Veckan som gick: Nyhetsbrev från Kina/Asien vecka 29

Under helgen sprängde en rullstolsbunden man av en hemmagjord bomb på Pekings flygplats. Det var dock bara han själv som skadades allvarligt, och kommer nu även tvingas amputera sin ena arm.

Mannen i fråga är rullstolsbunden sedan 2005 tillbaka, då han blev förlamad efter att ha fått stryk av polisen. Efter incidenten fick han ingen upprättelse eller ens en ursäkt, trots att han flera gånger färdades från sin hemprovins Shandong till Peking, i försök att få till stånd ett rättsfall.

Det är alltså en akt av frustration som ligger bakom detta dåd – något som inte alls är ovanligt i Kina, där utsatta individer eller grupper ofta har liten chans att göra sina röster hörda.

I juni i år dog 46 personer efter att en ”deprimerad” man satt eld på buss i staden Xiamen, och 2011 sprängde en ”frustrerad” man av bomber vid lokala myndigheternas kontor i Jiangxi med tre dödsoffer som följd.

Det är heller inte ovanligt med knivdåd – vid allt från skolor till köpcentrum – av våldsmän som beskrivs som ”mentalsjuka” av myndigheterna. Många tror dock att det ofta rör sig om desperata personer som ventilerar missnöje efter att tidigare orättvisor inte uppmärksammas.

Det är inte omöjligt att vi kommer få se fler liknande vansinnesdåd utföras i framtiden, om inte Kina förbättrar sitt rättssystem och i alla fall försöker se till så att alla medborgare är lika inför lagen.

I den pågående tävlingen där jag lottar ut ett exemplar av min nya bok, har hittills 26 personer deltagit genom att gilla och dela boken på Facebook. Var med och tävla du också!

Glöm heller inte att följa InBeijing på Facebook och Twitter, för snabba uppdateringar och nyheter från Kina!

VECKAN SOM GICK: NYHETSBREV FRÅN KINA/ASIEN V. 29

EKONOMI & HANDEL

Hitting China’s Wall – Nobelpristagaren Paul Krugman använde i veckan sin kolumn i New York Times till att spå en krasch för Kinas ekonomi. Han pekar inte bara på korruption och miljöförstöring, utan främst på det faktum att Kina inte verkar ha lyckats ställa om sin ekonomi till att bygga på konsumtion istället för statliga investeringar, som enligt Krugman fortfarande utgör nästan hälften av Kinas BNP. Då man nu dessutom börjar få slut på billig arbetskraft, menar Krugman att det inte är frågan om Kinas ekonomi kommer krascha, utan hur stor kraschen kommer blir.

China frees up lending rates in major reform – Nu i helgen meddelade Kinas centralbank att landets banker får rätt att sänka den tidigare hårt reglerade utlåningsräntor, vilket gör att bankerna kan börja tävla om låntagare på ett vis som privata banker gör i många andra länder. Många ser detta som ett steg i ledet för att göra Kinas banker mer marknadsorienterade, även om taket på inlåningsräntor fortfarande finns kvar, vilket ses som en ännu viktigare ränta att reformera, vilket också kan komma att göras inom en snar framtid, tror Reuters.

Crucial Backing for ‘Bank’ of Alibaba – Wall Street Journal uppmärksammar att e-handelsjätten Alibaba på senare tid fått flera tecken från högre ort att fortsätta ge mikrolån till sina kunder, som ju ofta är entreprenörer och småföretagare som har svårt att få lån från landets statliga banker. Alibaba har på bara tre år lånat ut över 100 miljarder kronor till en ränta på 6,7 procent, och andelen dåliga lån är nästan obefintlig, eftersom Alibaba sitter på en stor databas med information om vilka av kunderna som är kreditvärdiga och inte. Alibaba spås nu kunna öka sin utlåningsverksamhet, vilket skulle kunna hjälpa Kina att få fart på småföretagen.

