Veckan som gick: Nyheter från Kina/Asien v. 4

Den föregående veckan har det uppdaterats sparsamt på InBeijing. Som många läsare redan vet så är jag i färd med att skriva en bok, vilket tagit en stor del av min tid under januari månad.

Tillsammans med vanligt arbete, resor och febersjukdom, har det gjort att InBeijing helt enkelt under denna tid hamnat längre ner i prioriteringsstegen.

Hoppas ni under tiden följer InBeijing på Twitter, där jag kontinuerligt postar länkar om alla viktiga nyhetshändelser från Kina/Asien.

Inte heller vecka 4 bjöd på några större skandaler, förutom lite sabelskramlande från Nordkoreas sida, i form av krigshot mot såväl USA som Sydkorea. Intressant är att Kina nu tuffar till tonen mot Nordkorea, exempelvis genom att rösta för nya sanktioner mot landet i FN i veckan.

Det kommer skrivas oftare här från mitten av februari, då boken är klar och det kinesisk nyåret över. Följ tills dess InBeijing på Facebook för att inte missa de veckovisa nyhetsuppdateringar, som alltjämt fortsätter.

Det går också bra att prenumerera på InBeijings alla nya artiklar till din mail, helt gratis, genom alternativet ”prenumeration” högst upp till höger på sidan.

VECKAN SOM GICK: NYHETER FRÅN KINA/ASIEN V. 4

EKONOMI & HANDEL

Truck Maker Volvo Sets Alliance to Enter China – Få svenskar har väl missat att Volvo förvärvat 45 procent i den kinesiska fordonsjätten Dongfeng, och därmed blir världens största tillverkare av tunga lastbilar. Förutom att Volvo får tillgång till världens största lastbilsmarknad, tror sig Dongfeng också tjäna på att få access till Volvos teknik och distributionskanaler. Frågan är dock om investeringen, som kostar nästa en miljard dollar, kommer särskilt lägligt. Wall Street Journal påpekar att behovet redan delvis är mättat, och att Dongfengs försäljningen av tunga lastbilar föll med 30 procent i fjol. Dessutom står omkring hälften av Kinas 4,6 miljoner tunga lastbilar stilla, då det bara finns arbete nog för den andra halvan.

China: annual vehicle exports top 1m – 2012 blev första året då Kina exporterade över en miljon bilar och fordon till omvärlden, vilket kan jämföras med endast 19 000 stycken år 2001. Det är Volvos ägare Geely som säljer mest, tillsammans med lågpristillverkaren Chery Automobile, som gör modellen QQ vilken kan köpas helt ny för cirka 30 000 kronor. Financial Times uppmärksammar även att Chery Automobile vid fjolårets slut hade sjutton produktionsanläggningar i femton olika länder.

POLITIK & INTERNATIONELLA RELATIONER

North Korea Issues Blunt New Threat to United States – Under torsdagen dundrade Nordkorea i mot USA, genom att hota om nya kärnvapentester och säga att landets nya vapenprogram särskilt riktar sig mot amerikanerna. Det är första gången man så klart uttrycker vart emot landets kärnvapen ska riktas, menar NY Times, och påpekar att hoten förmodligen har att göra med USA:s fördömande av Nordkoreas nyligen genomförda missiltest, samt de sanktioner som drevs genom mot Nordkorea i veckan i FN.

North Korea threatens to attack South Korea – Nordkorea hann i veckan även med att hota sin granne i syd, genom att varna dem för att följa FN:s nya sanktioner, vilket man i så fall i Pyongyang skulle se som en krigsförklaring. I samma veva utlyste Nordkoreas regering en bojkott mot alla samtal som ämnar att avsluta landets kärnvapenprogram. The Guardian förklarar närmare och visar via video det statliga nyhetsinslag där hoten mot Sydkorea utfärdas.

China: Changing its Tune on North Korea? – I tisdags röstade FN genom sanktioner mot och ett fördömande av det missiltest som Nordkorea genomförde i december i fjol. Att även Kina röstade för ses av The Diplomat som Kinas starkaste svar någonsin mot en nordkoreansk provskjutning. Kanske har man från kinesiskt håll tröttnat på Nordkoreas ambivalens. Det hela kan även vara ett tecken på att Kinas nya, yngre ledare tar icke-spridningsavtalet angående kärnvapen på större allvar än det gamla gardet.

