Veckan som gick: Nyhetsbrev från Kina/Asien vecka 9

I söndags öppnade Kinesiska folkets politisk rådgivande konferens (CPPCC), och i morgon öppnar Nationella folkkongressen (NPC), två nationella möten som varje år samlar de högsta politikerna från landets alla hörn.

Vare sig CCCPC eller NPC har dock någon egentlig makt, utan funderar mest som ett slags forum där politiska drömmar och skryt riktlinjer läggs upp för det kommande året.

Vill du veta vad som skiljer alla dessa bokstavskombinationer och myndigheter emellan, så förklarade jag redan 2011 om det i inlägget ”CPPCC, NPC, CCP mm”.

I år är visserligen dessa möten viktigare än på länge, eftersom Xi Jinping nu officiellt ska utses till president. Men vänta er ändå inte att något stort eller viktigt ens något konkret kommer beslutas under mötena.

Gör som över 200 andra och gilla InBeijing på Facebook, eller som 97 andra och prenumerera på våra inlägg via formuläret ”prenumeration” upp i högra hörnet.

InBeijing har också 671 följare på Twitter, där nyheter från Kina/Asien rapporteras löpande.

VECKAN SOM GICK: NYHETSBREV FRÅN KINA/ASIEN V. 9

EKONOMI & HANDEL

Huawei chief outlines global ambitions – Ericssons konkurrent Huawei fortsätter utvecklas fort, och ökade sina inkomster med 10 procent under 2012. Dess vd Guo Ping gav i veckan den första intervjun någonsin med utländsk media, där han berättar att företaget avser fortsätta expandera utomlands. Det handlar främst om utveckling och forskning, vilket Huawei satsar stort på, och resulterat i att man nu även säljer egna mobiltelefoner. Financial Times påpekar dock att Huawei på grund av påstådda nära band till Kinas militär har svårt att vinna förtroende i exempelvis USA och England, och Guo Ping lovar därför ökad insyn och transparens.

Elderly population to surpass 200 mln in 2013 – Xinhua uppmärksammar att Kina i år för första gången kommer ha över 200 miljoner invånare som är 60 år eller äldre. Samtidigt kommer landets arbetsstyrka minska från 939 miljoner i fjol, till 936 miljoner 2013. Utvecklingen är oroande ur ett ekonomiskt perspektiv, och Kina har nu stoppat undan över tre miljarder kronor i en särskild fond som prova olika modeller för att ta hand om landets allt större andel pensionärer.

Media Markt to close stores by end of April – Tyska elektronikjätten Media Markt meddelade i veckan att de kommer stänga sina sju butiker i Kina. Företaget etablerades här för bara två år sedan, och hade planer att öppna 100 butiker till 2015. Men Kina blev en förlustaffär för Media Markt, vilket enligt China Daily beror på att tyskarna inte förstår de prismedvetna kinesernas konsumentbeteende.

POLITIK & INTERNATIONELLA RELATIONER

Execution Broadcast to Show China Won’t Be Bullied – I veckan tog kinesisk statlig tv det kontroversiella beslutet att sända från avrättningarna av fyra burmesiska knarksmugglare som 2011 dömdes till döden för att ha dödat tretton kinesiska sjömän. Sändningen ägde också rum på CCTV 9, Kinas engelskspråkiga nyhetskanal, vilket enligt Bloomberg var för att sända en varningssignal till grannländerna om att Kina inte vänder andra kinden till då det gäller övergrepp mot dess befolkning.

Cheng Li: High Expectations for China’s National People’s Congress – Wall Street Journal talar med Cheng Li, som bevakar kinesisk politik för Brookings Institution. Till skillnad från många andra tror Cheng Li att Kinas folkkongress kommer bjuda på en hel del viktiga händelser i form av att nya politiska prioriteringar kommer presenteras av Kinas nya ledarskap under president Xi Jinping. Det talas bland annat om reformer vad gäller Kinas mäktiga reformkommission samt i banksektorn.

US Routinely Hacks Defense Ministry Websites: China – Under de senaste veckorna har Kina upprepade gånger anklagats för att hacka allt från privata företag till utländska myndigheter. Nu i veckan kom även Kina med anklagelser om att man själv på regelbunden basis utsätts för hackattacker från USA. Kinas försvarsministerium menade att man utsatts för dessa slags attacker 144 000 gånger under bara en enda månad i fjol, och att USA stod för två tredjedelar av angreppen, skriver CNBC.

Ending North Korea trip, Dennis Rodman calls Kim an ’awesome guy’ – Under veckan har basketspelaren Dennis Rodman gjort ett uppmärksammat besök i Nordkorea, där han bland annat såg en basketmatch tillsammans med landets diktator Kim Jong-un. Vid Rodmans sida fanns spelare från basketlaget Harlem Globetrotters och en korrespondent från mediaföretaget VICE, som jobbar med en film om Nordkorea för HBO. Rodman uppges även ha ätit sushi och druckit tillsammans med Kim Jong-un, och enligt Fox News överöste han Nordkorea och diktatorn med beröm och goda ord.

INTERNET, TEKNIK & MEDIA

Overview of Sina Weibo 2012 – Det var ett bra år för Kinas största mikroblogg Sina Weibo. I februari passerades 300 miljoner registrerade konton, under sommaren 400 miljoner och just innan årets slut nådde man gränsen en halv miljard. China Internet Watch visar med grafik, och påpekar att antalet ”aktiva användare” växte ännu fortare under 2012, med hela 82 procent. Sina Weibo är den tredje mest besökta sidan i Kina, efter e-handelsgiganten Taobao och sökmotorn Baidu.