Closer Look: SOEs Can Brag They Are Big – but Not Strong – På den senaste listan av Fortune 500 återfinns 89 kinesiska företag, vilket är sexton flera än i fjol. Caixin påpekar dock att alla utom sju är statliga företag, som nästan uteslutande gagnas av diverse statliga subventioner och bidrag. Därför, menar Caixin, så är det ökade antalet kinesiska företag bland världens 500 största företag knappast något positivt, eftersom dessa företag bara kan skryta med att vara stor snarare än lönsamma, och slukar resurser och marknadsandelar.

GlaxoSmithKline in China: Bitter pill – I veckan uppdagades en stor mutskandal inom den kinesiska sjukvården, där fyra chefer för det brittiska läkemedelsföretaget GlaxoSmithKline arresterades på misstankar om att ha betalat flera miljarder kronor i mutor till kinesiska doktorer och tjänstemän, för att dessa ska rekommendera företagets produkter till sina patienter. Samtliga fyra arresterade chefer är kineser. Economist menar att doktorernas låga löner i Kina gör denna företeelse vanlig, men påpekar samtidigt att GlaxoSmithKline även åtalats för liknande mutskandaler i USA.

Hong Kong home prices could fall 45pc: Midland-controlled agent – Hongkongs bopriser har stigit extremt fort de senaste 3-4 åren. Nu spår en av stadens ledande fastighetsmäklare att bopriserna kan komma att sjunka med nästan hälften under de närmaste tre till fem åren. Anledningen är inte bara den snabba prisökningen under de senaste åren, utan även nya skatter på fastighetsköp och höjda räntor på bolån. De nya skatterna har redan gjort skillnad under den lilla tid de funnits, skriver South China Morning Post, och menar vidare att även hyrorna och efterfrågan på butikslokaler kommer sjunka något under de närmsta åren.

McDonald’s to open in Vietnam – McDonalds offentliggjorde i veckan planer på att öppna sin första restaurang i Vietnam. Enligt CNN är det en vietnamesisk entreprenör som tidigare arbetat på McDonalds i USA, som planerar att slå upp en butik i Saigon. Det var mindre än 40 år sedan som landet blev kommunistiskt efter Vietnamkriget, och redan i dag finns här 130 KFC-restauranger, ett 30-tal Pizza Hut och några Subway. Även Starbucks kommer snart slå upp portarna här.

POLITIK & INTERNATIONELLA RELATIONER

Elections in Japan: Man with plan – Inför valet till Japans överhus, som ägde rum i går, skrev The Economist i veckan en artikel om hur landets premiärminister Shinzo Abe åtnjuter större förtroende än vad någon japanska premiärminister gjort på väldigt länge. Detta beror dels på att han är en utarbetad plan om att få ordning på landets ekonomiska bekymmer, men också för att det nu inte heller finns några riktigt seriösa konkurrenter som kan utmana hans parti om makten. Då Democratic Party of Japan misslyckades fullständigt med sin politik under förra mandatperioden, har partiet kraftigt decimerats och lämnat Abes liberaldemokrater ensamma son herre på täppan.

Japan’s Abe has chance to show true colors after big election win – Det blev mycket riktigt en storseger för Shinzo Abe i gårdagens val till överhuset. Tillsammans med samarbetspartiet New Komeito har man nu en majoritet där, vilket gör det lättare för premiärministern att driva genom lagändringar, som tidigare med säkerhet skulle ha röstats ner av de politiska motståndarna i överhuset. Reuters talar för många genom att påpeka en risk för att Abe nu kan komma att ändra Japans så kallade ”fredliga konstitution”, främst artikel nio, som kom till efter andra världskriget och stipulerar att Japan inte har rätt till krig eller ens hot om våld i internationella konflikter. Shinzo Abe är sedan tidigare känd för sin konservativa hållning i utrikespolitiska frågor.

