Hongkong erbjuder sina turister en fejkad blå himmel

Luftföroreningarna har blivit allt allvarligare på flera platser i Kina de senaste åren, och finansmetropolen Hongkong är absolut inget undantag.

Senaste i dag så rapporterade Wall Street Journal hur PM 2,5-nivåerna i Hongkongs shoppingdistrikt Causeway Bay under morgonen låg på 187, vilket faktiskt är en högre än vad amerikanska ambassaden rapporterar för Peking i dag.

Wall Street Journal sammanfattar hur läget blivit allt sämre i Hongkong på senare tid:

Roadside air pollution deteriorated significantly in Hong Kong during the first half of 2013, with levels of nitrogen dioxide jumping as much as 22% in certain parts of town. In April, the city’s air pollution notched one of the highest readings in decades, with roadside monitoring devices measuring concentrations as high as 210 on the air-pollution index.

Detta rimmar illa med Hongkongs försök att locka till sig turister för att hålla uppe tillväxten. Särskilt då kinesiska turister, som med sin shopping bidrar till stadens dynamiska ekonomi.

För att nu behålla dessa turister – eller i alla fall göra det möjligt för dem att få med sig fina semesterbilder hem – har någon i Hongkongs myndigheter kommit på den briljanta idén att sätta upp en jättelik affisch med stadens berömda skyline mot en blå himmel.

På så vis kan man bevittna hur rent Hongkong ”egentligen” är, även när luften är så smutsig att invånarna råds hålla sig inne.

hk3Kinesiska turister tar kort mot en fejkad blå himmel. Foton via News 163.

hk2Affischen jämfört med verkligheten

hk1Ett ”säkert kort”