The secret lives of North Korea – Mer Nordkorea. Denna gång är den Storbritanniens före detta ambassadör som skiver om sina nordkoreanska vänner i Independent. Under sin tid i landet lärde han känna flera nordkoreanska vänner, och berättar här om deras vardagsbekymmer, som ofta påminner om våra egna. Intressanta detaljer om kläder och mat, samt hur det känns att duscha i kallvatten då det är 20 minusgrader i Pyongyang.

China’s me-first foreign policy – Los Angeles Times gjorde i veckan en intressant jämförelse mellan Kinas allt mer aggressiva utrikespolitik, och hur landet betedde sig mot andra länder under kejsartiden. Kina dominerade ju regionen i flera århundraden, genom att ställa krav och se sig som naturlig överhet inom de flesta områdena. Det påminner på många vis om de senaste årens territoriella krav och tuffa retorik mot sina mindre grannländer. Man påpekar samtidigt att Kina genom denna aggressiva politik skjuter sig självt i foten och förlorar förtroende i regionen.

Leader’s Visit Lifts a Village, Yet Lays Bare China’s Woes – Kinas propagandamaskineri media gick på högvarv då nya presidenten Xi Jinping förra veckan besökte en fattig bergsby i Pekings grannprovins Hebei. Bilder kablades ut på Xi sittandes på golvet i ett hus med korslagda ben, tålmodigt lyssnandes på bybornas livsberättelser. De ska sedan ha fått en rad förnödenheter och kontantgåvor från staten, samt löften medel för vidare ekonomisk utveckling. NY Times åkte till byn några dagar senare, och talade med byborna som talat med Xi Jinping.

Chinese Party and Business Officials Fired in Sex Scandal – I veckan avslöjades en liga med tjejer som i staden Chongqing filmat sina sexakter med lokala politiker, och sedan utpressat dessa politiker på pengar för att inte visa filmerna för familj och allmänhet. Filmer och bilder har nu läckt ut på minst elva politiker, av vilka den första var Li Zhengfu, som förlorade sitt jobb i ett uppmärksammat fall i november i fjol. Dessa filmer, påpekar NY Times, är förvisso bra på så vis att korrupta tjänstemän kommer förlora sina jobb, men har skapat stor irritation på Kinas internet eftersom de visar hur enkelt lokala politiker kan använda allmänna medel för att få ligga.

INTERNET, TEKNIK & MEDIA

Apple’s China dilemma: market share or cachet? – Apples rapporterade i veckan dåliga tillväxtsiffror, och man har även tappat mycket av sina forna popularitet här i Kina. Även om intäkterna fortfarande växer, så har man tappat från plats tre till plats sex då det gäller antal sålda smartphones i Kina. Samsung leder, och fyra inhemska tillverkare ligger före Apple, vilket Reuters menar beror på att deras billiga modeller bättre passar landets växande medelklass. För att Apple ska kunna ta tillbaka tappade marknadsandelar i Kina, krävs det att de tillverkar en billigare iPhone.

GitHub partially unblocked in China following public outcry from local developers – I veckan blockerades GitHub i Kina, som är en viktig sajt och källa till koder för mjukvaruutvecklare världen över. Ingen vet exakt varför GitHub censurerades, men The Next Web spekulerar i att de beror på en mjukvara som fanns på sidan vilken kunde användas till att köpa tågbiljetter i Kina. Än mer intressant så gjordes sidan tillgänglig igen redan nästa dag, efter att kinesiska entreprenörer och programmerare ställt till med en folkstorm på landets mikrobloggar.

ENERGI & MILJÖ

China’s Green Car Sales in 2012 – För bara ett par år sedan talades det om jättesatsningar på miljöbilar i Kina. Man skulle bli världsledande, det skulle finnas en halv miljon el- och hybridbilar på landets vägar innan 2011 var slut, minns bloggen ChinaBizGov. Nu blev så inte fallet, och under 2012 såldes endast 12 791 sådana miljöbilar i Kina, vilket ändå var en ökning med 52 procent från året innan. En försvinnande andel, då det i fjol såldes 19,3 miljoner över hela landet, mest i hela världen. Och även fast det såldes färre bilar totalt i USA under fjolåret, så såldes där över 440 000 el- och hybridbilar.

Beijing government releases official air pollution app – I veckan presenterade Pekings miljöbyrå sin första officiella app som mäter luftföroreningar enligt den internationellt vedertagna skalan PM2.5. En rad sådana appar finns visserligen redan, men detta initiativ visar på att myndigheterna börjar ta föroreningsproblemet på allvar. Officiella mätningar har ofta varit förskönat detta problem, men Shanghaiist påpekar att den nya appen hittils ligger hyfsat i linje med de värden som uppmätts vid USA:s ambassad i Peking.