Why Xi Jinping’s ’Anti-Corruption Campaign’ Is Hollow, Unserious, and Ultimately Doomed – The Atlantic skriver om faktumet att minst femton kinesiska aktivister som kämpar mot korruption har blivit arresterade i år, vilket ses som bevis för att Xi Jinpings uttalade syfte att slå ner mot just korruption inte kommer lyckas. En intervjuad analytiker menar dessutom att Xi i själva verket inte vill avskaffa korruptionen helt och hållet, eftersom det skulle riskera kommunistpartiets under inifrån, i och med missnöjda tjänstemän och att det skulle mindre lukrativt att arbeta för partiet.

China clampdown hits Ramadan celebrations – Under veckan firade muslimer i hela världen ramadan. Men inte i Kina, där muslimer främst i den oroliga provinsen Xinjiang enligt Financial Times förbjuds att fasta, och inte får samlas i moskéer eller hem för att fira högtiden. Enligt flera intervjuade personer, såväl muslimer som representanter för Human Rights Watch, så har kinesiska myndigheternas förtryck mot muslimernas religiösa seder och bruk ökat efter de våldsamheter som nyligen kostade dussintals människor i Xinjiang livet.

Chinese investment and aid in Cambodia a controversial affair – Kina är den största utländska investeraren i Kambodja, samt även en av landets viktigaste biståndsgivare och handelspartner. Sedan 1994 har Kina investerat cirka tio miljarder dollar i Kambodja, och lånat ut nästan tre miljarder dollar. Men detta har kommit till ett högt pris för Kambodjas myndigheter och befolkning. Stora delar av de markområden som tagits från Kambodjas bönder används i dag av kinesiska företag – så mycket som 4,6 miljoner hektar, där Kina utvinner naturtillgångar eller ägnar sig åt exempelvis textilproduktion. Kambodjas nära samarbete med Kina har även lett till att landet nästan förlorat sin röst i internationella frågor, genom att landet alltid stödjer Kinas politik, skriver East Asia Forum.

INTERNET, TEKNIK & MEDIA

Netizen population of China hits 591 million – Antalet internetanvändare har ökat stadigt i Kina de senaste åren, och uppgår enligt senaste statistiken nu till 591 miljoner stycken. Enligt Want China Times har 78,5 procent av dessa tillgång till internet genom sin mobiltelefon, och 69,5 procent via en dator. Kineser som använder mobiltelefoner till att surfa, gör så i genomsnitt 11,8 timmar i veckan.

Wandoujia’s App Index Offers a Peek Behind the Curtain at China’s Complex Android Market – Kinas appmarknad är ett myller för utländska aktörer som hoppas kunna kapitalisera på Kinas ökande antal internetanvändare. Här saknar företag som Google Play eller Facebook nästan helt marknadsandelar, och få västerlänningar vet vilka tjänster som finns istället. Wandoujia, Kinas största app store för Android, vill nu hjälpa utlänningar genom lanseringen av ”China App Index”, en engelskspråkig tjänst som kommer ta upp olika trender och göra listor gällande appar i Kina.

Looking to China’s Personal Finance Market, Sina Gets Into Online Banking – Liksom Alibaba, sneglar nu även Sina – mest känd för sin mikrobloggstjänst Sina Weibo – på online banking. Genom en ny plattform kallad Weibank, ska användare nu kunna överföra och investera pengar på en rad olika vis, skriver Tech in Asia. Det verkar dock inte som att Sina i detta nu har planer, eller kanske inte tillstånd, att bedriva utlåning på samma vis som Alibaba.

ENERGI & MILJÖ

Nuclear activism: Limiting the fallout – Efter oron kring kärnkraftverket i Fukushima i mars 2011, har en aktivism mot kärnkraft formas i Kina, som nu högljutt protesterar mot myndigheternas stora expansionsplaner för kärnkraften. The Economist skriver om hur politiker i staden Jiangmen nyligen tvingades skrota planerna på ett kärnkraftverk där, efter att hundratals demonstranter tågat till kontoret för stadens lokala myndigheter för att kräva detta. Det var den första protesten någonsin mot kärnkraft i Kina. Framgången i Jiangmen kan nu ge kärnkraftsmotståndare i andra städer blodad tand, och framkalla fler protester nu när byggnationen av dussintals nya kinesiska kränkraftverk kommer påbörjas igen, efter ett kortare avbrott för säkerhetsöversyn just efter olyckan i Fukushima.

