med ett pris just under 500 dollar, och dessutom eventuellt göra ett avtal med någon av landets stora mobiloperatörer, räknar analytiker med att Apple i en hast kan komma att tjäna in 13 procentenheter av marknadsandelarna för smartphones i Kina.

96pc of Hongkongers use their smartphone to go online everyday – En ny undersökning visar att 63 procent av alla invånare i Hongkong nu har en smartphone, jämfört med 49 procent i fjol och 35 procent året innan. 96 procent av dessa använder dessutom internet på sin telefon varje dag, vilket är högst i regionen innan Japan, Singapore och Sydkorea. I genomsnitt har varje smartphone i Hongkong 39 installerade appar, varav 10 är betalda.

ENERGI & MILJÖ

Hong Kong Air Pollution Spikes – Under veckan uppmättes höga värden av luftföroreningar i Hongkong. Under torsdagen hade shoppingdistriktet Causeway Bay ett PM 2,5-värde på 187, vilket är långt över det snitt som Peking upplevt under veckan. Sjuka och äldre invånare råddes att stanna inomhus. Wall Street Journal noterar att föroreningarna i Hongkong har blivit mycket i år jämfört med tidigare, och att nivåerna på 210 i april var de högsta som uppmätts på årtionden.

Hong Kong: how not to let the pollution ruin your snapshots – I ett fånigt fåfängt försök att förskona turister från luftföroreningarna, har Hongkong satt upp en stor affisch vid en populär promenadgata vid vattnet, där besökare kan ta kort framför stadens berömda skyline under en konstgjord blå himmel, de dagar som den riktiga himlen är för smutsig. The Guardian har bild och text angående detta skräckinjagande exempel på att gömma undan verkligheten.

Japan’s leaky nuclear plant: No end in sight – Problemen kring kärnreaktorn i Fukushima fortsätter, och japanska myndigheter bedömde under veckan krisnivån gällande utsläpp av radioaktivt vatten till tre, på en skala som går till sju. Förtroendet för Tepco – som sköter reaktorn – är nere på noll, sedan man under flera månader förnekat läckage av radioaktivt vatten. The Economist påpekar även hur konspirationsteorier gör gällande att Tepco har mörkat dessa uppgifter eftersom myndigheterna har som ambition att åter öppna flera av landets kärnkraftverk.

China’s arsenic contamination risk is assessed – En ny studie visar att cirka 20 miljoner personer i Kina kan vara i riskzonen för att förgiftas av arsenik via vatten. För att komma fram till detta har schweiziska och kinesiska forskare och geologer tillsammans tittat på andelen arsenik i jorden. För att få mer exakta uppgifter skulle man behöva undersöka Kinas tio miljoner dricksvattenkällor, men BBC publicerar ändå en karta över vilka områden i landet där risken är störst. Den som utsätts för arsenik riskerar problem med huden eller att drabbas av flera olikas orters cancer.

Why Tesla’s electric car could really work in China – Elbilstillvekaren Tesla har länge haft siktet inställt på Kina, och är bland annat redan i färd med att bygga en jättebutik i Peking. Nyligen har man börjat ta emot förhandsbeställningar och etablerat sig på kinesiska mikrobloggar, skriver Tech in Asia, som är positiva till Teslas möjligheter att lyckas göra elbilen populär i Kina. Bland annat tror man att Teslas fräcka design och höga prise kan vara en fördel på den kinesiska marknaden, eftersom bilköp i Kina hänger nära samman med status och skryt.

SAMHÄLLE, KULTUR OCH HÄLSA

Hong Kong’s elderly ’among poorest in developed world’ – Finansparadiset Hongkong har bland de fattigaste pensionärerna av alla världens utvecklade ekonomier. South China Morning Post citerar en undersökning som visar att var tredje invånare över 65 klassas som fattiga, vilket är högre än exempelvis 28 procent i Mexico. Av 30 länder var det endast Sydkorea, med 45 procent fattiga gamlingar, som var värre än Hongkong. Stadens klassklyftor är notorisk – av drygt 7 miljoner invånare klassas 1,61 miljoner som fattiga enligt denna nya undersökning.

‘The Grandmaster,’ Wong Kar-wai’s New Film – New York Times recenserar ”The Grandmaster”, som är stjärnregissören Wong Kar-wais första film sedan 2008. Filmen är baserad på den hong kongesiska kampsporthjälten Ip Mans liv, och utspelar sig i ett Kina vars norra delar är ockuperad av japanerna. Filmen återger även ett porträtt av det samtida Kina, och speglar olikheter mellan landets norra och södra delar. Filmen hade premiär i USA i fredags, där den redan rönt stora kassaframgångar.

Underground Christianity: Lamb of God – Antalet kristna i Kina förtsätter öka, även fast myndigheterna i årtionden försökt stoppa framför allt den underjordiska kyrkans framfart, med hjälp av arrester och förtryck. The Economist uppmärksammar begravningen av den kinesiska pastorn Samuel Lamb, som redan 1958 dömdes till 20 års fängelse. Över 30 000 kineser närvarade vid ceremonin, som bevakades hårt av polisen. Men att man ändå lät begravningen äga rum tyder på ett mjukare bemötande från myndigheterna gentemot dagens 60-130 miljoner kristna kineser.