Watch: Prostitutes learn to use WeChat, Momo to attract clients – Sociala medier använts flitigt av Kinas prostituerade för att hitta kunder. Shanghaaist postade i veckan en video som visar hur potentialen tas till vara. Den smygfilmade videon, som delats fort på Kinas internet och nu har över en miljon klick, visar hur en seriös lärare på overhead lär en grupp prostituerade om hur de effektivt lockar torskar på inhemska sociala medier som MoMo och WeChat.

Reporter’s notebook: Tweets from North Korea amid easing of controls – I veckan blev AP:s byråchef för koreahalvön Jean Lee historisk genom att skicka den första mobila tweeten någonsin från Nordkoreas nya 3G-nät. Hon meddelar att Nordkorea bland annat har lättat på restriktionerna för utländska turister och journalister. I South China Morning Post berättar Jean Lee om hur hon tidigare inte kunde ta med sin mobiltelefon in i landet, men nu kan använda såväl Twitter som Instagram.

How the Great Firewall of China Works [INFOGRAPHIC] – För alla som är intresserade av hur censuren på Kinas internet fungerar, publicerade Tech in Asia i veckan informativ grafik över bland annat vad som blockeras och hur stora delar av vissa sidor som är otillgängliga i Kina. Det förklaras också rent tekniskt på vilka fyra olika vis censuren hindrar landets internetanvändare att öppna känsliga sidor eller utföra känsliga sökningar.

Censorship’s Many Faces – Som komplement till ovanstående artikel, förklarar kinesiska författaren Yu Hua för New York Times om hur censuren skiljer sig i bland annat tidningar, film, böcker och tv. En röra av myndigheter och förlag kan leda till att en film kan förbjudas i 20 år, medan boken som den är byggd på får fortsätta sälja. Han förklarar också att ekonomi snarare än politik ofta är den största anledningen till att vissa verk förbjuds i Kina.

ENERGI & MILJÖ

Report: 10,000 tons of tainted rice have entered Guangdong markets since 2009 – Southern Weekly rapporterar att ett statligt företag ligger bakom den försäljning av 10 000 ton kadmium-förgiftat ris som sålts i södra Kina sedan 2009. Det hela avslöjades först nu i veckan efter att stickprover i staden Shenzhen visat på höga nivåer av den livsfarliga tungmetallen.

Pollution Data a ‘State Secret?’ State Media Cry Foul – Att stora delar av Kinas ris är förgiftat med kadmium, beror på den allvarliga föroreningen av mark och grundvatten som Kinas okontrollerade utveckling resulterat i. Landets miljöministerium vill dock inte avslöja hur allvarlig förgiftningen av Kinas åkermark egentligen är, utan kallar det för ”en statshemlighet”. Miljöförstöring har den senaste tiden skapat stor ilska mot myndigheterna inte bara bland landets internetanvändare, utan även i statlig media. Wall Street Journal uppmärksammar att tre tidningar har kritiserat myndigheterna våldsamt över miljöfrågor bara de sensate två månaderna.

Beijing adds 390k vehicles in 2 yrs, a big drop – Under 2010 släpptes 790 000 nya bilar ut på Pekings redan övertrafikerade gator. Trängsel och föroreningar fick myndigheterna att 2011 införa ett lotterisystem för nya registreringsplåtar, som fått antalet nya bilar i Peking att minska till ”bara” 390 000 under 2011-2012, alltså hälften så få på två år, som på hela 2010.

SAMHÄLLE, KULTUR OCH HÄLSA

Sexual Harassment on the Rise, Women Say – Kina har länge setts som ett relativt säkert land för kvinnor att vistas ute i, mer betydligt mindre tafsande och våldtäkter än exempelvis grannen Indien. Men enligt nya undersökningar som citeras i Wall Street Journal, uppger 31 procent av de tillfrågade unga kvinnorna att situationen har förvärrats de senaste tre åren. 48 procent av de svarande – som alla bor i storstäderna Peking, Shanghai och Guangzhou – säger sig ha utsatts för sexuella trakasserier.

In Online Poll, a Majority Support Gay Marriage in China – Det var bara något årtionde sedan homosexualitet klassades som en mentalsjukdom enligt kinesisk lag. I veckan var dock över hälften av de 60 000 svarande vid en undersökning på internetportalen Sina positiva till homoäktenskap. Tea Leaf Nation påpekar att Sinas användare är relativt unga, och svaren kan därför ses som att den yngre generationen är mer liberalt inställda till homosexualitet.

Next wave of Chinese tennis players set to make breakthrough – Någon som undrar var nästa generation kinesiska tennisspelare håller hus, efter att Li Na för ett par år sedan vann franska öppna och Grand Slam? Sportbloggen Li Ning Tower listar en rad unga kinesiska tennisspelare som ni knappast hört talas om, men som kan komma att vinna en rad titlar i damtennisen framöver.

Ang Lee Best Director Win is Bittersweet for China Film Fans – För andra gången vann taiwanesen Ang Lee i år en Oscar för bästa regi. Vinsten har lett till en stor debatt i Kina, där många internetanvändare skyller bristen på kinesiska Oscars-vinnare på landets statliga censursystem. Då Ang Lee 2005 vann en Oscar för Brokeback Mountain så censurerades såväl delar av talet som själva filmen i Kina, noterar Wall Street Journal.

Relaterat: SR, SR, SR, SR, SR, SR, SvD, SvD, SvD, Sydsvenskan