Beijing Tells Residents to Reduce Time Outdoors on Air Pollution – I veckan var det dags för några dagar med riktigt förorenad luft här i Peking igen. Då värdet Air Quality Index just innan helgen letade sig upp till 241, gick huvudstadens myndigheter enligt Bloomberg ut med en varning till invånarna att inte vistas ute mer än nödvändigt. Enligt Världshälsoorganisationen bör man inte vistas i värden som överstiger 25 längre än en dag. Då jag själv löpte en mil i olympiska parken i går låg värdet kring 150. Undrar om det egentligen gjorde gott eller ont för min fysiska form?

SAMHÄLLE, KULTUR OCH HÄLSA

Chinese nightmare: Elderly street vendor died during clash with chengguan – I ett fall som i veckan uppmärksammats på internet och i media, blev en vattenmelonförsäljare ihjälslagen av flera medlemmar från ”chengguan”, Kinas så kallade ordningspolis. Mannen ska först ha fått betala böter för att ha sålt melonerna på otillåten plats, och då han sedan förflyttade sig till en marknad, kom samma poliser dit och terroriserade honom igen, varpå slagsmål bröt ut och mannen dog efter slag i huvudet med ett stålföremål, skriver Offbeat China. Då myndigheterna sedan försökte beslagta den döda kroppen, uppstod nya slagsmål mellan polis och hundratals personer som vid det här laget kände till den döde försäljarens öde.

Cut! China snips back some film censorship rules – I veckan annonserade kinesiska myndigheter en viss lättnad på restriktionerna för landets på många vis hämmade filmmakare. Regissörer ska nu inte längre behöva lämna in sina manuskript till myndigheterna för att få tillstånd att börja filma. Dock, skriver Reuters, är det fortfarande nödvändigt att myndigheterna godkänner den färdiga filmen innan den får gå upp på landets biografer eller på andra vis säljas eller distribueras. Reaktionen bland landets filmmakare blev därför sval, eftersom de med rätta påstår att censuren fortfarande existerar även efter en ändring likt denna.

Tsinghua law professor: “It does less harm to rape a bargirl than to rape a good woman.” – I ett mycket uppmärksammat fall, våldtog sonen till en hög kinesisk general, tillsammans med en handfull vänner, för ett par veckor sedan en servitris. Sonen fick mycket skydd i media och av sina advokater, som skyllde på de bartenders som serverat sprit till den 17-åriga förövaren, och ändrade terminologin genom att kalla den uppenbara gängvåldtäkten för att ”turas om att ha sex”. I veckan upprördes allmänheten även av att att en professor på Kinas mest prestigefyllda universitet Tsinghua menade att förövarna i själva verket hade gjort mindre skada genom att våldta en servitris, jämfört med om man skulle ha våldtagit ”en fin flicka”.

Hong Kong actor’s criticism of simplified Chinese character use stirs up passions online – Det är lätt att röra upp känslor genom att tala om kultur i Hongkong kontra Kinas fastland. Förra veckan var det Anthony Wong Chau-sang, en skådespelare från Hongkong, som på sin mikroblogg menade att vad gäller historisk litteratur så är Kinas civilisation död, eftersom mindre än haöva befolkningen kan läsa de traditionella skrivtecken som fortfarande används i Hongkong, men som avskaffades på fastlandet just efter att kommunisterna tagit makten där. Genast fick Wong Chau-sang medhåll av många kineser, medan andra menade att det är viktigt att beakta hur de nya skrivtecknen ökat läskunnigheten. Skådespelaren blev även beskylld för att vara överlägsen och arrogant.

Relaterat: SR, SvD, DN, DN, GP, DN, SR, DN, SvD, DN, DN, SvD