Kina har ”världens dyraste bopriser”

Enligt ny statistik från banken Credit Suisse, är de fem städer i världen med relativt dyrast bopriser kinesiska.

Detta om man räknar det genomsnittliga priset per kvadratmeter bostad, i relation till medelinkomsten i samma stad.

Enligt denna ekvation finns världens dyraste bostäder i Peking, där en invånare i snitt måste jobba i 22,3 år (och spara hela sin lön, varje månad) för att köpa sig en bostad.

Det kan jämföras med 6,2 år i New York, eller 4,4 år i Singapore.

Bostäderna är särskilt dyra i Peking, som har ett otacksamt ”försprång” ner till tvåan Shanghai, vars invånare ”bara” måste jobba 15,9 år för att ha råd med en lägenhet.

Som ni kan se nedan, befäster Shenzhen, Hongkong och Tianjin de övriga platserna på den globala topp fem-listan:

kina bostäder bobubbla

Fastighetspriserna är heller inte i någon sjunkande trend – tvärtom så stiger de. Under juni månad blev Kinas bostäder 7,4 procent dyrare jämfört med samma månad i fjol, vilket är den största ökningen sedan december.

Att fastighetspriserna nu stiger så pass fort igen är givetvis dåliga nyheter för planerna att ställa om Kinas ekonomi från att bygga på investeringar till att utgöras till större del av privatkonsumtion. Dyra fastigheter betyder mindre vilja bland folket att spendera pengar på konsumtionsvaror.

Credit Suisse uppmärksammar även hur andelen av Kinas BNP som spenderas i fastighetssektorn nu ligger på nivåer som kunde ses i USA, Spanien och Irland innan deras respektive bokmarknader kraschade 2005-2007:

kina fastighetsbubbla

Obalansen understryks ytterligare av data från Thomson Reuters, som visar att samtidigt som investeringarna i Kinas fastighetssektorn ökar, så ökar även de tomma kontors- och bostadsytorna.

Sedan 2004 har de årliga investeringarna i denna sektor ökat från mindre än två till över åtta biljoner kronor i år. 2004 fanns det just under 100 miljoner kvadratmeter tomma fastigheter i Kina, i år räknas denna yta passera 400 miljoner kvadratmeter.

Särskilt utsatt är situationen vad gäller retailing. I veckan skrev Bloomberg en artikel om hur hyresvärdar redan sänker hyran för att fylla butiker i nya varuhus, och ändå återfinns hälften av alla varuhus som just nu byggs i hela världen i Kina.

För den som är intresserad av mer statistik angående Kinas fastighetsmarknad, finns ytterligare ett par diagram att se via Sober Look.