China’s Major Renewable Energy Push – Den senaste tidens dåliga luft över norra Kina verkar ha fått myndigheterna att satsa stora pengar på förnyelsebar energi. De senaste två åren Peking investerat över tolv miljarder kronor på att byta ut kolkaminer som tidigare värmt 160 000 bostäder, och ersätta dessa med elektrisk värme. Nu menar Asia Sentinel att det efter ett nyligen avslutat möte om energi finns utrymme för en budget på över 500 miljarder kronor för att öka antalet solpaneler, vindturbiner och vattenkraftverk under de kommande fem åren. Ursprungligen hade Kina som mål att 2015 utvinna 10 procent av sin energi genom förnyelsebara källor, vilket med nya investeringar kan komma att ske ännu fortare.

China and Australia top list of ’carbon bomb’ projects – Satsningar på förnyelsebar energi i all ära, men The Guardian påpekar att det är Kina, tillsammans med Australien, som står merparten av de nya projekt som Greenpeace kallar ”utsläppsbomber” i form av nya projekt inom industrier som olja, kol och gas. Värst är det ställt i nordvästra Kinas fem provinser, som siktar på att öka sin kolproduktion med 620 miljoner ton till år 2015, vilket skapar 1,4 miljarder ton växthusgaser per år. Enligt Greenpeace nya rapport finns 75 procent möjlighet att klara målet om att jorden inte ska värmas upp med mer än två grader – om samtliga av fjorton planerade ”utsläppsbomber” som nu planeras inte blir av. För varje kinesisk och australiensisk ”utsläppsbomb” minskar möjligheten att nå målet något.

SAMHÄLLE, KULTUR OCH HÄLSA

In China, signs that one-child policy may be coming to an end – Den senaste tiden har debatten kring Kinas ofta kritisera ettbarnspolitik blivit allt mer synlig på internet och i media. Reuters sammanfattar de många problem som denna politik har medfört; en krympande arbetsstyrka, fler pensionärer, ett överskott på män och allmän grymhet i form av tvångsaborter. Många akademiker vill nu avsluta ettbarnspolitiken, men samtidigt påpekar Reuters att det blivit allt dyrare att föda upp barn i Kina, vilket får många att ändå bara vilja ha ett.

Licence to Cut: Skyfall Censored in China – Skyfall blir den senaste i raden av storfilmer som kinesiska censuren sätter saxen i innan den kan gå på landets biodukar. Time radar upp det bortklippta, som inkluderar en scen där Bond dödar en kinesisk säkerhetsvakt, samt ett samtal där prostitution på Macao nämns. Man har även ändrat på undertexterna, för att ta bort en referens om att Bond blivit torterad av kinesiska säkerhetsstyrkor.

Will Americans be fans of Chinese TV drama? – Även fast amerikanska tv-serier är oerhört populära i Kina, så har utbytet gått desto trögare åt andra hållet. People’s Daily utrycker nu ett hopp i och med tv-dramat ”The Legend of Zhenhuan” nu kommer börja sändas på tv i USA, efter vissa redigeringar gällande story och musik. Återstår bara att se hur den amerikanska publiken gillar utländska tv-dramer utan sex och våld, med fokus på dygd och moral.

Shanghai’s Newest Luxury Item: The License Plate – I ett försök att begränsa antalet bilar i Shanghai, har registreringsplåtar de senaste två åren auktionerats ut. I helgen gick en skylt för cirka 75 000 kronor, vilket Wall Street Journal påpekar är lika mycket eller ibland mer än en ny bil. Priset på plåtarna i Shanghai har det senaste året ökat med ungefär 2 000 kronor i månaden. I Peking lottas de istället ut, men det ska visst gå att kringgå lotteriet genom att betala drygt 100 000 kronor.

Chinese mafia thrives in Europe – Asia Times Online rapporterar om hur den kinesiska maffian blir allt mer verksam och synlig i Europa. Nyligen arresterades och 80 personer i Italien med band till den kinesiska maffian. De misstänks för pengatvätt, människohandel, prostitution och ska dessutom ha byggt upp ett fastighetsimperium i Venedig. Istället för att rivalisera med de italienska maffiagrupperna, så pågår ett utbrett samarbete med dessa. Förutom Italien så sägs Spanien vara ett av de mest drabbade länderna, främst för att det är enkelt att smuggla in folk dit via Nordafrika.

(Intern länk.)